News

Aplicația pe care trebuie să o dezinstalezi chiar acum de pe telefon. Datele a zeci de milioane de utilizatori, vândute oricui dorește să cumpere

Datele a zeci de milioane de utilizatori sunt vândute la liber de către creatorii unei aplicații ce ajută părinții să își supravegheze copiii atunci când aceștia pleacă de acasă.
09.12.2021 | 13:09
Aplicatia pe care trebuie sa o dezinstalezi chiar acum de pe telefon Datele a zeci de milioane de utilizatori vandute oricui doreste sa cumpere
O aplicație vinde date despre propriii utilizatori către nenumărați terți. Sursa foto: pixabay.com.
ADVERTISEMENT

O mulțime de aplicații colectează mai multe date decât ar avea nevoie să strângă și de puține ori putem ști ce se întâmplă mai departe cu toate aceste informații. Putem presupune, însă, că unele dintre aceste aplicații vând mai departe informații despre propriii utilizatori și nu am fi deloc departe de adevăr.

Asta s-a descoperit recent că se întâmplă cu o aplicație utilizată de zeci de milioane de oameni. Dacă ești și tu unul dintre utilizatorii acesteia, este indicat să o dezinstalezi cât mai curând posibil.

ADVERTISEMENT

Aplicația despre care este vorba se numește Life360 și este un serviciu foarte popular în rândul părinților care au copii. Este folosită pentru a putea monitoriza unde se află cel mic atunci când nu este acasă, folosind GPS-ul telefonului acestuia. Nimic rău în asta, puțină siguranță și cunoștință despre unde se află copilul tău nu strică niciodată, așa-i?

Problema este că aplicația Life360 vinde datele despre familii către mai mulți brokeri de date. Aceștia, mai departe, au vândut aceste informații practic oricui s-a interesat de ele și a dorit să le achiziționeze.

ADVERTISEMENT

Aplicația este disponibilă pentru descărcare oricui, dar mai important este că în vremea Samsung Galaxy S6, Life360 era oferită gratuit ca aplicație premium, fiind preinstalată pe telefoane. Astfel, unii utilizatori ar putea să o folosească și în prezent, instalând-o de pe un dispozitiv pe altul.

Revelația le aparține celor de la themarkup.org, care au discutat, sub anonimat, cu doi foști angajați ai proiectului Life360. Astfel a ieșit la iveală că mai multe companii cumpără informații de la Life360, iar unele dintre ele chiar își bazează o bună parte din operațiuni pe aceste date foarte prețioase, mai ales prin prisma preciziei.

ADVERTISEMENT

Datele vândute ajung chiar și la agenții guvernamentale

Se pare că în nenumăratele pagini de termene și condiții ale aplicației, există mențiuni care arată că datele tale ”ar putea fi vândute” către companii terțe. Este însă neclar și imposibil de aflat, din perspectiva unui simplu utilizator, cât de departe ajung aceste date. Unele dintre companiile care cumpără date de la Life360 le vând la rândul lor mai departe, iar uneori, acestea ajung chiar și la agenții guvernamentale, cum este Departamentul de Apărare din SUA.

Foștii angajați ai companiei spun că Life360 susține că anonimizează datele înainte să le vândă, dar că nu impune suficiente măsuri de protecție pentru ca aceste date să nu poată fi, de fapt, legate de un utilizatori individual. Confidențialitatea este astfel grav încălcată.

ADVERTISEMENT

Există și alte aspecte cel puțin deranjante referitoare la modul în care aplicația lucrează cu datele obținute. Există legi americane care interzic explicit vânzarea de date referitoare la minori sub 13 ani. Aplicația Life360 pare că încalcă această regulă printr-o portiță, afirmând că astfel de date pot fi ”dezvăluite” și nu vândute unor companii terțe, ”în funcție de nevoi.” Compania mai susține că nu dezvăluie astfel de date ale minorilor sub 13 ani pentru cazuri de marketing și reclamă.

Problematic este și faptul că această aplicație are nevoie de acces la locație tot timpul și nu funcționează dacă această permisiune nu este oferită. Unele aplicații cer permisiunea de acces la locație doar în timpul folosirii, nu și când rulează în fundal. Este clar, astfel, că Life360 colectează enorm de multe date.

Există două variante pentru a împiedica vânzarea datelor tale către terți, dacă ești unul dintre cei 33 de milioane de utilizatori ale căror date ajung pe mâinile cine-știe-cui.

Una dintre ele este să navighezi în setările aplicației, în meniul de Confidențialitate și securitate, iar de acolo să alegi opțiunea prin care alegi ca datele tale să nu fie folosite la vânzare. Desigur, folosirea acestui buton nu oferă nicio garanție că datele nu vor fi vândute oricum.

Astfel, a doua variantă și poate cea mai bună pentru propria intimitate este să dezinstalezi complet aplicația de pe telefon. În cazul în care chiar ai nevoie de un astfel de serviciu, poți opta pentru un altul de pe piață.

ADVERTISEMENT