Cine a fost, de fapt, liderul dacilor care a speriat întreaga lume antică, inclusiv pe romani? A cucerit numeroase triburi în timpul domniei sale.
Autorii antici au relatat despre mai mulți conducători ai dacilor, iar unii dintre ei au rămas în istorie ca fiind cei mai puternici, de care și romanii se temeau.
Conform mărturiilor istorice, cel mai puternic rege al geților a fost Burebista. Acesta a trăit între 82 și 44 î.Hr. și a fost regele geto-dacilor, precum și întemeietorul statului dac. Sub stăpânirea sa, a unit triburile care populau, atunci, actualul teritoriu al României și pe cele din Balcani.
Mai multe detalii despre Burebista au fost oferite de către istoricul antic Strabon. Potrivit autorului, de el se temeau inclusiv romanii, fiind un lider militar de excepție.
“Ajungând în fruntea neamului său, care era istovit de războaie dese, getul Burebista i-a înălţat atât de mult prin exerciţii, abţinere de la vin şi prin ascultare faţă de porunci, încât în câţiva ani a făurit un stat puternic şi a supus geţilor cea mai mare parte din populaţiile vecine”, a scris istoricul despre Burebista.
Unii istorici au scris că armatele lui Burebista ajungeau chiar și la 200.000 de oameni. Acestea reprezentau o mare amenințare pentru triburile din ținuturile din apropiere.
“Trecând prin îndrăzneală Dunărea şi jefuind Tracia până în Macedonia şi Iliria, a pustiit pe celţi, care erau amestecaţi cu tracii şi ilirii şi a nimicit pe de-a întregul pe boii aflaţi sub conducerea lui Cristarsiros şi pe taurisci”, a menționat Strabon în lucrarea sa, Geografia, notează adevarul.ro.
De asemenea, la mijlocul secolului I î.Hr., regele a reușit să cucerească teritoriile de la malul Mării Negre, dar și vechile cetăți grecești pe care le disputau grecii și romanii. Ulterior, i-a acordat sprijin generalului Pompei în războiul civil pe care l-a purtat cu Cezar.
Cu timpul, a fost un adversar de temut pentru toată lumea, inclusiv pentru romani. Din cauza nemulțumirilor privind creșterea puterii lui Burebista, acesta a fost înlăturat.
“Neamul geţilor, care se înălţase atât de mult sub Burebista, a decăzut apoi cu totul din pricina dezbinărilor lăuntrice şi din pricina romanilor. Totuşi ei sunt încă în stare şi astăzi să trimită la luptă 40.000 de oameni”, a mai precizat istoricul.
Există, însă, foarte puține informații în legătură cu modul în care a murit regele. Conform mai multor istorici, Burebista a murit în anul 44 î.Hr., după ce a fost asasinat, în aceeași perioadă în care a fost ucis Cezar.
“Iar Burebista a sfârşit prin a fi răsturnat de nişte răsculaţi înainte ca romanii să fi pornit o armată împotriva lui. Cei ce i-au urmat au îmbucăţit întinderea stăpânită de el, în mai multe părţi”, a mai scris Strabon.
După moartea lui Burebista, regatul său s-a destrămat în patru regate mai mici. Pe vremea lui Augustus, deja erau cinci regate mai mici. Centrul din jurul munților Orăștiei, sub controlul lui Deceneu, a rămas intact.