News

Liderul UDMR, despre reducerea consumului de energie. “Vor fi recomandări, obligativitatea e greu de făcut. Înființezi poliția de termometru?”

Vicepremierul Kelemen Hunor dă asigurări conform cărora Comisia Europeană nu poate impune obligativitatea unui anumit consum de energie
22.09.2022 | 11:20
Liderul UDMR despre reducerea consumului de energie Vor fi recomandari obligativitatea e greu de facut Infiintezi politia de termometru
Șeful UDMR spune că CE nu poate impune un anumit consum de energie Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Liderul UDMR a explicat că, în ceea ce privește consumul de electricitate sau gaz de către cetăţenii europeni în perioada iernii, putem vorbi cel mult de o recomandare, obligativitatea fiind greu de realizat.

Liderul UDMR liniștește populația legat de consumul de energie

”Este o intenţie, o dezbatere, o decizie obligatorie în ceea ce priveşte statele membre nu a fost luată. Urmează o şedinţă a miniştrilor energiei la sfârşitul lunii. Anumite chestiuni pot fi făcute, altele nu.

ADVERTISEMENT

Poţi da recomandări, dar obligativitatea e greu de făcut. Cine controlează? Trebuie să înfiinţezi poliţia de termometru, de temperatură în casă, sau ce vrei să faci?

Nu poţi să compari cât consumă un neamţ, şi de acolo să reduci cu 15%, şi cât consumă mama mea la ţară, şi de acolo să reduci 15%.

ADVERTISEMENT

Înseamnă că trebuie să stea în întuneric, fiindcă sunt 3,5 -4 milioane de utilizatori care consumă sub 100 de kW în România, care înseamnă un frigider şi 2-3 becuri în casă. Ce să reduci de acolo? Frigiderul sau stingi lumina de tot”, a spus Kelemen Hunor, citat de News.ro.

Șeful UDMR a mai declarat că astfel de comparaţii sunt inutile, dar și că românii nu trebuie să fie îngrijorați pentru că șara noastră va avea energie electrică și gaze în iarna ce urmează.

ADVERTISEMENT

”Recomandări putem să facem. Fiecare om poate economisi un pic, dar nu poţi să spui să stai la 18 grade în casa ta. În instituţiile publice poţi reglementa altfel. Trebuie să ştim despre ce vorbim.

Cine va intra la mine în casă să verifice dacă sunt 19 sau 20 de grade, care va fi sancţiunea? Mă închide în casă, îmi taie gazul?

ADVERTISEMENT

Vor fi recomandări, dar trebuie să spunem clar că nu facem acest lucru pentru Comisia Europeană, ci pentru noi, pentru bugetul nostru. Trebuie să apelezi la responsabilitatea oamenilor.

ADVERTISEMENT

E o perioadă grea, nu noi am creat criza şi vom plăti cu toţii preţul războiului, al nebuniei preşedintelui Putin”, a concluzionat Kelemen Honor.