Fotbal intern

Liga 1 a pierdut 200 de JUCĂTORI într-un an! Transferuri, IOC!

Cifrele nu mint! Liga 1 propune din ce în ce mai puţin fotbal, realitate oglindită şi de strategia pe care o au cluburile în privinţa loturilor de jucători. Strategie „indusă”, de fapt, de...
06.06.2015 | 00:00
Liga 1 a pierdut 200 de JUCATORI intrun an Transferuri IOC

Cifrele nu mint! Liga 1 propune din ce în ce mai puţin fotbal, realitate oglindită şi de strategia pe care o au cluburile în privinţa loturilor de jucători. Strategie „indusă”, de fapt, de lipsa banilor sau, mai ales, de proasta gestionare a acestora.

S-a terminat un sezon de Liga 1, cu prea puţină adrenalină sau dramatism. Fotbalul a fost minunat, dar a cam lipsit… Într-un campionat în care valorile s-au nivelat în jos, Steaua s-a impus precum atletul ce termină cursa într-un picior, privind superior la adversarii care se tîrăsc pe coate în urma lui. Cifrele, ca şi încleştările subţiri ale acestui campionat, demonstrează că fotbalul românesc este în plină recesiune. Tot mai multe cluburi în imposibilitatea de a-şi plăti jucătorii şi, în consecinţă, tot mai puţini fotbalişti de valoare. Asta cu toate că Intel Sky Broadcasting (ISB) a plătit anul trecut o sumă uriaşă de 28,5 milioane euro plus TVA, nu mai puţin de 35 de milioane de euro brut!! În plus, ultimii ani au adus transferuri din ce în ce mai puţin calitative în Liga 1. Unele formaţii chiar au renunţat definitiv la achiziţii, iar situaţia nu pare să se schimbe nici în această vară.

Loturi restrînse şi tot mai puţin valoroase

Scăderea evidentă de nivel a Ligii 1 se vede şi prin prisma reducerii numărului de jucători care au evoluat în ediţia de campionat 2014-2015 faţă de sezonul precedent. 530 de jucători au intrat pe teren în meciurile din primul eşalon în sezonul tocmai încheiat, în timp ce în stagiunea precedentă au fost folosiţi 731 de jucători. Deci, cu 201 mai puţini! Totalul reducerii de combatanţi este semnificativ. Iar valoarea totală a loturilor a scăzut faţă de campionatul precedent, 2013-2014, de la 321,8 milioane de euro la 244,93 milioane de euro, conform transfermarkt.

FALIMENT?! Drepturile TV: 75 LA SUTĂ din bugetul cluburilor!

Dinamo, cea mai mare reducere de efectiv: 23 de jucători!

După cum se poate vedea în tabelul de mai jos, cu fotbaliştii legitimaţi la echipele din Liga 1 în sezoanele 2013-2014 şi 2014-2015, toate, dar absolut toate cluburile au redus efectivele!

Numărul de jucători legitimaţi la echipele din Liga 1
                                               2013-2014          2014-2015         Diferenţa
1. Steaua                                        44                        26                    -18
2. ASA Tîrgu Mureş                  Liga 2                  29
3. Astra Giurgiu                           32                       31                      -1
4. CFR Cluj                                   41                        27                     -14
5. CS U Craiova                        Liga 2                   29
6. Petrolul Ploieşti                     40                        30                    -10
7. Dinamo                                    47                         24                   -23
8. FC Botoşani                           40                         25                    -15
9. Pandurii Tîrgu Jiu                44                         29                    -15
10. CSMS Iaşi                         Liga 2                      30
11. Viitorul                                   48                         35                   -13
12. Concordia Chiajna             33                         32                    -1
13. Gaz Metan Mediaş             40                         32                    -8
14. FC Braşov                              40                         26                   -14
15. U Cluj                                     43                          31                   -12
16. Rapid Bucureşti              Liga 2                       27
17. Oţelul Galaţi                        40                         38                    -2
18. Ceahlăul Piatra Neamţ     32                         29                    -3
–––––––––––
15. SC Vaslui                              41                   desfiinţată
16. ASC Poli Timişoara          31                      Liga 2
17. Săgeata Năvodari              36                      Liga 2
18. Corona Braşov                   49                  desfiinţată
TOTAL                                   731                        530                     -201

Steaua a vîndut „greucenii” şi a cumpărat ieftin

La campioana Steaua s-a înregistrat una dintre cele mai mari diferenţe. Dacă în 2013-2014 au fost folosiţi în total 44 de jucători, anul acesta campioana a preferat să nu improvizeze prea mult şi a introdus în teren doar 26.
Au plecat vara trecută Tătăruşanu (Fiorentina, liber de contract), Gardoş (Southampton, 6,8 milioane de euro), Georgievski (Melbourne Victory, liber de contract), Pintilii (Al-Hilal, 2,2 milioane de euro), Răduţ (Pandurii Tîrgu Jiu, liber de contract), Bogatinov (Ermis Aradippou, liber de contract), Piovaccari (Sampdoria, împrumut terminat), Kapetanos (Skoda Xanthi, liber de contract). Au venit Giedrius Arlauskis (Rubin Kazan, liber de contract), Nicandro Breeveld (Pandurii, 500.000 de euro), Alin Toşca (Viitorul, 400.000 de euro), Tien-Florentin Pham Huy (Juventus Bucureşti, 6000 de euro), Valentin Lemnaru (U Cluj, 200.000 de euro) şi s-a întors, împrumutat de la Trabzonspor, căpitanul Bourceanu. Au jucat mai consistent doar Arlauskis, plecat deja din Ghencea, şi olandezul Breeveld. A dat 8, a cîştigat 2. Mai joacă unul…

LIGA 1, CAMPIONAT SĂTESC! Azilul clonelor şi al no-name-urilor

În iarnă, Steaua a decis să renunţe şi la cele mai importante piese din echipă, fapt care s-a remarcat dureros în prestaţiile din retur. I-a cedat pe Keşeru (Al-Gharafa), Szukala şi Sănmărtean (amîndoi la Al-Ittihad), tranzacţii din care a reuşit să încaseze 3,4 milioane de euro. Au venit Gabi Tamaş, liber de contract, Guilherme, în aceeaşi situaţie, George Ţucudean, împrumutat de la Charlton, Paul Papp (Chievo, 500.000 de euro) şi Rareş Enceanu (FC Braşov, 250.000 de euro). A transferat 3 titulari de bază, i-a cîştigat pe Tamaş (parţial) şi pe Papp, ceilalţi n-au convins.

Ce să atragă în „Groapă”? Insolvenţa?

Dinamo este echipa care a folosit cei mai puţini jucători din Liga 1, doar 24, deşi în sezonul trecut a fost la polul opus, cu nu mai puţin de 47 de fotbalişti legitimaţi. Vara trecută pleca Ţucudean, al cărui împrumut de la Standard Liege se încheia, ajuns apoi rapid la Charlton, Dragoş Grigore lua drumul Franţei, la Toulouse, ca să amintim doar cele mai importante pierderi. Venirile sînt chiar irelevante în condiţiile în care, fiind în insolvenţă, Dinamo nu putea fi în nici un fel atractivă pentru fotbalişti de valoare ridicată.

„Hemoragie” în Gruia

Raiul stranierilor pînă la retragerea lui Arpad Paszkany, CFR Cluj a devenit iadul la începutul lui 2014. Au tot plecat de atunci pe bandă rulantă Mario Felgueiras, Ricardo Cadu, Felice Piccolo, Rui Pedro, Mateo Susic, Mirko Ivanovski, Aitor Monroy, Jaime Simoes, Damjan Djokovic, Denilson Gabionetta, Derick Ogbu… O echipă întreagă. Venirile nu au compensat nici pe departe, cantitativ, dar mai ales calitativ, „hemoragia” din Gruia…

Vînătoare de chilipiruri

Criza financiară prin care trece fotbalul românesc este cel mai bine oglindită în perioadele de transferuri. Dacă în anii trecuţi cluburile din primul eşalon se luptau pentru jucători de top, în ultimele două campanii de achiziţii, cea din iarnă şi cea care a precedat startul sezonului de primăvară, s-au făcut mutări mediocre şi pe sume foarte mici. Inclusiv campioana Steaua a mers pe această linie de austeritate, chiar dacă Gigi Becali anunţă de fiecare dată că este pregătit să cumpere „crema” fotbalului românesc. Ultimele exemple nu îi dau dreptate, însă şi sugerează că pentru Steaua va urma o nouă vînătoare de chilipiruri.

Becali, plus 20 de milioane de euro în ultimii 2 ani

Dacă în ultimii doi ani a făcut o avere din transferuri – 20 de milioane de euro plus, balanţa plecări/veniri -, au fost şi perioade în care patronul Stelei a trebuit să bage adînc mîna în buzunar.
În sezonul 2010-2011, Gigi Becali plătea o avere pentru a aduce un grup uriaş de jucători de la Unirea Urziceni, campioni ai României. Avea să se dovedească o măsură falimentară. Nu a fost singura ţeapă din acea perioadă. A mai venit şi Răduţ pe un milion de euro, plecat ulterior gratis. Nici din cei 600.000 de euro pe care i-a dat pe Latovlevici nu va scoate nimic, deşi bănăţeanul a oferit multe super-evoluţii. Au plecat Nicoliţă şi Ovidiu Petre, dar chiar şi cu banii încasaţi pe ei, Becali tot a ieşit pe minus cu 500.000 de euro.
Sezonul 2011-2012 a fost unul în care Becali a scos 7 milioane de euro pentru a cumpăra jucători şi a vîndut de mai puţin de două. Pe lîngă Mihai Costea, „ţeapa ţepelor” de 1,4 milioane de euro, au venit fotbalişti ca Alex Bourceanu, Vlad Chiricheş, Florin Gardoş, Raul Rusescu şi Alex Chipciu, care au făcut performanţă şi au adus super-profit ulterior.

„Liverpool în insolvenţă, Chelsea să fie FC Londra, Manchester DEPUNCTATĂ”

În 2013-2014 a fost o stagiune în care Steaua nu a vîndut nimic, iar pierderea a fost de aproximativ 3,5 milioane de euro, bani care s-au dus în mare parte pe transferurile lui Mihai Pintilii, 850.000 de euro, Stefan Nikolic, 750.000 de euro, Gabi Iancu şi Adi Popa, cîte 500.000 de euro. A venit şi Lukasz Szukala, pentru doar 300.000 de euro achitaţi către Petrolul!

Feţe triste în Europa

Anul trist al fotbalului românesc a fost demonstrat şi de rezultatele din Europa. De la două echipe în grupele Ligii Campionilor, Steaua şi CFR Cluj, aşa cum se întîmpla în 2008-2009, am ajuns să nu mai avem nici una la masa bogaţilor. În 2009-2010, Liga 1 a avut o grupare în Liga Campionilor (Unirea Urziceni) şi patru în Europa League (Steaua, CFR Cluj, Dinamo şi Poli Timişoara). CFR Cluj în Liga Campionilor şi Steaua în Europa League a fost situaţia din 2010-2011, cu Oţelul în competiţia regină şi Steaua, Rapid şi FC Vaslui în cea de-a doua în următorul an. În 2012-2013, CFR Cluj şi Steaua au fost din nou echipele trimise în Europa, în 2013-2014 am avut Steaua în Liga Campionilor şi Pandurii în Europa League, iar în precedentul sezon ne-au reprezentat Steaua şi Astra, ambele în a doua competiţie valorică a Europei.

Fanii şi banii au dispărut

Bugetele cluburilor au fost serios afectate în ultimele 12 luni, deşi banii din drepturile TV au curs cu generozitate. Drept dovadă este şi faptul că formaţiile din Liga 1 anunţă bugete din ce în ce mai mici. Media pentru 2014-2015 este sub patru milioane de euro, iar echipa care s-a bătut la titlu pînă în ultima etapă, ASA Tîrgu Mureş, a avut un buget de doar 3,5 milioane de euro. Media ar fi ridicată de Steaua, care a anunţat un buget de 16 milioane de euro la începutul sezonului, dar acesta ar fi fost garantat doar dacă gruparea din Ghencea reuşea să obţină calificarea în grupele Ligii Campionilor. Cluburile au puţini bani în conturi şi din cauza incapacităţii de a atrage spectatori, din cauza incapacităţii de a face un management profesionist. Aproximativ 3.600 de oameni au asistat în medie la un meci de Liga 1 din sezonul 2014-2015, una dintre cele mai slabe asistenţe din Europa! Cea mai greu afectată a fost Steaua, care a avut foarte puţini fani în tribune după declanşarea problemelor legate de siglă.

Doar Craiova mişcă la transferuri

19,5 milioane de euro s-au încasat din vînzările de jucători în 2014-2015. În timp ce pentru achiziţii s-au plătit numai 3,4 milioane de euro. Steaua a contribuit cu peste jumătate din sume la ambele categorii. În afara Stelei, CFR Cluj este echipa care a reuşit să ia cei mai mulţi bani pe jucători: două milioane de euro, în special din transferurile lui Felgueiras şi Ogbu. Cu milionul de euro luat pe Dragoş Grigore, Dinamo încheie podiumul la încasări.
La capitolul achiziţii, CSU Craiova este singura care a investit o sumă importantă. Un milion de euro au costat jucătorii transferaţi, Mateiu, Băluţă, Dumitraş, Briceag şi Bancu. Doar Pandurii, 200.000 pentru Laurenţiu Iorga, şi CFR Cluj, 100.000 pentru Ivanovski (plecat, însă, la începutul lui 2015!) au mai dat bani pe achiziţii, în timp ce toate celelalte 14 echipe din Liga 1 sînt pe zero la acest capitol!

Cea mai idioată decizie: adio Wesley, Brandan, Eric, Traore!

Comitetul Executiv al FRF a mai bătut un cui la coşciugul fotbalului românesc pe 5 martie: a validat propunerea LPF de limitare la 3 a numărului de jucători extracomunitari din loturile echipelor din Liga I, în timp ce orice jucător extracomunitar adus de afară va trebui să aibă cel puţin 3 selecţii la echipa naţională a ţării din care provine, în ultimele 12 luni dinaintea transferului! Decizia va intra în vigoare începînd din sezonul următor şi se referă în principal la brazilieni şi argentinieni de valoare.
De asemenea, s-a stabilit ca începînd din ediţia de campionat 2016-2017, echipele din Liga I să aibă în lot cel puţin 6 jucători formaţi la nivel naţional şi 2 la nivel de club. În acelaşi timp, din sezonul viitor, cluburile vor fi obligate să aibă un lot de cel mult 25 de jucători. Nu în ultimul rînd, echipele din prima ligă vor fi obligate să aibă un lot A şi un lot B, ultimul format din jucători cu vîrste sub 21 de ani. Pretenţii mari, bani puţini, echipe moarte.

FANATIK.RO enumeră cei mai buni stranieri din Liga 1 în ultimii ani, jucători care nu ar fi ajuns niciodată să joace la noi în condiţiile impuse acum de FRF. Ordinea este aleatoare.

1. Pecanha: Brazilianul a fost în topul celor mai buni portari din campionat cît a jucat la Rapid şi Petrolul
2. Alvaro Pereira: A fost vîndut de CFR la Porto, apoi a ajuns la Inter şi a jucat semifinala Campionatului Mondial cu Uruguay
3. Guilherme Sitya: A impresionat la Petrolul, acum încearcă acelaşi lucru la Steaua
4. Vladimir Bozovic: Muntenegreanul a rămas unul dintre personajele preferate din Giuleşti, datorită determinării sale impresionante
5. Wesley Lopez da Silva: Golgheterul străin all-time în campionatul românesc
6. Pierre Boya: Camerunezul, ex-Partizan, era printre favoriţii suporterilor rapidişti
7. Lacina Traore: Cea mai mare descoperire a lui CFR a venit din Africa şi a fost vîndut cu 6 milioane
8. Pablo Brandan: Este căpitan la CS U Craiova după ce a luat titlul cu Urziceni şi a jucat la Steaua
9. Ricardo Gomes: Campion cu Unirea Urziceni şi titular în Champions League, în campania în care ialomiţenii au făcut 8 puncte
10. Jeremy Bokila: O revelaţie la Petrolul, a cîştigat Cupa României cu “lupii”
11. Jean Sony Alcenat: Cel mai bun fundaş dreapta din Liga 1 în acest moment
12. Juan Emmanuel Culio: cel mai bun pasator în ediţia 2007-2008 a Ligii I
Ne oprim aici, fără să-i mai amintim pe Teixeira, Eric, Hamza, Tembo şi alţii care n-ar fi apucat să joace nici un minut în România dacă aberanta decizie era luată mai demult…

731 de jucători au fost folosiţi în sezonul 2013/2014 de către echipele din Liga 1, iar în cel recent încheiat „masa” s-a diminuat la 530!

3,4 milioane de euro au cheltuit în total cluburile din Liga 1 pentru transferuri în sezonul 2014-2015

19,5 milioane de euro au încasat cluburile din Liga 1 din transferuri în sezonul 2014-2015. 12,6 milioane de euro din această sumă i-a luat campioana Steaua