Sporturi

Liderul mondial la jocul de cărți bridge, depistat pozitiv! S-a dopat cu o substanță folosită în haltere și ciclism

01.03.2019 | 16:01
Liderul mondial la jocul de carti bridge depistat pozitiv Sa dopat cu o substanta folosita in haltere si ciclism
ADVERTISEMENT

Liderul mondial la jocul de cărți bridge, norvegianul Geir Helgemo, a fost depistat pozitiv cu testosteron la un control efectuat în luna septembrie  anului 2018. Cotidianul francez L’Equipe notează că sportivul în vârstă de 49 de ani reprezintă Principatul Monaco în competiţiile de bridge și a fost prins dopat în timpul unui turneu desfăşurat, la 29 septembrie 2018, la Orlando (Florida).

Liderul mondial la jocul de cărți bridge, depistat pozitiv și suspendat un an

Federaţia Internaţională de Bridge (WBF) a anunțat într-un comunicat, că Geir Helgemo, liderul mondial la jocul de cărți, a încălcat regulamentul antidoping şi a fost suspendat până la 20 noiembrie 2019 după ce a fost depistat pozitiv la competiția din Statele Unite ale Americii. Sportivul va trebui să achite 3.659 de euro, cheltuieli de judecată. El va putea reveni în competiții la 20 noiembrie 2019.

ADVERTISEMENT

Sportivul a fost depistat pozitiv cu clomifen, o substanţă care este folosită de femei pentru tratarea infertilităţii. Nu este cunoscut motivul pentru care Geir Helgemo a utilizat această substanţă, care nu îl ajută în niciun fel în sportul pe care îl practică. WBF este membră a Comitetului Olimpic Internațional și astfel aderă la normele antidoping ale acestei organizații.

Geir Helgemo în timpul unui joc de bridge
Geir Helgemo în timpul unui joc de bridge

Helgemo a fost condamnat în 2017 pentru evaziune fiscală

Geir Helgemo nu este primul jucător de bridge care este depistat pozitiv, Angelia Mondială Antidoping anunțând că din 2015 au fost prinși peste zece sportivi. Explicația folosirii substanțelor interzise vine din faptul că turneele se desfășoaară pe durate timp de lungi, o competiție ajungând și la trei săptămâni. Liderul clasamentului mondial din bridge nu este un tip care să se încadreze în reguli, în 2017 el fiind condamnat la închisoare pentru evaziune fiscală.

ADVERTISEMENT

În aceste zile un caz incredibil de dopaj a fost descoperit în schiul fond. Șapte sportivi au fost arestați sub acuzația de dopaj hematologic la Campionatele Mondiale care se desfășoară în localitatea austriacă Seefeld. Un filmuleț cu austriacul Max Hauke în timp ce își face o transfuzie de sânge circulă în aceste momente pe rețele de socializare. Un alt caz șocant de dopaj s-a înregistrat în ciclism, acolo unde un sportiv american în vârstă de 90 de ani a fost depistat pozitiv la o cursă de veterani.