Fotbal intern

Liga 1, “clinică” de recuperare pentru fotbaliști. Cinci vedete care au venit să își relanseze cariera în România

30.11.2018 | 13:37
Housine Kharja a jucat la FCSB pe final de carieră

Andy Kawaya este ultimul dintre jucătorii cu o cotă bună care au venit în Liga 1 Betano să își relanseze cariera. Fostul internațional de tineret al Belgiei a semnat cu Dinamo și caută să revină la forma care îl propunea drept unul dintre marile talente ale fotbalului belgian. În ultimii ani mai mulți jucători au încercat să reintre în formă pe stadioanele din prima noastră divizie de fotbal.

Kawaya a suferit o accidentare gravă la picior, la un meci al echipei U21 a celor de la Anderlecht. Belgianul a suferit în urmă cu doi ani o fractură de peroneu, cu ligamentele de la gleznă afectate. A jucat apoi la Mechelen și la Avellino, fără să impresioneze în mod deosebit. Ajuns acum la Dinamo, unde a semnat din postura de jucător liber de contract, fotbalistul cu selecții în toate naționalele de juniori ale Belgiei are acum șansa să se pună pe picioare în Ștefan cel Mare.

Ongenda caută și el să își relanseze cariera în Liga 1 Betano

Un alt fotbalist care a ajuns în Liga 1 Betano în acest sezon pentru a se pune înapoi pe picioare este francezul de 23 de ani, Hervin Ongenda. FC Botoșani a surprins la începutul acestui sezon când a anunțat că l-a adus pe fostul junior al celor de la Paris Saint-Germain. Ongenda a debutat în tricoul francezilor la 17 ani și jumătate și a evoluat pentru PSG în 16 meciuri în Ligue 1. El mai are partide în prima ligă din Franța pentru cei de la Bastia și este internațional de tineret francez.

Ongenda a fost adus de la Real Murcia, după ce în ultimii ani nu a mai prins echipa la PSG și a tot fost împrumutat, mai întâi la Zwolle, în prima ligă din Olanda și apoi la Murcia, unde a prins doar două meciuri. A ajuns în această vară la FC Botoșani, unde până acum a strâns 14 meciuri și a marcat 2 goluri, cu o singură pasă decisivă. Lipsa sa de formă îl îngrijorează pe patronul Botoșaniului, Valeriu Iftime: „Ongenda trebuie să-şi caute alt loc, deşi pare cel mai fotbalist la nivel de calitate şi prin modul în care se antrenează. Dar, în timpul meciurilor, nu se vede şi e repetent la ceea ce aşteptăm noi de la el. Încontinuu îşi strigă nemulţumirea când stă pe bancă, bun, nu strigă în gura mare, să scoale oamenii noaptea, dar e nemulţumit. Am stat de vorbă cu prietena lui şi ea e foarte tristă că el nu joacă! Ştie că dacă nu joacă e un tren care rugineşte şi dacă nu joacă meci de meci degeaba stă în România. Ştie că dacă la Botoşani nu eşti titular…scuze, dar unde vrei să joci?”

Veteranii care au căutat să revină în fotbalul mare trecând prin Liga 1 Betano

Dacă Ongenda sau Kawaya sunt încă fotbaliști tineri, în prima divizie din fotbalul nostru au fost mai multe nume care au încercat să se pună pe picioare trecând prin Liga 1 Betano. Un astfel de jucător este Houssine Kharja, marocanul care a jucat la FCSB în sezonul 2015/2016. El a venit de la Sochaux, din Ligue 2, după o carieră impresionantă în Italia, unde a jucat la Ternana, AS Roma, Piacenza, Siena, Genoa, Inter și Fiorentina.

Kharja a adunat 117 meciuri și 13 goluri în Serie A și 136 de partide și 12 goluri înscrise în Serie B. El avea și 78 de meciuri și 13 goluri pentru naționala Marocului, când a făcut pasul spre roș-albaștri. Cu toate acestea, Kharja a fost mai mult accidentat, a jucat doar 8 meciuri și nu a rupt gura târgului la FCSB. Astfel, la finalul acelui sezon Kharja avea să își agațe ghetele în cui.

Housine Kharja a jucat la FCSB pe final de carieră

Artem Milevski, o jumătate de sezon la Concordia Chiajna

În același sezon Concordia Chiajna a dat o lovitură importantă, cel puțin una de imagine, atunci când l-au transferat pe Artem Milevski. Fostul copil teribil al fotbalului ucrainean, Milevski a ajuns la ilfoveni de la RNK Split, în iarna lui 2016. Jucase înainte pentru Dinamo Kiev, Gaziantep și Hajduk Split, timp în care a evoluat în 33 de meciuri în Champions League, în calificări și faza grupelor și 19 partide în Europa League, în grupe și fazele superioare. În 2009, când avea 24 de ani și juca la Dinamo Kiev valora chiar și 11 milioane de euro, potrivit transfermarkt.de.

El a adunat și 50 de meciuri și 8 goluri pentru naționala din țara vecină. A venit însă la Chiajna într-un moment foarte slab al carierei sale. Totuși, într-o jumătate de sezon a reușit să marcheze 6 goluri și 2 pase decisive pentru ilfoveni, cu care a jucat finala Cupei Ligii, pierdută în fața FCSB. După Chiajna, Milevski a mai jucat în Belarus la Tosno și Dinamo Brest. Acum evoluează pentru Kisvarda, în prima ligă din Ungaria.

Artem Milevski a șocat când a semnat cu Concordia Chiajna, în iarna anului 2016

Juan Angel Albin, jucător care a venit de două ori în Liga 1 Betano

Un alt fotbalist cu un CV impresionant care a călcat pe stadioanele din Liga 1 Betano în căutarea gloriei din trecut este Juan Angel Albin. Fotbalistul uruguayan, care a evoluat în 128 de meciuri și a marcat 21 de goluri pentru Getafe și Espanyol în Primera Division, a jucat din vara lui 2013 până în iarna lui 2015 la Petrolul Ploiești, timp în care a marcat 17 goluri, cu 8 pase decisive în 44 de partide. A jucat apoi la echipa mexicană Tiburones Rojos, de unde a fost readus în România de către Cosmin Contra și Adi Mutu la începutul sezonului 2017/2018, cei cu care a colaborat și la Petrolul.

Albin a jucat numai șase meciuri pentru „câini” și a plecat la mai puțin de două luni după ce a semnat cu trupa din Ștefan cel Mare. FANATIK.RO a scris că Albin a plecat extrem de dezamăgit de la Dinamo: „Amintirea mea legată de Dinamo este total negativă. Singurul lucru plăcut a fost prietenia pe care am legat-o cu jucătorii tineri care erau acolo. Am plecat pentru că nu mă simțeam bine nici fizic, nici mental. A fost foarte ridicol să se spună că m-am bătut eu nu știu în ce club. Nu știu de ce au inventat asta” , a spus fotbalistul uruguayan, într-un interviu acordat site-ului nostru în care povestește despre experiența de la echipa alb-roșie.

Juan Angel Albin a jucat la Petrolul și apoi la Dinamo

Așadar, puține vedete au reușit să își reintre în formă în Liga 1 Betano. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu Kawaya și cu Ongenda în acest sezon, mai ales că cei doi fotbaliști sunt mai tineri decât cei trei veterani pe care i-am prezentat.