News

QAnon România și-a făcut partid: ”Vrem să preluăm total puterea”. Cine va fi ”noul Trump” și care e legătura cu mișcarea conspiraționistă din SUA

A apărut Partidul Patrioților Qanon, format din adepți din România ai mișcării cu același nume, devenită celebră la nivel mondial și asociată cu diverse teorii ale conspirației.
28.04.2023 | 09:48
QAnon Romania sia facut partid Vrem sa preluam total puterea Cine va fi noul Trump si care e legatura cu miscarea conspirationista din SUA
Cornel Sabou este liderul mișcării Qanon România, care a lansat, recent un partid politic sub numele de PPQ (Partidul Patrioților Qanon) / Colaj foto: Fanatik / Surse foto Facebook PPQ
ADVERTISEMENT

QAnon este numele celei mai cunoscute mișcări cu tentă conspiraționistă din Statele Unite, care a apărut în 2017 ca urmare a unor mesaje anonime postate pe o platformă online de un misterios personaj autointitulat ”Q” (Q Drops). Mesajele erau unele codate, care făceau trimitere la anumite teorii politice și sociale, care-l aveau ca subiect pe fostul președinte Donald Trump, în luptă cu ”Oculta Mondială”, o elită politică și financiară care are ca scop formarea unui guvern mondial.

Adepții QAnon au ocupat Capitoliul în ianuarie 2021

În anii care au urmat, QAnon a câștigat o popularitate uriașă, au apărut comunități internaționale și influenceri asociați mișcării. În 2020, FBI declara QAnon ca fiind ”o potențială amenințare teroristă internă” și anunța că numărul adepților crește cu un milion pe lună. De asemenea, potrivit The Guardian, gruparea era prezentă și în România, precum și în alte 15 state. Ocuparea clădirii Capitoliului în în ianuarie 2021, a fost atribuită de presa americană mișcării QAnon.

ADVERTISEMENT

În România, mișcarea QAnon a început să se facă remarcată în 2019-2020, la început sub forma unor pagini anonime, pe platforme sociale, care distribuiau teorii aparent bizare, de la rețeaua de pedofili canibali care conduc lumea până la întoarcerea lui JFK Jr.

Liderul QAnon România: ”Nu suntem extremiști”

Astăzi, cea mai puternică organizație QAnon România este condusă de jurnalistul băimărean Cornel Sabou, și deține un post de radio online și un ziar tipărit, care apare lunar și costă zece lei.

ADVERTISEMENT

Pe pagina de Facebook sau pe YouTube, mișcarea își asumă mesaje controversate, cum ar fi cele anti-mască sau o poziționare pro-Putin. De altfel, Vladimir Putin este numit, într-un titlu, conducător al mișcării internaționale Q, alături de Donald Trump. Recent, Cornel Sabou a afirmat, într-un live, că mandatul de arestare pe numele lui Vladimir Putin, emis de Curea Penală Internațională, a venit ca urmare a unui ordin al Ocultei Mondiale.

Mai nou, mișcarea QAnon România și-a înființat propriul partid, PPQ (Partidul Patrioților QAnon), care se caracterizează ca fiind de centru-dreapta și care ”apără valorile universale ale statului de drept, ale democrației și economiei de piață”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, partidul își propune să combată ”discriminarea de orice fel, rasismul și extremismul”. Partidul Patrioților QAnon a fost înregistrat oficial și a primit personalitate juridică la Tribunalul București în iulie 2022.

ziarul qanon
Ziarul Qanon apare în fiecare lună / Sursă foto: PPQ Facebook

Cornel Sabou spune că partidul pune accentul pe curentul patriotic, pune în prim-plan valorile țării și nu se supune ”programelor elaborate la Bruxelles”, așa cum se întâmplă în cazul celorlalte formațiuni de pe scena politică.

ADVERTISEMENT

”Nu suntem un partid naționalist. În România, acest termen a fost prost înțeles și folosit de partide cu accente extremiste. Noi nu suntem extremiști, din contră, suntem pacifiști convinși”, a explicat Cornel Sabou pentru FANATIK.

PPQ este o formațiune politică în curs de organizare însă are deja filiale în zece județe și urmează să se extindă și în altele. Liderul QAnon spune că în viitorul apropiat se vor organiza alegeri pentru conducerea organizațiilor locale. ”Până în prezent avem aproximativ 100 de membri cu legitimație și alte câteva sute de patrioți care așteaptă să primească acest statut. Noi nu dorim să ne extindem foarte mult, considerăm că este important să ne înconjurăm de patrioți adevărați, tocmai de asta suntem atenți pe cine primim în rândurile noastre”, a mai explicat Cornel Sabou pentru FANATIK.

Cornel Sabou: ”QAnon va domina România în câțiva ani”

Principalul obiectiv al PPQ este foarte clar: preluarea totală a puterii în România. O recunoaște chiar liderul mișcării. ”Preluarea totală a puterii este cam singura soluție pe care o vedem. Scopul nostru este să înlăturăm clasa politică actuală, care este supusă Ocultei Mondiale. Nu se poate construi nimic cu niște sclavi.

Vrem să construim o altă clasă politică, din oameni simpli, de la talpa țării, care au muncit zeci de ani și care au reușit să aibă grijă de propria familie. La butoanele puterii trebuie să ajungă un om simplu, care va ști să-și conducă țara așa cum și-a condus familia.

Noi vom candida la toate rundele de alegeri care vor avea loc în 2024. Poate că termenul este apropiat, vom vedea. Nu știu dacă se va întâmpla de la anul, însă am convingerea că în câțiva ani, mișcarea QAnon va domina România”, a mai explicat Cornel Sabou.

Tema Ocultei Mondiale care vrea să controleze lumea, apare în aproape fiecare postare publică a QAnon România. În viziunea organizației, Oculta este echivalenta Răului absolut, care se face vinovată de moartea multor oameni nevinovați. Acesta este și motivul pentru care, la moartea Reginei Elisabeta a Marii Britanii, PPQ a transmis că ”nu deplânge moartea unei figuri marcante a Ocultei Mondiale”.

QAnon România nu are legături cu mișcarea din Statele Unite. De unde vin banii

Liderul mișcării QAnon susține că nu ține legătura cu organizația cu același nume din Statele Unite sau cu alte comunități din țară sau străinătate. El spune că singurele conexiuni pe care le are în afara granițelor sunt cu ”patrioți români din străinătate”.

”Ne-am ferit de astfel de legături. Multe din comunitățile QAnon din străinătate sunt compromise, tocmai pentru că au fost oameni infiltrați, care au lansat tot felul de teorii pentru a distruge imaginea mișcării. Și în România au fost pagini care susțineau că pământul e plat sau că nu există stat.

Noi nu avem legătură cu astfel de conspirații. Ideologia noastră este inspirată din postările Q, care nu sunt conspiraționiste ci au acoperire în realitate și pot fi verificate”, a mai declarat Sabou.

Finanțarea mișcării QAnon România este asigurată exclusiv din fonduri private, respectiv din cotizații ale membrilor, mai arată liderul organizației. Aceștia se întâlnesc regulat, iar anul trecut a avut loc prima conferință națională QAnon, la București.

Sunt serviciile secrete cu ochii pe QAnon România? ”Cred că și noi suntem monitorizați”

Deși se consideră o grupare pașnică, fără accente extremiste, Cornel Sabou nu exclude o posibilă monitorizare din partea serviciilor secrete mai ales din cauza renumelui pe care QAnon l-a căpătat în Statele Unite, acolo unde grupării i s-a atribuit inclusiv influențarea alegerilor prezidențiale din 2017. ”Toate activitățile noastre sunt legale. Probleme au mai fost, de exemplu atunci când am înregistrat numele la OSIM, cei de acolo ne-au respins inițial aplicația, pentru că au citit despre QAnon pe Wikipedia. Până la urmă le-am explicat despre ce este vorba, am mers cu avocați și ne-au dat brandul.

Adevărul este că eu cred că și noi suntem monitorizați. Însă, așa cum am spus-o și în live-uri, invit orice serviciu secret să vină și să se convingă că suntem oameni curați”, a mai declarat Sabou pentru FANATIK.

Momentan, mișcarea nu a identificat un ”Donald Trump de România”, drept urmare nu există un candidat concret la alegerile prezidențiale din 2024. ”Trump de România va fi un patriot, iar asta cred că va fi singurul lucru pe care-l are în comun cu fostul președinte american”, a încheiat liderul QAnon România, Cornel Sabou.

ADVERTISEMENT
Tags: