Fotbal intern

De Cartea Recordurilor! Liga 1, MALAXOR de antrenori!

Liga 1 este de departe lider european la capitolul schimbărilor de antrenori. În acest sezon, numărul tehnicienilor înlocuiţi e mai mare decît numărul etapelor scurse în campionat, 18...
07.12.2014 | 16:09

Liga 1 este de departe lider european la capitolul schimbărilor de antrenori. În acest sezon, numărul tehnicienilor înlocuiţi e mai mare decît numărul etapelor scurse în campionat, 18 antrenori în 17 etape! Media este una uluitoare, de 1,1 antrenori schimbaţi pe etapă, în timp ce în campionatele importante din Vest această medie nu este nici măcar la jumătate. Petre Grigoraş este ultimul din lista lungă a tehnicienilor care nu au reuşit să încheie sezonul pe bancă. Realitatea crudă demonstrează, a cîta oară?!, faptul că patronii de cluburi din România nu au încredere şi nici răbdare în proiecte de lungă durată şi vor rezultate imediate. FANATIK vă prezintă situaţia schimbărilor de antrenori din alte campionate ale Europei, dar şi din ţările arabe, acolo unde tehnicienii români găsesc tot mai des de lucru.

PE BANDĂ RULANTĂ

grigoras-alexandru-hojda

18 antrenori în 17 etape

Liga 1 este deja renumită pentru numărul mare de antrenori schimbaţi. Acest sezon confirmă regula. În noua stagiune, demiterile au început încă din etapa a doua, cînd Marin Barbu a plecat de la Ceahlăul, în locul său fiind adus Florin Marin. De atunci, au fost demişi sau au demisionat alţi 17 antrenori, număr mai mare decît etapele scurse. Lista antrenorilor schimbaţi în primele 17 etape: Marin Barbu (Ceahlăul), Cornel Ţălnar (FC Braşov), Bogdan Stelea (Viitorul), Marius Lăcătuş (CSMS Iaşi), Ionel Gane (CS U Craiova), Mihai Teja (U Cluj), Răzvan Lucescu (Petrolul), Michael Weiss (Oţelul), Daniel Florea (Oţelul), Adrian Falub (ASA Tîrgu Mureş), Ionel Ganea (Rapid), Ionuţ Chirilă (CSMS Iaşi), Daniel Isăilă (Astra Giurgiu), Bogdan Vintilă (Viitorul), Flavius Stoican (Dinamo), Vasile Miriuţă (CFR Cluj), Cristi Dulca (Gaz Metan), ultimul pe listă fiind Petre Grigoraş de la Pandurii. Cele mai dese schimbări de antrenor au fost pe banca lui CSMS Iaşi, unde s-au perindat 3 antrenori în 16 etape: Marius Lăcătuş, Ionuţ Chirilă, tehnicianul actual fiind Nicolo Napoli.

ROM NIA

33 de tehnicieni schimbaţi în sezonul trecut

Sezonul trecut din Liga 1 a fost unul al schimbărilor pe bandă rulantă. Nu mai puţin de 33 de antrenori au fost „rulaţi” în cele 34 de etape. Doar Steaua şi Gaz Metan au încheiat sezonul cu antrenorul din prima etapă, Laurenţiu Reghecampf, respectiv Cristi Dulca. FC Braşov a fost campioană la capitolul schimbărilor de pe banca tehnică, nu mai puţin de 5 antrenori au pregătit echipa în sezonul precedent: Adrian Szabo, Aurel Ţicleanu, Alexandru Pelici, Ilie Stan şi Cornel Ţălnar. Corona, cealaltă echipă din Braşov, a schimbat 4 antrenori în sezonul trecut: Nicolae Manea, Ionel Gane, Adrian Hîrlab şi Dan Bona. Au fost şi 3 antrenori care au condus două echipe în sezonul precedent: Ilie Stan a fost la SC Vaslui şi la FC Braşov, Petre Grigoraş la CFR Cluj şi la Pandurii Tîrgu Jiu, dar şi Vasile Miriuţă, care le-a condus pe Ceahlăul Piatra Neamţ şi CFR Cluj.

ANGLIA

Continuitate

Dacă în Liga 1 s-au schimbat 17 antrenori în 16 etape, în Premier League nu a fost schimbat nici un manager în primele 13 runde ale sezonului. Nici unul! A existat o singură controversă referitoare la acest capitolul, însă asta se întîmpla înainte de startul sezonului. Tony Pullis a intrat în conflict cu oficialii lui Crystal Palace şi a fost schimbat cu Neil Warnock cu doar o săptămînă înainte de debutul Premier League. În stagiunea precedentă, au fost 10 schimbări de antrenor, iar unele care au creat valuri în presă, ca demiterea lui David Moyes de la Manchester United sau a lui Andre Villas Boas de la Tottenham.

david-moyes_2783026k

ITALIA ŞI SPANIA

Mazzari, victimă de calibru

Inter-Roma serie A

De la începutul sezonului, în Serie A s-au efectuat numai două schimbări de antrenor. În 13 etape. Cel mai important nume este Walter Mazzari, care a fost dat afară de la Inter şi înlocuit cu Roberto Mancini. Cealaltă echipă din Italia care şi-a schimbat conducerea tehnică a fost Chievo, care a renunţat la Eugenio Corini şi l-a înlocuit cu Rolando Maran. În Spania, doar Levante, Cordoba şi Real Sociedad au adus alţi antrenori. Cel mai sonor nume este cel al lui David Moyes, care a preluat Real Sociedad de la Jagoba Arrasate. Cordoba l-a numit pe Miroslav Djukic în locul lui Albert Ferrer, iar Levante l-a ales pe Lucas Alcarez după demiterea lui Jose Luis Mendilibar.

FRANŢA ŞI GERMANIA

Superfotbalist ≠ Superantrenor

former-chelsea-ace-claude-makelele

Claude Makelele este unul dintre cei mai titraţi fotbalişti francezi. Cariera de antrenor nu a început-o cu dreptul, fiind pînă acum singurul antrenor schimbat în Ligue 1 în acest sezon. I-a lăsat locul la Bastia lui Ghislain Printant. În Bundesliga, sezonul nebun îşi pune amprenta şi pe băncile tehnice. 4 echipe de tradiţie şi-au demis antrenorii în acest sezon: Hamburg a renunţat la Mirko Slomka, Jens Keller a fost dat afară de la Schalke 04, Robin Dutt a fost pus pe liber de Werder, în timp ce Armin Veh a plecat singur de la Stuttgart. În „pole position” pe viitor, Jurgen Klopp, antrenorul care a dus-o pe Borussia Dortmund pe ultimul loc, nu renunţă şi spune că e de datoria lui ca echipa să revină sus în clasament.

ZONA BALCANICĂ

Departe de noi

„Sindromul” demiterii de antrenori nu ţine de criterii geografice. Asta pentru că nici una din ţările din jurul nostru nu se apropie de „performanţa” Ligii 1. Ungurii au schimbat doar 7 antrenori după 16 etape, în Bulgaria au fost puşi pe liber 7 tehnicieni în 17 etape, în timp ce croaţii au fost şi mai cumpătaţi: echipele din prima ligă au renunţat la doar 2 antrenori în primele 17 etape ale sezonului. Turcii sînt renumiţi pentru schimbările dese de antrenori. În acest sezon au fost 7 modificări pe băncile tehnice, cel mai greu nume care a căzut fiind cel al italianului Cesare Prandelli, înlocuit de fostul portar brazilian Claudio Taffarel pe banca lui Galatasaray. E un număr mare de schimbări, avînd în vedere că au trecut doar 11 etape. La fel e şi la greci, care au schimbat 9 antrenori în 11 etape.

WENGER ŞI SIR ALEX

Legendele

arsene-wenger_2645586b

Arsene Wenger este cel mai longeviv antrenor aflat în activitate la cel mai înalt nivel. Este managerul lui Arsenal din 1996, timp în care a reuşit să cîştige tot ceea ce se putea cîştiga pe plan intern. Singurul lui regret e că deocamdată nu a cîştigat Liga Campionilor alături de „tunari”. A fost aproape, dar Barcelona a îngenuncheat-o pe Arsenal în finala de la Paris din 2006. Sir Alex Ferguson a fost antrenorul legendar al lui Manchester United. A antrenat echipa timp de 27 de ani, timp în care a cîştigat tot ceea ce se putea cîştiga atît pe plan intern, cît şi pe plan internaţional. S-a retras în glorie la finalul sezonului 2013, cînd Manchester United a cîştigat titlul de campioană. După plecarea lui, clubul a avut mari probleme, succesorul David Moyes fiind schimbat înainte de finalul primului său sezon.

ŢĂRILE ARABE

Vremuri tulburi pentru români

piti-resemnat

Antrenorii români nu au cele mai bune zile în Golf. Campionatul din Arabia Saudită e singurul care ţine pasul cu Liga 1 în materie de demiteri. În 10 etape au fost schimbaţi 11 antrenori. Cei doi tehnicieni români din Arabia Saudită nu se simt prea bine, Reghecampf a pierdut finala Ligii Campionilor Asiei cu Al Hilal, în timp ce Piţurcă a obţinut un singur punct în două meciuri la Al Ittihad. În Qatar, Dan Petrescu este al patrulea antrenor demis în acest sezon, Al Arabi anunţînd că l-a înlocuit cu uruguayanul Daniel Carreno. Boloni are şi el probleme la Al Khor, echipa sa fiind abia pe locul 9 din 14 echipe. Nici în Emirate situaţia nu e roz pentru ai noştri, Cosmin Olăroiu fiind din ce în ce mai contestat la Al Ahli Dubai. În campionatul din Emirate au fost schimbaţi 7 antrenori în primele 8 etape, una dintre „victime” fiind şi „românul” prin adopţie Walter Zenga.

44 de sezoane a antrenat Guy Roux la Auxerre (1961-2005), fiind cel mai longeviv antrenor din istoria fotbalului

11 luni are cel mai longeviv antrenor din Liga 1, Leo Grozavu fiind instalat pe banca lui FC Botoşani în ianuarie 2014

Ne-am dat mîna cu Ionuţ Chirilă… A fost o despărţire civilizată. Am reziliat, dar nu amiabil” (Florin Prunea, preşedinte CSMS Iaşi)

„Eram în vîrstă de 10 ani cînd tata a fost demis în ziua de Crăciun. A fost antrenor, dar rezultatele nu erau bune, a pierdut vreo trei meciuri. De Crăciun a sunat telefonul şi a fost dat afară, chiar în timp ce luam cina” (Jose Mourinho, antrenor Chelsea)

 

Tags: