Sport

Liga “clonelor”! Cluburile din elita României se confruntă mai mult ca niciodată cu criza de identitate

Începe un nou sezon din Liga 1. Însă, așa cum se întâmplă de câțiva ani încoace, nu doar fotbalul ține capul de afiș în campionat, dar și bătălia pentru identitate, purtată în instanțe.
14.07.2021 | 21:00
Liga clonelor Cluburile din elita Romaniei se confrunta mai mult ca niciodata cu criza de identitate
Liga "clonelor"! Cluburile din elita României se confruntă mai mult ca niciodată cu "criza de identitate"
ADVERTISEMENT

În Casa Pariurilor Liga 1, un număr uriaș de echipe se confruntă cu probleme de identitate. FCSB este sau nu este Steaua, cele două Craiove sunt la “cuțite” și fiecare se proclamă urmașa “adevăratei” Universitatea Craiova.

Liga “clonelor”! Criza de identitate, mai prezentă ca niciodată

Pe prima scenă a reapărut și Farul Constanța, grație unei fuziuni cu cântec între Viitorul lui Gică Hagi și Farul din Liga 2, finanțat de Ciprian Marica. Curios este că locul din Liga 2 nu a rămas vacant și Farul l-a lăsat celor de la FC Marina Mangalia.

ADVERTISEMENT

Pe lângă problemele financiare grave, Dinamo se poate confrunta și cu probleme de identitate, în condițiile în care o eventuală retrogradare ar aduce de la sine pierderea siglei, numelui și palmaresului, care ar urma să revină la Nicolae Badea.

Dinamo și Rapid se confruntă și ele cu probleme!

Anunțul a fost făcut chiar de reprezentanții DDB, într-un comunicat emis în luna martie când echipa se afla în lupta pentru evitarea retrogradării: “Dinamo e obligatoriu să rămână în Liga 1, pentru a nu pierde suma considerabilă din drepturi TV și nici patrimoniul (palmares, culori, stemă). Acestea sunt ale clubului doar în Liga 1”.

ADVERTISEMENT

Proaspăt revenită pe prima scenă, echipa Rapid București s-a confruntat cu mai multe procese pe tema siglei și a palmaresului. Iar conform unei sentințe date de Curtea de Apel, în 2020, atât clubul din Liga 1, cât și cel din Liga 4, AFC Rapid, pot folosi sigla.

CSA – FCSB, cel mai aprig război pentru siglă și palmares!

Însă, cel mai aprig război asupra siglei, mărcii și palmaresului se dă între FCSB și CSA Steaua. În 2014, Gigi Becali a pierdut dreptul de folosință al numelui “Steaua București” și al siglelor, iar apoi a urmat un lung proces despre palmares.

ADVERTISEMENT

Tot la Curtea de Apel s-a decis și aici și sentința avea să fie una care împarte palmaresul în trei și care elimină 5 ani din istoria clubului: din 1947 până în 1998 palmaresul le revine celor de la CSA Steaua, din 1998 și până în 2003 palmaresul nu a revenit nimănui din cauza situației neclare cu care se confrunta clubul, iar din 2003 și până în prezent, palmaresul este al FCSB.

Instanța a scindat palmaresul în trei! Becali e mulțumit: “Se deduce că noi suntem continuatoarea Stelei”

Gigi Becali s-a declarat foarte mulțumit de decizia Curții de Apel din iunie, mai ales că acestă sentință le dă șanse minime celor de la CSA Steaua să obțină despăgubirile de peste 30 de milioane de euro pentru folosirea frauduloasă a numelui și mărcii:

ADVERTISEMENT

“Ce despăgubiri să mai ceară? Dacă palmaresul este la noi din 2003 ce despăgubiri să mai ceară. Dacă din 1998 până în 2003 nu a fost la nimeni și din 2003 este la noi, ce mai vrei mai mult de atâta? Mai bine nu se putea să se dea.

Se deduce că noi suntem continuatoarea Stelei. Ce să vrem mai mult? Palmaresul a fost la CSA Steaua până în 1998, iar din 2003 este la noi. Ce să vreau mai mult?

Palmaresul nu poți să îl faci jumate-jumate. Din 1998 până în 2003 a fost al Asociației și apoi l-am preluat eu, deci este al meu. Asta și vreau. Palmaresul este palmares. Nu poate să îl împartă în cinci sau în trei”, a spus Gigi Becali pentru FANATIK după ce s-a dat sentința.

Decizia Curții de Apel privind palmaresul nu clarifică însă nimic, ba mai mult, complică și mai mult lucrurile. Perioada 1998-2003 din istoria Stelei este practic ștearsă din palmares și nu revine nici uneia dintre entități. Și astfel sunt din ce în ce mai mulți fani steliști care se întreabă cu cine să țină.

U Craiova și FC U Craiova se luptă pentru titlul de continuatoare a “adevăratei” Universitatea Craiova!

În premieră în acest sezon de Liga 1 vom avea un duel direct și între două echipe care pretind a fi continuatoarea aceleași formații: Universitatea Craiova. Este vorba de U Craiova și FC U Craiova 1948.

Disputa în instanță a fost tranșată de U Craiova, care are dreptul de folosință al numelui “Universitatea Craiova” și al siglei, însă și formația lui Mititelu pretinde a fi continuatoarea Universității, iar în acest sezon este primul cu ambele echipe în prima ligă.

Care sunt echipe de tradiție și care nu în Liga 1? Cum arată tabloul

Sub aceste auspicii, cu echipe care au palmaresul scindat, câteva dintre ele autointitulate continuatoare ale formațiilor de tradiție, un nou sezon din Liga 1 pornește la drum. De mulți ani războiul nu se dă doar pe teren, ci și în instanțele de judecată.

Tabloul Ligii 1 în perspectiva echipelor de tradiție: 

  • CFR Cluj – fondat în 1907 a revenit pe prima scenă în 2004, iar de atunci a câștigat cele mai multe titluri în Liga 1: 7
  • FCSB – continuatoarea pe linie sportivă a clubului Steaua București. În 2003, clubul Steaua a fost preluat de Gigi Becali, care a pierdut 11 ani mai târziu dreptul de folosință a numelui și siglei. Decizia Curții de Apel arată că palmaresul este împărțit în trei: perioada 1947-1998 la CSA Steaua, 1998-2003 nu aparține nimănui, 2003 până în prezent clubului FCSB.
  • Universitatea Craiova – înființată în 2013 și introdusă direct în Liga 2, clubul a câștigat în instanță dreptul de folosință a numelui și siglei “Universitatea Craiova”
  • FC Universitatea Craiova 1948 – înființată în 2017, echipa lui Adrian Mititelu se consideră continuatoarea Universității Craiova, club dezafiliat în anul 2011
  • Dinamo București – riscă să își piardă palmaresul, sigla și culorile. În cazul retrogradării, ele îi revin lui Nicolae Badea
  • Rapid București – a intrat în faliment în 2016 și în 2021 a revenit pe prima scenă. Totuși, sigla poate fi folosită și de clubul din Liga 4.
  • Farul Constanța – a fuzionat în această vară cu Viitorul și preia trofeele câștigate de echipa lui Gheorghe Hagi: campionatul (2016), Cupa României (2019) și Supercupa (2019).
  • FC Botoșani – fondat în 2001 și promovată pe prima scenă în 2013
  • Sepsi OSK – fondat în 2011, a reușit prima calificare din istorie în cupele europene în acest an.
  • Academica Clinceni – fondat în 2005 sub denumirea de CS Buftea, a reușit promovarea în Liga 1 în 2019. Din sezonul actual se numește Academica Clinceni Ilfov
  • Gaz Metan Mediaș – fondat în 1945, se menține pe prima scenă din 2016 încoace
  • CS Mioveni – fondat în 2000, a revenit pe prima scenă în acest sezon
  • FC Argeș – fondat în 1953, a intrat în faliment în 2014. În 2017, municipalitatea a cumpărat sigla, palmaresul și culorile cu 550.000 de lei și le-a transferat clubului SCM Pitești, care a promovat în 2020 în Liga 1
  • UTA Arad – fondat în 1945, a dispărut în 2014. A fost înființată o nouă echipă care a preluat sigla, palmaresul și culorile, care a promovat în 2020 în Liga 1
  • Chindia Târgoviște – fondat în 2010, nu este continuatoarea fostei echipe din Târgoviște. A promovat în prima ligă în 2019.
  • FC Voluntari – fondat în 2010, a promovat 5 ani pe prima scenă și de atunci activează neîntrerupt.

Doar două echipe activează fără oprire în Liga 1 din 2003 până acum!

De la începutul anilor 2000, doar Steaua (FCSB) și Dinamo au rămas în prima ligă fără întrerupere. Și în ceea ce le privește pe cele două lucrurile sunt foarte complicate pentru că Steaua din 2000 nu există conform deciziei Curții de Apel, în timp ce Dinamo a intrat în a doua insolvență și are calea pavată spre faliment dacă lucrurile nu se vor schimba.

  • 3 este numărul părților în care a fost scindat palmaresul Stelei 
  • 36.826.310 de euro cere Armata despăgubiri de la Gigi Becali pentru folosirea frauduloasă a siglei și numelui “Steaua”
ADVERTISEMENT