News

Liderul Boko Haram s-ar fi sinucis. Cine e Abubakar Shekau şi ce înseamnă moartea sa pentru viitorul grupării teroriste

Abubakar Shekau, liderul Boko Haram, s-a sinucis, susține gruparea rivală Statul Islamic din Provincia Africa de Vest (ISWAP). Dacă se confirmă, moartea sa ar putea însemna sfârșitul grupării teroriste.
07.06.2021 | 12:45
Liderul Boko Haram sar fi sinucis Cine e Abubakar Shekau si ce inseamna moartea sa pentru viitorul gruparii teroriste
Liderul Boko Haram s-ar fi sinucis. Cine e Abubakar Shekau şi ce înseamnă moartea sa pentru viitorul grupării teroriste Foto: hepta, defenseromania, bangkokpost Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Moartea lui Shekau, anunțată printr-o înregistrarea audio a ISWAP, nu a fost confirmată încă nici de Boko Haram, nici de guvernul nigerian. Relatări despre moartea lui Abubakar Shekau au mai existat anterior, liderul Boko Haram reapărând public după fiecare dintre ele.

Liderul Boko Haram s-ar fi sinucis. Cine e Abubakar Shekau şi ce înseamnă moartea sa pentru viitorul grupării teroriste

În înregistrarea audio nedatată, obținută de agențiile de știri, o voce considerată a fi cea a liderului ISWAP, Abu Musab al-Barnawi, a spus că Shekau „s-a sinucis instantaneu prin detonarea unui exploziv”, relatează BBC.

ADVERTISEMENT

Luptătorii ISWAP l-au vânat pe lordul războiului și i-au oferit șansa să li se alăture, a mai spus al-Barnawi. „Shekau a preferat să fie umilit în viața de apoi decât să fie umilit pe pământ”, a spus el.

Relatările despre moartea lui Shekau într-un conflict între Boko Haram și ISWAP au început să  circule luna trecută. Armata nigeriană a anunțat că a demarat o investigație. Purtătorul de cuvânt al armatei, generalul de brigadă Mohammed Yerima, decșara atunci că armata analizează ce s-a întâmplat, dar că nu va emite o declarație până nu va obține dovada definitivă.

ADVERTISEMENT

Un jurnalist cu legături strânse cu agențiile de securitate a spus că Shekau a murit când ISWAP a atacat pozițiile Boko Haram în pădurea Sambisa, în nord-estul Nigeriei.

Cine este Abubakar Shekau?

În anii 2000, Shekau era adjunctul lui Muhammed Yusuf, fondatorul Boko Haram. În discursuri aprinse, Yusuf a criticat corupția guvernului și ceea ce el credea că este implementarea incompletă a legii islamice în nord-estul Nigeriei – Boko Haram se traduce prin „educația occidentală este interzisă”.

ADVERTISEMENT

În timpul ciocnirilor din 2009 dintre adepții grupului religios și forțele de securitate, Yusuf a fost arestat și împușcat în custodia poliției. Shekau a preluat apoi frâiele grupării și i-a condus pe adepții săi să lanseze atacuri în regiunea nord-estică.

De la început, Shekau a câștigat notorietate pentru brutalitatea sa.

El a trimis copii și femei în misiuni sinucigașe, vizând adesea piețele aglomerate și moscheile. Luptătorii săi au jefuit, răpit și ucis civili fără milă. În 2014, răpirea de către Boko Haram a 276 de eleve în orașul Chibok, din nord-estul orașului, a șocat lumea și a dus la condamnarea pe scară largă a grupării. Mai mult de 100 de eleve lipsesc încă.

ADVERTISEMENT

În 2015, Shekau – deși cu reticență – a declarat loialitate față de ISIL (ISIS), iar grupul a preluat numele de ISWAP. Dar în anul următor, unii dintre adepții săi, inconfortabili cu stilul său de conducere, s-au despărțit de forțele lui Shekau.

Conduși de Abu Musab al-Barnawi, fiul fondatorului Boko Haram au câștigat recunoașterea ISIL și au păstrat numele ISWAP, în timp ce Shekau a rămas la conducerea unei facțiuni care a reluat numele original al grupului armat, Jama’tu Ahlis Sunna Lidda’awati wal-Jihad sau JAS.

ISWAP, a cărui țintă principală este armata nigeriană, a crescut în influență și putere în ultimii ani, cu aproximativ 3.500-5.000 de luptători care îi pun în umbră pe cei 1.500-2.000 din fracțiunea condusă de Shekau, potrivit International Crisis Group (ICG).

Cele două grupări au fost implicate într-o luptă prelungită pentru o serie de diferențe ideologice, sute de membri ai acestora fiind raportați morți în confruntările anterioare.

„[ISWAP] a înregistrat succese militare și a făcut incursiuni în rândul civililor musulmani, tratându-i mai bine decât organizația-mamă și completând lacunele în guvernare și furnizarea de servicii”, a spus ICG într-un raport din 2019 citat de Al Jazeera.

“Prin umplerea lacunelor în guvernare și furnizarea de servicii, și-a asigurat un nivel de sprijin în rândul civililor localnici de care Boko Haram nu s-a bucurat niciodată și a transformat comunitățile neglijate din zonă și insulele din Lacul Ciad într-o sursă de sprijin economic”, a adăugat aceasta, menționând că grupul sapă fântâni, anchetează furtul de vite și oferă o mică parte a asistenței medicale în comunitățile pe care le controlează, unde „colectarea de taxe de protecție este în general acceptată de către civili”.

Ce urmează pentru Boko Haram?

Dacă Shekau a fost ucis de data aceasta, unii experți au spus că se așteaptă ca unii dintre luptătorii săi să își unească forțele cu ISWAP pentru a forma o forță formidabilă împotriva armatei nigeriene. Alții susțin că adepții lui Shekau vor rămâne loiali ideilor sale.

“Există diviziuni între adepții lui Shekau cu privire la faptul dacă trebuie să se alăture acum ISWAP sau să lupte împotriva lui ISWAP”, a declarat Jacob Zenn, editor al Fundației Jamestown Terrorism Monitor. “Nu a existat niciodată un plan pentru dictatorul grupului care să-și întâlnească dispariția. Se pare că va exista acum o perioadă haotică”.

Relatările privind moartea lui Shekau au fost întâmpinate cu reacții mixte și au ridicat întrebări cu privire la implicațiile de securitate din țară.

„Ce înseamnă moartea lui Shekau este că ISWAP va ieși ca jucător dominant în cealaltă parte a conflictului, ceea ce înseamnă, desigur, mai multe probleme pentru armata nigeriană”, susține Confidence MacHarry, analist de securitate geopolitică.

De mai bine de un deceniu, armata nigeriană s-a străduit să oprească atacurile violente ale Boko Haram în nord-estul Nigeriei, într-un conflict care s-a răspândit și în Camerun, Ciad și Niger. Se estimează că peste 30.000 de oameni au fost uciși și aproximativ 3 milioane au fost forțați să-și părăsească casele.

Președintele nigerian Muhammadu Buhari a fost ales pentru prima dată în 2015 pe baza promisiunii de a combate nesiguranța în regiunea de nord-est în termen de doi ani. În primul său an de mandat, armata, cu ajutorul trupelor regionale, i-a împins pe luptători înapoi și a reluat orașele cheie, iar Buhari a declarat că Boko Haram a fost „tehnic” învinsă.

Cu toate acestea, gruparea și ramurile sale au continuat să organizeze atacuri, în timp ce campaniile militare au fost subminate de o serie de factori, inclusiv corupția și echipamentele inadecvate, precum și finanțarea și lipsa forței de muncă.

Recent, armata a pierdut un șir de orașe din regiunea de nord-estul și cea a lacului Ciad și a atras critici vehemente cu privire la eșecul său de a anihila luptătorii.

Dacă Shekau a fost într-adevăr ucis și luptătorii ISWAP sunt responsabili, unii analiști spun că aceasta va reduce și mai mult încrederea nigerienilor în capacitatea armatei țării de a-i anihila pe luptători și a pune capăt conflictului.

ADVERTISEMENT