News

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a fost arestat în Sardinia. El se afla în exil în Belgia

Carles Puigdemont a fost arestat în Sardinia, joi seară, anunță avocatul său.
24.09.2021 | 10:13
Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a fost arestat in Sardinia El se afla in exil in Belgia
ADVERTISEMENT

Carles Puigdemont a fost arestat după ce a ajuns pe aeroportul din Alghero, în baza unui mandat emis de autoritățile spaniole.

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a fost arestat în Sardinia, joi seară

Anunțul a fost făcut de avocatul său, care a mai transmis și faptul că acesta călătorea ca deputat european.

ADVERTISEMENT

„Preşedintele Puigdemont a fost arestat la sosirea în Sardinia, unde călătorea ca deputat european”, a precizat avocatul său, Gonzalo Boye, pe Twitter.

Reținerea separatistului catalan avut loc în baza unui mandat european de arestare valabil din 14 octombrie 2019, precizează BBC.

ADVERTISEMENT

De asemenea, informația arestării a fost confirmată și de șeful de cabinet al lui Carles Puigdemont, pe rețelele de socializare.

Conform lui Josep Lluis Alay, el urmează să fie prezentat în fața judecătorilor Curții de Apel din Sassari.

ADVERTISEMENT

„La sosirea pe aeroportul din Alghero, a fost arestat de poliţişti la frontiera italiană.

Mâine (vineri), preşedintele va fi prezentat judecătorilor Curţii de Apel din Sassari, care este competentă să decidă eliberarea sau extrădarea acestuia”, a precizat Josep Lluis Alay.

Atunci, acesta va afla dacă este posibil să fie extrădat sau va fi eliberat. Carles Puigdemont se afla încă din anul 2017 în exil în Belgia, după încercarea de secesiune a Cataloniei a eșuat. Justiția spaniolă a emis un mandat de arestare pe numele său, iar Puigdemont a rămas în Belgia pentru a evita arestarea sa.

ADVERTISEMENT

Carles Puigdemont a organizat un referendum ilegal pentru independența Cataloniei

Astfel, după organizarea unui referendum ilegal pentru independența Barcelonei, în 2017, el a primit un mandat de eurodeputat.

Trebuie reamintit faptul că referendumul din acest an a provocat o adevărată criza politică în această țară, după ce parlamentul regional catalan și-a declarat independența.

Carles Puigdemont a avut imunitate după ce a devenit membru al Parlamentului European din anul 2019, dar aceasta a fost ridicată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în luna iulie a acestui an.

Noul președinte al Cataloniei a condamnat această acțiune drept una de persecutare a lui Carles Puigdemont.

De asemenea, și autoritățile din Spania au reacționat după arestarea lui Carles Puigdemont și au transmis că toți cetățenii trebuie să răspundă în fața legii pentru actele lor și trebuie să plătească dacă au încălcat-o.

„Arestarea domnului Puigdemont corespunde procedurii juridice în curs care se aplică oricărui cetăţean european care trebuie să răspundă în faţa curţilor de justiţie. El trebuie să se supună acţiunii juridice ca orice alt cetăţean”, a informat Guvernul spaniol a transmis într-un comunicat.

ADVERTISEMENT