Sport

EXCLUSIV. Acuze DURE: arbitri CORUPŢI în Liga1? „E foarte GRAV”

Ion Crăciunescu a acordat un interviu EXCLUSIV pentru FANATIK.RO în care a criticat dur evenimentele care s-au petrecut în arbitrajul românesc în ultima perioadă. Kiros Vassaras şi Alexandru...
16.11.2016 | 12:05

Ion Crăciunescu a acordat un interviu EXCLUSIV pentru FANATIK.RO în care a criticat dur evenimentele care s-au petrecut în arbitrajul românesc în ultima perioadă. Kiros Vassaras şi Alexandru Deaconu au fost principalele ţinte ale fostului mare arbitru român.

Domnule Crăciunescu, e jale mare cu arbitrajele. Cum vă explicaţi prestaţiile jenante din acest sezon?

– Arbitrajul nostru este în cădere liberă de mai mult timp. Acum a ajuns într-o criză totală şi lumea nu a mai putut să rabde. Aşa că au început să sară în sus şi cluburile care, altfel, sînt liniştite. Ca şi problematică a arbitrilor în teren, nu mai au dificultăţi pentru că stadioanele sînt mai mult goale, nu mai sînt preşedinţi vocali care să facă presiuni înainte şi după partide, nu mai sînt jucători irascibili care creau odată probleme… Deci ar fi toate premisele ca arbitrajul să crească, nu să scadă. Dar cînd te uiţi cine conduce arbitrajul românesc… Să mă ierte Dumnezeu… Nu mi-am imaginat niciodată în viaţa mea că arbitrajul va ajunge atît de jos.

Se greşeşte intenţionat sau din prostie?

– Ceva este foarte ciudat, pentru că sînt lucruri pe care toată lumea le vede, iar cine ar trebui să le vadă nu le vede! Sînt greşeli atît de flagrante încît nu poţi decît să spui „Domnule, stai puţin, că pe astea nu ai cum să nu le vezi!”. Am spus-o şi o s-o mai repet la infinit: avem în fruntea arbitrilor un om care nu este, nu stă şi nu trăieşte în România. Nu simte ca noi, nu cunoaşte ca noi arbitrii şi nu poate să conducă din altă ţară. Pentru că activitatea asta este una complexă, care începe de la judeţ, continuă cu Liga 3, Liga 2 şi Liga 1. Iar el stă în altă ţară şi spune că se informează, primeşte, de fapt, informaţii. Probabil că şi acolo se televizează meciurile de Liga 3, nu?

“Deaconu? Nea Nelu-n sus, nea Nelu-n jos. Şi el mă lucra!”

Este Vassaras singurul vinovat?

– Urmează domnul Deaconu, care este una dintre marile decepţii ale vieţii mele. Ca arbitru pot spune că a păcălit toată viaţa. A fost sprijinit de Mircea Sandu extraordinar de mult. Nu a realizat nimic ca arbitru, iar ca fotbalist a fost o altă păcăleală. Ca arbitru nu a făcut nimic ca să impună România pe plan european. Iar la CCA, de cînd este, pentru că el decide aici dincolo de Vassaras, a renunţat la autonomia CCA, care era un lucru extrem de important. Evită presa şi lumea în general pentru că toţi s-ar convinge cine este, de fapt, acest om în realitate. Pentru mine, repet, este o mare decepţie. Cînd era arbitru, toată ziua „Nea Nelu-n sus, nea Nelu-n jos” cu peria pe lîngă mine. Pe urmă „Eu, nea Nelu, să vin în locul dumneata vreodată? Niciodată!”… Şi el mă lucra la Mircea Sandu cum ştia el mai bine. Nu am nici un fel de respect pentru aceşti oameni. Nu vreau să aud de ei în viaţa mea şi nici nu vreau să am de-a face cu ei vreodată. Sînt nişte oameni care te păcălesc prin mina pe care o afişează, te induc în eroare. Acesta este omul numărul doi din CCA. Primul e Vassaras, apoi Deaconu.

“Cea mai secretă instituţie din România nu e SRI, e CCA!”

Mai urmează cineva?

– Pe urmă vin cinci membri în Comisie. Dintre aceştia, pe unul l-aş fi luat şi eu, cu siguranţă, în CCA. Dar să mă ierte Dumnezeu… Sînt trei acolo care nu au ce să caute! Ca să nu mai vorbesc de faptul că toţi cinci sînt foşti asistenţi. Este Comisia Centrală de Arbitri, domnule! Nu de Asistenţi! Nu o să auziţi niciodată că din Colegiul Medicilor fac parte asistente. Fac parte medici. Pe urmă, cu tot respectul faţă de asistenţi, pe mine m-au ajutat foarte mult, dar nu poţi să ai toţi membrii Comisiei numai din foşti asistenţi. Acest Deaconu a făcut în aşa fel încît să îndepărteze unii oameni competenţi care, de altfel, şi-au dat demisia, vezi cazurile Berbecaru, Abrudan sau Sorescu, care au plecat. Şi, astfel, a strîns numai oameni obedienţi, care nu au nici un punct de vedere. Repet, cu excepţia unuia. De fapt, nici nu sînt întrebaţi de nimic pentru că arbitrajul la nivelul Ligii 1 este condus doar de domnul Deaconu. Cea mai secretă instituţie din România nu sînt serviciile de informaţii, ci acest CCA, unde notele de la observatori le ştie un singur om, acelaşi domn Deaconu.

Toate serviciile au şefi, au superiori, toată lumea raportează ce face. Ne mai mirăm de ce se duce arbitrajul. Burleanu este cel mai penibil preşedinte de federaţie dintre toţi pe care i-am cunoscut cu declaraţiile referitoare la arbitraj. Păi cum, domnule, după doi ani şi jumătate, să nu ştii că regulamentele internaţionale şi interne îţi spun că trebuie să se realizeze clasamentul pe baza căruia arbitrii să fie promovaţi şi retrogradaţi şi să spui tu că vii cu invenţia asta? Cum să spui aşa ceva, să apari în faţă cu aşa ceva? Este ceva de neînţeles pentru mine. Mai ieşi şi în public cu astfel de declaraţii… Barem stai acasă! Să spui că n-ai cum să controlezi CCA pentru că sînt stat în stat şi ei, de fapt, sînt în subordinea ta… Ne mai mirăm de ce se duce arbitrajul de rîpă. Domnul Gherghe, săracul, să-i fie ţărîna uşoară, cred că ar alerga prin mormînt dacă ar vedea unii arbitri şi cine îi conduce acum.

„În Liga 2 şi Liga 3, banii la arbitri se dau în plic, înainte de meci!”

Problemele grave din arbitraj pornesc cumva de la bani? Cum sînt plătiţi arbitrii?

–  La Liga 2 şi la Liga 3 sînt mari probleme. Nu poate un arbitru care oficiază la Liga 1 să fie plătit într-un fel şi dacă se duce la Liga 2 să fie plătit în alt fel. Pe vremea mea, am făcut un sistem unitar de plăţi pentru toate cele trei ligi. Clubul vira banii Federaţiei, care reţinea cota de 24 % de TVA, după care vira banii mai departe, în contul arbitrilor. Ei au fost obligaţi să se organizeze în PFA-uri şi toţi încheiau contract cu FRF. Actuala conducere a lăsat acelaşi sistem doar la Liga 1. Şi a zis că la Liga 2 şi Liga 3, arbitrii să nu mai încheie contract direct cu Federaţia, să încheie direct cu clubul gazdă înainte de meci. Care le dă banii cash la stadion, înainte de meci. În plic! Şi, întrucît nu se realizează venituri de peste 65.000 de euro, atunci nu se mai impozitează, zic ei. Numai că în lege scrie altceva. Că dacă beneficiarul de venit, în speţa noastră arbitrul, îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul plătitorului de venit, adică echipa gazdă, atunci activitatea este una dependentă. Iar activităţile dependente se impozitează ca venit din salariul suplimentar, ceea ce înseamnă cam vreo 70 la sută impozitare! Atenţie, 70 la sută!

Burleanu, inginerii financiare?!

Şi care este concluzia?

– Oare domnul Burleanu, care a ocolit plata TVA-ului în ultimii doi ani şi ceva, nu ar fi trebuit chemat de instituţiile statului şi tras la răspundere pentru ingineria financiară pe care a făcut-o? Şi încă un lucru. Eu, ca arbitru, închei un contract cu echipa gazdă. Păi mai pot eu, arbitrul, conducătorul jocului, să fiu imparţial atît timp cît închei un contract cu o singură parte care, de altfel, îmi plăteşte şi banii? Pentru că eu nu mai am treabă cu Federaţia. Şi nici măcar cu echipa oaspete. Este o anomalie totală. În primul rînd, că s-a introdus plata cash la stadion, care este o nenorocire, nu se mai practică în nici o ţară din lume, şi în al doilea rînd a creat nişte dezechilibre între activităţi. Au făcut două anomalii imense din punct de vedere sportiv şi din punct de vedere legal pentru că au făcut o inginerie ca să evite plata unor dări către stat. Dar eu am foarte mare încredere în instituţiile statului. Vor fi traşi la răspundere. Am intenţia să fac o scrisoare personală primului ministru şi să arăt unele anomalii pe care sînt ferm convins că dînsul nu le ştie.

Două cazuri de “promovări” dubioase

Cum se fac promovările?

– Două cazuri sar, ca să zic aşa, din tipare. Unul, tot m-am luat eu de acest domn Rădulescu (n.a. – George Rădulescu, arbitru de centru, lot Liga 1) care cred că este un timp cumsecade, am auzit că este poliţist, foarte bine, nu este nici o problemă… Dar ca să faci şi arbitraj trebuie să mai ai şi o calitate în plus pe care eu nu am constatat că o are. Omul încearcă, se zbate, nu este vina lui că este promovat pentru că se schimbă regulamentul în loc să fie retrogradat la limită de vîrstă. Am văzut două promovări în ultimul timp, pe a lui şi pe a lui Ionaşcu (n.a. – Laurenţiu Ionaşcu, arbitru de centru, lot Liga 2) de la Buzău. Care este din oraş cu domnul Bodescu. Prea multe lucruri s-au învîrtit ciudat în jurul acestui Ionaşcu. Cînd a fost Berbecaru în CCA, au fost la tinere talente şapte arbitri. Ei trebuiau monitorizaţi, instruiţi, testaţi şi primii trei promovaţi. Ionaşcu a ieşit pe locul şapte. În şedinţă, am înţeles că i s-a cerut domnului Berbecaru ca acest Ionaşcu să fie trecut pe locul trei. Berbecaru, care este un tip inteligent, şi-a dat demisia. În locul lui a venit Sorescu de la Piteşti. A primit aceleaşi responsabilităţi. După două luni, s-a făcut din nou un clasament. Ionaşcu n-a mai ieşit pe locul şapte din şapte, a ieşit pe şase din şase pentru că unul, ulterior, se retrăsese. Şi, bineînţeles, că nu l-a putut promova pentru că se încălca regulamentul. Întîmplător, a fost dat afară, imediat, Sorescu şi tot întîmplător a fost promovat în Liga 2 acest Ionaşcu, care era în ultimul an de promovare după vechiul regulament. La 35 de ani, dacă nu promova, nu mai avea dreptul. Astfel, după ce s-au întîmplat cele două episoade, Ionaşcu a fost promovat la „excepţional”! Acum, domnul Vassaras, care pe lîngă salariul de 8.500 de euro pe lună mai are plătite de Federaţie şi cheltuieli de mîncare, avion, transport, se duce pînă la Sfîntu Gheorghe pentru a-l vedea pe, ia ghiciţi?… Pe Ionaşcu! Împreună cu Deaconu. Nu a stat aici să facă o şedinţă, să vadă un meci de Liga 1, s-a dus să-l vadă, personal, pe Ionaşcu la Sfîntu Gheorghe. Trageţi dumneavoastră concluziile… Ei ce au făcut? Arătaţi-mi un arbitru pe care l-au promovat sau crescut ei. Stau acolo, de doi ani şi jumătate, sînt observatori… Ştii cum ţipa odată Mircea Sandu pe culoarele Federaţiei la Deaconu? „Băăă, dacă nu eram eu, nici arbitru de Divizia C nu erai!”.

„Nu pot lucra cu actuala conducere!”

Numiţi trei arbitri pe care i-aţi exclude acum din Liga 1.

– Aoleu… Aşa puţini?! Să vă dau unul de pe lista FIFA, Marius Avram, şi încă doi: Lucian Rusandu şi George Rădulescu. Scurt şi la obiect!

Vă mai interesează şefia CCA?

– Întotdeauna mă interesează să lucrez pentru arbitri, dar nu cu actuala conducere a Federaţiei. Niciodată! Cît este Burleanu acolo este exclus. Nu pot amesteca lucrurile. Probabil că nici el nu vrea să lucreze cu mine, nu mă deranjează, din contră, mă onorează acest lucru.

Atunci, pe cine vedeţi şeful potrivit al Comisiei?

– Balaj, Tudor, Porumboiu… Sînt mulţi oameni din România care pot ocupa funcţia de preşedinte. Dar nu ştiu cîţi vor să lucreze cu conducerea actuală. Sorescu, Abrudan, Berbecaru, Igna… Igna ce are? Sînt foarte mulţi oameni capabili. Dar primul de pe listă este Porumboiu. Vrea să lucreze cu mine, dar ştie că eu nu lucrez cu ăştia. Nici dînsul nu cred că s-ar băga.

“Ce mentori! Unul, Marian Salomir, exmatriculat de două ori din arbitraj”

Cu excepţia lui Balaj, toţi arbitrii sînt aroganţi. Care este motivul?

– Nu vreţi să vă uitaţi la Deaconu? Să luaţi modelul lui? Nu bagă pe nimeni în seamă, ia 3.500 de euro pe lună de la Federaţie. El, pe care se băteau „multinaţionalele”… Noi nu am aflat nici pînă acum de ce a plecat de la ţigări. Ar fi foarte interesant de aflat. Eu am auzit nişte zvonuri, dar nu am probe. Şi nu vreau să vorbesc după zvonuri. De ce nu se mai bat acum „multinaţionalele” pe el? Deci, uitaţi-vă la modelul pe care îl au în faţă arbitrii. Ce comunicare să faci dacă au ajuns arbitrii să se ducă la cursuri la Liga 3 şi să aibă în faţă asemenea mentori, de tot rîsul… Unul dintre ei e Marian Salomir, de două ori exmatriculat din arbitraj. Acum e instructor la tinere talente. Unde a ajuns arbitrajul românesc… Cum să dăm înainte cu astfel de oameni? Observator la Liga 1, Marian Salomir. Observator la Liga 1! Ei nu ar trebui să se afle nici măcar pe lîngă stadioane. Vă mai dau un exemplu…

Vă rog…

– Am înţeles că Federaţia a dat preşedinţilor de AJF-uri posibilitatea să facă listele cu observatorii de arbitri la Liga 2 şi Liga 3. Că ne apropiem de campania electorală şi le-a dat aceste facilităţi, uşor, uşor le mai dă şi altceva, ca să-i cîştige. La Alba Iulia, de exemplu, este trecut primul pe listă un tip care nu îndeplineşte condiţiile. Mi-a zis cineva că trebuia să aibă opt ani vechime în arbitraj şi el are numai şase, plus că a suferit şi o condamnare cu suspendare. Şi e trecut primul pe lista observatorilor! Acesta este numai un exemplu. Repet, nu judec toţi preşedinţii de AJF-uri pentru ce face unul. Cum pot accepta Vassaras şi Deaconu o asemenea ruşine? Cînd observatorii trebuie să treacă prin sita voastră, voi să-i instruiţi, voi să-i testaţi? Ca să staţi în frunte şi să luaţi mulţi bani, nu? Vă plăteşte Federaţia cu bani mulţi şi v-aţi dat chiloţii în vine! Aţi adus CCA-ul în situaţii de neadmis!

„Vassaras minte UEFA”

Este Steaua cea mai avantajată echipă de arbitraj în acest sezon?

– Nu am făcut clasamentul, nu am văzut statisticile. Nu ştiu… Dar am văzut unele echipe clar dezavantajate şi văd că tac, cu excepţia lui Dinamo, şi pot spune doar că îşi merită soarta. Mă aşteptam la Burleanu să îi cheme pe Vassaras şi Deaconu în Comitetul Executiv şi să-i întrebe ce măsuri au luat cu arbitrii care au greşit. Pentru că s-a greşit repetat şi grav. Şi se poate ajunge la retrogradare. Au luat vreo măsură? De ce după greşeli grave anumiţi arbitri au condus meciuri internaţionale? Cei care primesc delegări internaţionale şi greşesc să fie înlocuiţi. Pentru că delegările se ştiu cu o lună înainte. Vassaras îi minte şi pe ăia. Îi minte pe colegii lui din moment ce acceptă ca arbitrii să greşească grav în campionatul intern şi să-i trimită apoi la meciuri internaţionale. Minte pentru că nu informează. Pentru că este obligat. UEFA chiar spune să semnalăm dacă arbitrii nu sînt în formă pentru a fi schimbaţi.

„Doar unul sau doi arbitri FIFA îmi inspiră încredere”

Este îndreptăţit Negoiţă să ameninţe că retrage echipa din campionat?

– Este îndreptăţit să vorbească despre arbitraj pentru că s-au întîmplat foarte multe lucruri ciudate. La fel cum mi se par ciudate şi unele decizii importante din meci. Şi încep să mă întreb, domnule, s-or lua în calcul la pariuri şi cîte penalty-uri sînt, ce scor este… Nu ştiu… Nu am nici o probă… Dar stau şi mă frec la ochi. Domnule, de greşit am greşit cu toţii. Dar ei nu intră la greşelile pe care le fac toţi. Ei intră la greşeli speciale, pe care nu le pot face decît ei. Unii dintre ei. Pentru că Balaj, Tudor, nu ai ce să le zici…

Mai există arbitri corupţi?

– Nu ştiu! Dar mie, de pe actuala listă FIFA, îmi inspiră încredere numai unul sau doi. Nu vreau să dau nume. Restul… Totală neîncredere. Ceea ce este foarte grav pentru un arbitru. Principalul lucru pe care trebuie să-l transmită un arbitru este încrederea.

„Avem o ruşine de Comisie! Mai jos nu am fost niciodată!”

Au fost arbitri nedreptătiţi de actuala conducere?

– E un lucru bun să promovezi la nivel internaţional. Dar Balaj a fost de trei ori mai bun ca Haţegan, iar Vassaras nu l-a delegat şi nu l-a folosit la competiţii „afară”. S-a schimbat imediat cum i s-a umblat la leafă. La 3.000 nu a reacţionat. Acum, că are 8.500, este foarte sensibil. Şi avem meciuri şi la juniori, şi la tineret, peste tot… Sîntem bazaţi! 

Concluzia finală este că avem o Comisie…

– După părerea mea, avem o ruşine de Comisie! Mai jos nu am fost niciodată! Ce avem acum nu poate fi comparat niciodată cu ce am avut de-a lungul timpului. Şi vorbesc de ultimii 40 de ani. Acum avem corigenţi de meserie sau exmatriculaţi în Comisia de Arbitri sau la observatori. Ce să-i înveţe ăştia pe arbitri? Mi-am adus aminte ceva tare rău. Despre Huzu.

Ce anume?

– După Deaconu, primul care vine pe listă e Huzu. Domnule, nici Mircea Sandu, care m-a dat de trei ori afară, nu este ca ei. Ăştia m-au păcălit efectiv. Cu Huzu am auzit una tare de tot. Dacă nu am rîs… Mi-a povestit un coleg că acum vreo doi, trei ani era pe la Comisie şi l-a pus pe Huzu să semneze la preşedinte. El a zis „Stai, domnule, cum să semnez? Că nu sînt eu preşedinte!”. Şi persoana respectivă i-a zis „Nu, domnule, semnează pentru preşedinte!”. Şi ia Huzu pixul, scrie „pentru” cu majuscule unde era numele ăluia şi a semnat. Îţi imaginezi? Am rîs cu lacrimi! Am uitat să-ţi mai spun ceva…

Vă ascult.

– A ajuns Abrudan să aibă, în toamna asta, mai multe meciuri internaţionale decît naţionale. Ca să vezi şi tu ce a făcut Deaconu. Tu îţi dai seama ce om poţi să fii să păcăleşti lumea în halul ăsta?! A fost medaliat de Băsescu, are aceeaşi distincţie ca şi mine. Dar dacă l-a păcălit el şi pe Băsescu, uite acum m-am mai îndulcit… Păi fostul preşedinte al ţării este uns cu 7.000 de alifii faţă de mine. Şi uite că şi pe el l-a minţit. Tu îţi dai seama ce carieră de mare arbitru a avut Deaconu? Să te trezeşti tu preşedinte la CCA, salariat al Federaţiei cu 3.500 de euro lunar şi observator în Liga Campionilor? Îţi vine să te urci pe pereţi fără frînghie! Ăsta a păcălit pe toată lumea! Domnule, e incredibil ce se întîmplă în CCA!

„L-am schimbat pe Corpodean de pe lista FIFA pentru un penalty dat aiurea. Are dreptate să se uite, acum, strîmb la mine cînd vede ce fac ăştia şi eu pentru un penalty l-am schimbat. Era un meci Sportul – Craiova, i-a căzut unuia mingea în cap şi a dat penalty”

„Irina Mîrţ a ajuns observator la Liga 1 şi a fost delegată la un meci unde a arbitrat Balaj sau Tudor, nu mai ştiu exact. Vă daţi seama unde s-a ajuns? Să-i supervizeze Irina Mîrţ? Vă daţi seama cum îi învaţă ea să fluiere, să ridice mîna? Incredibil!”

„Deaconu a ajuns observator la Liga Campionilor! Îmi spunea cineva că uite ce meciuri slabe mai fac şi ăia străini… Păi cu observatori ca Deaconu, ce poţi să înveţi? Dacă a ajuns Deaconu să fie observator… Doamne, Dumnezeule! Ultimul observat de Deaconu a fost catastrofa aia de portughez care ne-a furat în Kazahstan, e elocvent, nu?”

2000 este anul în care Deaconu a arbitrat primul meci în Liga 1

1996 este anul în care Crăciunescu s-a retras din arbitraj

2014 este anul în care Vassaras a fost instalat ca şef al CCA

CV Ion Crăciunescu

– S-a născut la 27 septembrie 1950, la Craiova

– A început arbitrajul în 1978, iar trei ani mai tîrziu a devenit arbitru de categoria A

– În 1984, a fost inclus pe lista FIFA

– În 1988, a participat la CE U21, apoi a condus finala CE de juniori din 1992, semifinala Cupei Intercontinentale din 1995. În acelaşi an, a arbitrat şi finala Cupei Campionilor Europeni, Ajax – AC Milan 1-0. În total, a condus peste 80 meciuri internaţionale

– În 2003, a devenit preşedinte al CCA. A deţinut această funcţie pînă în 2005. În 2011, revine în fruntea Comisiei, de unde este demis în august 2012 de Comitetul Executiv al FRF. În mai 2013 cîştigă, la Tribunalul Vîlcea, dreptul de a fi repus în funcţie de Federaţie. A rămas şef al CCA pînă în iulie 2013, cînd a demisionat