Sport

Liga Campionilor își schimbă programul de disputare a meciurilor în sezonul 2022/2023. Ce a determinat UEFA să ia această decizie

Ediția viitoare a Ligii Campionilor se va desfășura după un program nou. UEFA a fost obligată să schimbe datele de disputare a multor meciuri.
22.07.2021 | 13:13
Liga Campionilor isi schimba programul de disputare a meciurilor in sezonul 20222023 Ce a determinat UEFA sa ia aceasta decizie
Chelsea câștigătoarea Ligii Campionilor. foto: hepta
ADVERTISEMENT

Forul continental de fotbal a fost nevoit să opereze o serie importantă de modificări în calendarul viitoarei ediții a Ligii Campionilor.

Astfel, cea mai importantă competiție continentală intercluburi nu va începe mai repede, dar pauza dintre faza grupelor și etapa jocurilor eliminatorii va fi mult mai mare.

ADVERTISEMENT

De ce a schimbat UEFA calendarul competițional și cum arată acesta

UEFA a fost obligată să recurgă la reorganizarea Ligii Campionilor datorită faptului că viitoarea ediție a Cupei Mondiale, din 2022, din Qatar, se dispută iarna.

Astfel, calendarul Ligii Campionilor, dar și a altor ligi importante din Europa, au suferit modificări importante. Conform Mundo Deportivo, viitorul sezon al UCL va debuta tot în luna iulie, cu tururile preliminare.

ADVERTISEMENT

Însă, meciurile din faza grupelor se vor disputa într-un interval de mai puțin de două luni calendaristice. Concret, primele jocuri din grupe se vor disputa pe 6-7 septembrie, iar meciurile ultimei etape pe 1-2 noiembrie.

Competiția se va relua abia după trei luni, pe 6-7 februarie, când sunt programate primele partide din manșa I a optimilor de finală. A doua serie de meciuri se vor juca în 13-14 februarie, iar retururile sunt programate în 4-5, 11-12 martie 2023.

ADVERTISEMENT

Sferturile de finală vor avea loc în 11-12 aprilie, turul, respectiv în 18-19 aprilie 2023, returul. Pe 9 și 10 mai se joacă prima manșă a semifinalelor, returul fiind programat o săptămână mai târziu, pe 16-17 mai, iar finala 2023 a Ligii Campionilor se va juca în 10 iunie.

Premieră istorică

Cupa Mondială de anul viitor va avea loc pentru prima oară în istorie iarna, pentru a evita expunerea fotbaliștilor la temperaturile extrem de ridicate din perioada verii.

ADVERTISEMENT

Temperaturile care depășesc cu mult 40 de grade Celsius le-ar putea da mari bătăi de cap fotbaliștilor, acesta fiind motivul pentru care FIFA a decis ca partidele să se desfășoare iarna.

Concret, Turneul Final găzduit de Qatar va avea loc în perioada 21 noiembrie – 18 decembrie. Conform organizatorilor, pe perioada Cupei Mondiale, sunt așteptați să viziteze emiratul Qatarului aproximativ 1,2 milioane de fani.

Cupa Mondială de anul viitor va fi ultima la care vor participa 32 de echipe, începând cu 2026, care va fi găzduită de Canada, Mexic și Statele Unite, la Turneul Final se vor califica nu mai puțin de 48 de echipe naționale.

ADVERTISEMENT
Tags: