Liga Campionilor la volei masculin a fost monopolizată de Rapid Bucureşti şi Dinamo Bucureşti în anii ’60. Cele două formaţii dominau competiţia internă, iar lupta pentru supremaţie a ajuns şi pe cea mai înaltă scenă continentală: Cupa Campionilor Europeni.
În 1958, Federaţia Română de Volei prezenta proiectul unei competiţii continentale către forul mondial, din momentul ce Federaţia Europeană de Volei nu se înfiinţase încă. La prima ediţie, organizată în sezonul 1959-60, au participat 16 echipe, printre care s-a numărat şi Rapid Bucureşti. Giuleştenii au ajuns până în finală, pierdută în faţa lui ŢSKA Moscova.
Un an mai târziu, Rapid Bucureşti şi-a luat revanşa şi a învins-o pe ŢSKA Moscova în ambele manşe, scor 3-1 şi 3-2. În 1962, giuleştenii şi campioana URSS-ului s-au întâlnit pentru a treia oară în finală, iar sovieticii s-au impus pentru a două oară. Sezonul 1962-63 a fost ultimul în care cele două echipe s-au întâlnit în finală, iar giuleştenii au câştigat trofeul după victorii în ambele manşe ale ultimului act.
După un sezon de pauză, 1963-64, în care Rapid Bucureşti nu a mai ajuns în finală, giuleştenii au câştigat pentru a treia oară trofeul. În 1965, rapidiştii au învins-o pe VC Minyor Pernik (Bulgaria) după o finală de poveste. După primele două manşe, echipele se aflau la egalitate perfectă, ambele obţinând victoria cu acelaşi scor, 3-1. În al treilea act al finalei, disputat la Bruxelles, giuleştenii s-au impus, scor 3-2.
În sezonul 1965-66, finala Cupei Campionilor Europeni la volei masculin a fost una 100% românească. Dinamo şi Rapid s-au luptat pentru trofeul continental, ambele meciuri jucându-se la Sala Expoziţiei (Pavilionul Central de la Romexpo), amenajată special pentru această întâlnire. În faţa a 15.000 de spectatori, Dinamo Bucureşti a câştigat ambele manşe şi au câştigat trofeul.
Un an mai târziu, Rapid Bucureşti a sperat că îşi va lua revanşa în faţa marilor rivali. Cele două formaţii şi-au împărţit victoriile, astfel că s-a ajuns la o a treia finală. După un meci disputat, dinamoviştii au câştigat trofeul pentru a doua oară, scor 3-1. Dinamo Bucureşti a mai jucat o finală, în 1968, pierdută în faţa cehoslovacilor de la Spartak Brno ZJS. Steaua Bucureşti a repetat parcursul un an mai târziu şi a ratat trofeul în faţa bulgarilor de la ŢSKA Sofia. Cu această finală s-a încheiat epoca în care România reuşise să monopolizeze Cupa Campionilor Europeni. Dinamo Bucureşti a mai câştigat o singură dată trofeul, în sezonul 1980-81, când s-a clasat pe primul loc în grupa finală.