Fotbal intern

Liga 1 are nevoie de VAR! Toate detaliile financiare pentru implementarea sistemului de arbitraj video

24.11.2020 | 23:04
Liga 1 are nevoie de VAR Toate detaliile financiare pentru implementarea sistemului de arbitraj video
Liga 1 are nevoie de VAR! Toate detaliile financiare pentru implementarea sistemului de arbitraj video
ADVERTISEMENT

Sistemul de arbitraj video, denumit VAR, a început să fie implementat în toate marile campionate din Europa, chiar dacă naşte controverse în continuare. Liga 1 nu beneficiază încă de acest sistem, însă aproape toate cluburile cer folosirea VAR.

Etapa a 10-a din Casa Pariurilor Liga 1 nu a avut mari probleme de arbitraj, însă penalty-ul acordat de Sebastian Colţescu în Gaz Metan Mediaş – FCSB 2-3 a născut controverse. Sorin Cârţu, preşedintele Universităţii Craiova, a contestat decizia arbitrului, într-o reacţie pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Sistemul VAR pare aproape de implementare în Liga 1, după discuţii îndelungi cu privire la acest subiect. FANATIK îţi prezintă câţi bani vor plăti cluburile din prima ligă pentru acest sistem, dar şi care va fi baremul ce va trebui plătit pentru fiecare meci.

Cât costă implementarea VAR în Liga 1

Peste 15 campioante din Europa beneficiază de VAR, printre acestea se numără Premier League, Serie A, Ligue 1, La Liga sau Bundesliga. Mai mult decât atât, sârbii au anunţat că vor apela la sistemul de arbitraj video din sezonul 2021-2022, când ar trebui să ajungă şi în Liga 1. Preţul nu este unul uriaş, însă, până în această vară, nu se găsise o soluţie pentru plata banilor. LPF şi FRF şi-au tot pasat mingea pe acest subiect, însă salvarea vine de la deţinătorul drepturilor TV.

ADVERTISEMENT

Costul pentru implemenatarea sistemului VAR este aproximat la 600.000 de euro, ceea ce ar însemna puţin sub 40.000 de euro pentru fiecare club din Liga 1. Justin Ştefan anunţa în vară că a purtat discuţii de principiu cu EAD, deţinătorul drepurilor TV pentru prima ligă din România, care ar urma să acopere cheltuielile.

“Ei ar fi dispuşi să acopere integral costurile implementării sistemului VAR în Liga 1 începând cu sezonul 2021-2022 sau din play-off-ul şi play-out-ul sezonului viitor (n.r. stagiunea 2020-2021)”, spunea secretarul general al LPF.

ADVERTISEMENT

“Da, putem ava VAR din sezonul următor. Propunerea pe care am făcut-o este la Ligă şi urmează să se ia o decizie”, declara Orlando Nicoară pentru FANATIK în august 2020.

Ce barem va avea un arbitru VAR în Liga 1

În prezent, baremul pentru un arbitru din Liga 1 este de 1.000 de euro (în jur de 4.870 de lei). Distanţa e uriaşă faţă de banii pe care îi câştigă arbitrii din unele campionate de top. Un arbitru din La Liga câştigă 6.000 de euro pe meci, campionatul Spaniei fiind unul de top la acest capitol.

ADVERTISEMENT

Sumele sunt diferite în ceea priveşte arbitrul VAR, însă ne putem face o idee care vor fi costurile pentru cluburile din Liga 1. Aproape în fiecare campionat din Europa, în care a fost implementat sistemul de arbitraj video, un arbitru are un barem cu 50% mai puţin decât centralul. Astfel, un arbitru video în România ar urma să câştige în jur de 500 de euro. În Premier League, arbitrul din teren primeşte un barem în valoare de 1.500 de lire sterline, iar cel video încasează 850 de lire.

“Îmi doresc zece jucători pe banca de rezervă și VAR. VI-EI-AR! Dan Petrescu vrea fotbal. Noi, cu VAR, aveam 10 puncte în față în Liga 1” – Dan Petrescu

Opt luni de pregătire pentru VAR

Din momentul deciziei ca VAR-ul să fie implementat în Liga 1 şi până la primul meci cu acest sistem va trece un timp. Kyros Vassaras a susţinut că arbitrii din România trebuie să facă anumite cursuri pentru a fi puşi la punct cu noul sistem. Durata: aproximativ opt luni.

“Următorii pași sunt instruirea în offline și cea live la partide de pregătire. Avem nevoie, de exemplu, de echipamente precum simulatoare, camere de filmare, dar și de fotbaliști cu care să putem parcurge aceste etape.

Fiecare oficial va trebui certificat din ambele posturi, atât ca arbitru pe terenul de joc, cât și în calitate de arbitru VAR. Sunt două certificate pentru care aproape 60 de persoane au de trecut diferite testări. Este nevoie și de o echipă de suport dedicată pregătirii, instruirii și implementării sistemului VAR”, spunea recent preşedintele CCA.

Vrem VAR, dar sistemul ar putea să dispară

Recent, în Spania, a pornit un scandal de amploare legat de utilizarea VAR. Angel Galan şi Antonio Ibanez, propietarii intelectuali ai sistemului, au solicitat ca UEFA şi FIFA să nu mai folosească video arbitrajul. Cei doi au fost nemulţumiţi de faptul că utilizarea sistemului s-a făcut fără acordul acestora. Mai exact, cei doi vor să fie plătiţi pentru invenţia lor, folosită la scară globală în ultimii ani. Conform presei din Spania, Galan şi Ibanez urmează să se discute cu reprezentanţi ai celor două foruri pentru un acord financiar.

“Arbitrii de pe teren, cei din camera VAR și operatorii tehnici trebuie să vorbească una și aceeași limbă prin sistemul de comunicare pus la dispoziție. Așadar, există o listă de minime cerințe ce trebuie aplicate” – Kyros Vassaras

  • 42 de ligi din întreaga lume folosesc sistemul VAR
  • 335 de faze au fost analizate cu sistemul VAR la Campionatul Mondial din 2018
ADVERTISEMENT