Fotbal intern

Liga cere federației să nu retrogradeze, anul acesta, echipele incapabile să-și ia licența pentru Liga 1. În pericol sunt Dinamo, Astra și Iași

15.04.2020 | 12:38
Liga cere federatiei sa nu retrogradeze anul acesta echipele incapabile sasi ia licenta pentru Liga 1 In pericol sunt Dinamo Astra si Iasi
ADVERTISEMENT

Justin Ștefan, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, cere public FRF ca anul acesta să dea o dispensă în cazul echipelor din Liga 1 care nu-și vor lua licența. Oficialul LPF invocă situația excepțională apărută din cauza epidemiei de coronavirus și, în același timp, promite că instituția condusă de Gino Iorgulescu va introduce pe viitor noi proceduri, care să facă echipele din Liga 1 mai pregătite pentru a supraviețui unor crize izbucnite pe neașteptate.

UEFA a decis deja, din cauza acelorași probleme provocate de pandemia de COVID-19, să împingă sezonul 2019-2020 până spre luna august.

ADVERTISEMENT

“Refuzarea licenței pentru sezonul următor nu trebuie să determine consecința retrogradării”

Un nou atac la selecționer! Justin Ștefan promite reforme radicale: “Vreau să repar fotbalul românesc! Naționala nu e a lui Contra, ci a lui Bancu și Mitriță!”
Justin Ștefan, secretarul general al LPF, cere să nu fie schimba sistemul competițional și să se aplice prioritar criteriul sportiv la stabilirea retrogradatelor

Justin Ștefan a publicat pe site-ul său un editorial intitulat „Nu lăsați cluburile de fotbal să moară” în care, printre altele, scrie: „(…) Astăzi ne găsim într-o situație excepțională, iar o astfel de situație cere măsuri excepționale, care să pătrundă dincolo de orgolii, în inima problemei, și să ofere soluțiile necesare pentru protejarea cluburilor din Liga I.

Sunt convins că administrația FRF, cu care LPF a avut o relație foarte bună în ultima perioadă, este în asentimentul meu și va lua toate măsurile pentru ca Liga I să își mențină actualul format în sezonul viitor, iar echipele participante să fie stabilite doar în baza criteriului meritului sportiv și nu al unor decizii adoptate în cadrul unor procese administrative.

ADVERTISEMENT

Concret, sunt de părere că refuzarea licenței pentru sezonul următor nu trebuie să determine consecința retrogradării cluburilor cărora li s-a refuzat licența în Liga a II-a. Având în vedere situația generată de epidemia de coronavirus, consider că evaluarea cluburilor în cadrul licențierii trebuie să continue, cu termene mai relaxate, dar orice măsură dispusă în acest proces nu trebuie să atragă după sine măsuri administrative care să determine dispariția unor cluburi din primul eșalon fotbalistic, mai ales dacă aceste cluburi își vor câștiga pe terenul de joc dreptul de a rămâne în Liga I și în sezonul viitor”.

Dacă situația actuală se menține, retrogradează direct Dinamo, Astra și Iași, iar din Liga 2 promovează automat UTA, Mioveni și Turnu-Măgurele

În acest moment, spun sursele FANATIK, în pericol să nu-și ia licența de funcționare în Liga 1 se află trei formații: Dinamo, Astra și Poli Iași. Toate trei au probleme financiare mari și datorii scadente la 31 decembrie 2019 încă neachitate.

ADVERTISEMENT

Conform regulamentelor în vigoare în acest moment, dacă până la data-limită (prelungită pentru 31 mai) nu își sting litigiile de anul trecut, Dinamo, Astra și Poli Iași sunt retrogradate administrativ. Teoretic, Dinamo și Iași pot ajunge să retrogradeze și sportiv, pe teren, în urma rezultatelor. Dar, dacă nu se va întâmpla asta, atunci regulamentul prevede că Dinamo, Astra și Iași merg în eșalonul inferior și se salvează de la retrogradare formațiile aflate pe ultimele poziții. În acest moment, locul 14 (8 din play-out) e ocupat de Voluntari, locul 13 (7 din play-out) e ocupat de Chindia, iar locul 12 (locul 6 din play-out) – de Clinceni. Nu s-ar mai disputa niciun baraj de promovare/retrogradare, iar din Liga 2 ar urca direct primele 3 clasate (în acest moment, e vorba de UTA, Mioveni și Turris Oltul Tr. Măgurele).

UEFA permite FRF ca anul acesta să facă o excepție

UEFA le permite federațiilor ca, în acest an, în mod cu totul excepțional, să relaxeze regulamentul de licențiere pentru formațiile din primele ligi. Forul european a emis o recomandare în care le spune federațiilor naționale că ar trebui să primeze criteriul sportiv, în situația economică excepțională din acest moment. Acoperită legal, FRF ar putea să accepte o dispensă pentru sezonul 2020-2021.

ADVERTISEMENT

Secretarul general al LPF promite, în finalul textului prin care cere clemență, că această situație nu se va mai repeta: “(…) M-am angajat public zilele trecute să caut, împreună cu colegii de la LPF, precum și cu partenerii de la AFAN, soluții pentru ca într-un termen rezonabil să nu mai avem jucători și antrenori cu restanțe financiare. Totodată, mă angajez public să determin instituirea unui sistem de control financiar la nivelul tuturor cluburilor din Liga I, cât mai curând posibil, pentru ca problemele economice cu care se confruntă astăzi fotbalul din Liga I să rămână istorie și, eventual, studiu de caz pentru viitorii manageri sportivi”.

ADVERTISEMENT