Fotbal international

Liga Campionilor se va schimba radical din 2024! Cum va arăta noul format şi motivul pentru care competiţia devine cu circuit închis

10.04.2019 | 19:51
Liga Campionilor se va schimba radical din 2024 Cum va arata noul format si motivul pentru care competitia devine cu circuit inchis

Liga Campionilor se va schimba radical din 2024, totul la cerinţa Asociaţiei Cluburilor Europene. Schimbarea nu a fost anunţată oficial de UEFA, însă jurnaliştii de la L’Equipe au scris despre modul în care ar putea arăta Champions League din sezonul 2024-25.

Liga Campionilor se va schimba radical din 2024. Ce se va întâmpla în faza grupelor

Liga Campionilor va intra într-o nouă eră în 2024, an în care competiţia se va schimba radical. Mai exact, faza grupelor va suferi o transformare radicală, chiar dacă tot 32 de echipe vor fi calificate, ca în prezent. În loc de opt grupe a câte patru echipe, UEFA Champions League va trece la un format de patru grupe a câte opt formaţii. Primele patru echipe din fiecare grupă se va califica în optimile de finală, acestea având asigurată prezenţa în faza grupelor şi în ediţia următoare, indiferent de locul ocupat în clasamentul din campionat.

Dacă în prezent locul 3 din grupele Ligii Campionilor ajunge în 16-imile Europa League, din 2024 acest lucru se va termina. Echipele de pe locul 5 se vor califica pentru preliminariile UEFA Champions League din sezonul următor. Formaţiile de pe locurile 6 şi 7 vor juca meciuri directe, tur-retur, iar câştigătoarele vor merge, la rândul lor, în preliminariile Ligii Campionilor. Ultima clasată din fiecare grupă va fi calificată în preliminariile Europa League din sezonul următor.

Liga Campionilor se va schimba radical din 2024
Liga Campionilor se va schimba radical din 2024

Semifinalistele din Europa League, calificare în grupele Ligii Campionilor

Din cele 32 de echipe care vor participa în sezonul 2024-25, 24 se vor regăsi şi în următoarea ediţie. În aceste condiţii, în faza grupelor vor mai râmăne opt locuri libere. Patru vor fi ocupate de semifinalistele din Europa League.

Celelalte patru poziţii vor merge la echipele care vor câştiga titlul în cele mai bune patru campionate din Europa. Dacă aceste formaţii sunt deja calificate, locul va fi redistribuit, până la următoarea campioană. În aceste condiţii, Liga Campionilor va deveni o competiţie cu circuit închis, în care rar vor mai ajunge echipele din campionate mai slabe.