ADVERTISEMENT
News

Liderul AUR, George Simion, în mină! Ce a discutat cu minerii în subteran

Autor: Alexandru Năstase | 21.03.2021 | 15:31
Liderul AUR, George Simion, în mină! Ce a discutat cu minerii în subteran
Sursa foto - ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Liderul AUR, George Simion, a coborât în mină! S-a întâmplat în subteranul de la Botușana, sector al minei de uraniu de la Crucea. Aici, aproximativ 100 de mineri s-au blocat în urmă cu aproape 24 de ore. 

ADVERTISEMENT

Parlamentarul a declarat, pentru Mediafax, că solicitările minerilor au fost rezolvate parţial. Cu toate acestea, ortacii continuă protestul.

Se întâmplă lucrul acesta pentru că, spun ei, nu mai cred deloc în promisiunile autorităţilor. ”Nu li s-au achitat decât parţial datoriile, li s-au achitat salariile restante.

ADVERTISEMENT

Liderul AUR, George Simion, în subteran

Aceşti oameni care au familii, au copii, nu-şi primiseră salariile de două luni şi nu interesa pe nimeni. Ei dacă nu se blocau în subteran nu-şi primeau salariile. Au primit salariile pe două luni, însă au sporul de masă caldă, aşa numitul antidot, pe care nu l-au primit de mai bine de un an.

Este dreptul lor să îl primească, fac o muncă foarte grea pentru care sunt plătiţi extrem de prost, între 2.500 şi 3.000 de lei, în condiţiile în care lucrează cu materie radioactivă. Nu au primit nici banii pentru echipamente.

ADVERTISEMENT

Au nişte echipamente pe care le-am văzut cu ochii mei, depăşite, echipamentele lor de protecţie, dar şi echipamentele cu care lucrează în mină”, a spus George Simion.

Culmea, George Simion spune că a fost la un pas să se întoarcă din drum după ce prefectul USR-PLUS de Suceava, Iulian Cimpoeşu i-a comunicat telefonic că a fost stins conflictul de muncă.

ADVERTISEMENT

”Nimeni nu-i bagă în seamă pe oamenii de acolo, care sunt închişi în mină de miercuri. Era să nu mai vin, să mă întorc din drum, pentru că am primit acelaşi semnal din partea prefectului, că este încheiat conflictul.

Nu este încheiat conflictul, oamenii au rămas în continuare în mină. Ştim că se vrea închiderea acestei mine, dar din punct de vedere al unei strategii naţionale şi din punct de vedere al legii nu este posibilă închiderea acestei mine atât timp cât mai există zăcământ de uraniu acolo, la Crucea.

ADVERTISEMENT

Ministerul Economiei ar trebui să intervină, ministrul Energiei ar trebui să intervină şi părerea noastră fermă este că Compania Naţională a Uraniului nu trebuie închisă şi nu trebuie trecut la o aşa-zisă ecologizare, care se pregăteşte în acea zonă, atâta timp cât mai există minereu sub pământ care trebui extras în folosul României”, a mai zis Simion.

George Simion spune că a încercat să stea de vorbă și cu directorul Minei Crucea, Vasile Chiruţă. Acesta le-ar fi transmis ortacilor că dacă nu le convine situaţia, atunci să plece la cules sparanghel în Germania

ADVERTISEMENT

”Sunt 300 de lucrători la Mina de Uraniu de la Crucea, dar trebuie să privim imaginea de ansamblu. Nu sunt locuri de muncă, este o criză enormă pentru judeţul Suceava şi pentru toată România.

Mi-au tot repetat minerii când am coborât cu ei: Ce să facem? Directorul ne-a zis să mergem la sparanghel în Germania dacă nu ne convine. Ne ducem şi acolo, pentru că nu ne putem întreţine din banii pe care îi primim de la mină. Noi când avem concediu folosim acel concediu ca să mergem la cules sparanghel în Germania, ca să completăm veniturile familiei.

Avem fiecare doi, trei, patru copii. Cu ce să îi creştem? Nu putem să mergem şi noi peste hotare, aici avem case, de-aicea suntem”, a mai spus George Simion

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!