News

Liderul deputaților UDMR: “Nu cred că este bine să avem un militar în funcția de prim-ministru”

Csoma Botond, liderul UDMR din Camera Deputaților, a vorbit joi, la Digi24, despre desemnarea lui Nicolae Cucă în funcția de premier, declarând: "Nu cred că este bine să avem un militar în această funcție".
21.10.2021 | 22:05
Liderul deputatilor UDMR Nu cred ca este bine sa avem un militar in functia de primministru
ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă, militar în rezervă, a fost desemnat de către președintele Klaus Iohannis în funcția de prim-ministru, iar acesta va încerca să formeze un Guvern care să primească votul de încredere din partea Parlamentului.

Fostul vicepremier al României, Dan Barna, a declarat joi că președintele României și PNL au decis să formeze o guvernare alături de Marcel Ciolacu și PSD, accentuând faptul că USR este pregătit să facă opoziție.

ADVERTISEMENT

Csoma Botond, UDMR: “Nu este bine să avem un militar premier”

“E o problemă principială, nu cred că pe vreme de pace este bine să avem un militar în rezervă în funcția de prim-ministru.

Dacă vă uitați în UE în țări unde democrația este funcțională, nu este chiar o chestiune uzuală, de aceea a spus domnul Kelemen Hunor că nu a fost cea mai fericită opțiune.

ADVERTISEMENT

Vom avea discuții preliminare mâine și dacă putem găsi puncte comune și soluții de guvernare bune pentru România, sigur că da, dar trebuie să vedem ce intenții are domnul Ciucă.

Dacă mergem pe această variantă de Guvern minoritar, vom avea nevoie de sprijinul PSD. Nu cred că va fi un sprijin pe termen lung, cred că refacerea coaliției ar fi fost o variantă mai bună.

ADVERTISEMENT

Dar din moment ce a fost un conflict puternic între PNL și USR PLUS, această coaliție nu se mai poate reface. Cât va dura ? Vom vedea în sesiunea următoare parlamentară.

E foarte important să avem un Guvern cu puteri depline, măcar să avem toate mecanismele de luptă împotriva pandemiei.  Cu un Guvern care nu poate adopta nici Ordonanțe de Urgență nu putem lupta eficient”, a declarat Csoma Botond la Digi24.

ADVERTISEMENT

UDMR și PNL își vor împărți ministerele deținute anterior de USR. Care ar putea fi miniștrii guvernului lui Nicolae Ciucă

Cu toate că numirea lui Nicolae Ciucă pare că nu este chiar una pe placul parlamentarilor UDMR, în viitorul cabinet s-ar putea să preia dintre portofoliile la care au renunțat membri USR.

UDMR ar putea să solicite, în timpul negocierilor, două portofolii în plus față de cele pe care le are, fiind puțin probabil ca unul dintre Minsterul Transporturilor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să nu le revină lor.

ADVERTISEMENT