Fotbal intern

Liga Națiunilor, crucială pentru România! Poate fi șansa prin care ajungem la CM 2022

09.10.2020 | 22:12
Liga Natiunilor cruciala pentru Romania Poate fi sansa prin care ajungem la CM 2022
ADVERTISEMENT

România a ratat orice șansă de a mai ajunge la Campionatul European din 2021 și toate gândurile noastre se duc la următorul turneu final, Campionatul Mondial din Qatar, în 2022. 

Dacă la Euro se califică aproape jumătate dintre țările din preliminarii (24 din 55), situația se schimbă la Campionatul Mondial. “Bătrânul Continent” are alocate doar 13 locuri printre cele 32 de națiuni care joacă la turneul final.

ADVERTISEMENT

Astfel, șansele de calificare scad simțitor încă dinainte de startul preliminariilor. La Campionatul Mondial principala modalitate de calificare este prin preliminariile clasice. Vor fi 10 grupe a câte șase și cinci echipe, iar câștigătoarele grupelor se califică la turneul final.

Liga Națiunilor, crucială pentru România! Poate fi șansa prin care ajungem la CM 2022

Lucrurile se complică în momentul în momentul în care se ajunge la baraje, pentru că vom avea mai multe ca oricând. Dacă până la ediția din 2022 se disputa o singură “dublă” de baraj între echipele de pe locul doi, acum sistemul este unul schimbat.

ADVERTISEMENT

Cele 10 echipe de pe locurile doi intră într-un turneu alături de cele mai bune două câștigătoare de grupă în Liga Națiunilor, care nu au obținut calificarea la turneul final sau la baraj din preliminariile clasice. Cele două formații se iau în funcție de clasamentul lor în ierarhia generală a Ligii Națiunilor.

Cele 12 echipe de la baraj (10 locuri 2 în preliminarii plus cele 2 din Liga Națiunilor) vor fi împărțite în trei mini-turnee (semifinale și finală, într-o singură manșă). Cele trei câștigătoare se vor adăuga formațiilor calificate la turneul final.

ADVERTISEMENT

România, cel mai probabil în urna a treia la tragerea la sorți!

România va fi, cel mai probabil, în a treia urnă valorică, la tragerea la sorți pentru Campionatul Mondial, astfel că, teoretic, are a treia șansă în grupă. Ultima dată când România a încheiat în top 2 în preliminariile pentru Campionatul Mondial se întâmpla în 2014, însă “tricolorii” au ratat calificarea la turneul final după barajul pierdut cu Grecia, 1-3 și 1-1.

În aceste condiții, Liga Națiunilor ar putea fi extrem de importantă pentru șansele de calificare ale României la Mondiale. De altfel, datorită acestei competiții au avut “tricolorii” șansa barajului de calificare la Euro (șansă spulberată în Islanda), în condițiile în care preliminariile clasice au fost încheiate pe locul 4.

ADVERTISEMENT

Locul 1 în Liga Națiunilor: promovare în Liga A plus potențial loc la baraj!

Astfel, România are toate motivele să abordeze foarte serios meciurile din Liga Națiunilor din această toamnă. “Tricolorii” conduc cu 4 puncte într-o grupă cu Austria, Norvegia și Irlanda de Nord, iar două rezultate bune în meciurile cu nordicii și austriecii, pe teren propriu, ar putea să ne pună într-o postură foarte bună.

Mirel Rădoi are tot interesul ca naționala României să termine prima în grupă, ceea ce ar reprezenta promovarea în Liga A, cea a elitei europene, dar și șanse foarte bune de a fi eligibil pentru un loc de baraj pentru Campionatul Mondial din 2022.

Echipele mai bine clasate decât România în Liga Națiunilor, șanse mari de calificare directă direct din preliminarii

Cele două formații care vor merge la barajul pentru Mondiale din 2022 din Liga Națiunilor sunt câștigătoarele de grupă cel mai bine clasate în ierarhia competiției, dar foarte important, în afara celor 10 formații calificate direct și celor 10 calificate la baraj din preliminarile clasice. 

România este în Liga B, însă putem presupune că echipele (mai bine clasate în Liga Națiunilor) care își vor câștiga grupa în Liga A n-au cum să rateze unul dintre primele două locuri în preliminariile clasice. În acest moment: Italia, Belgia, Portugalia și Spania conduc în grupele din Liga A. Este greu de crezut că aceste câștigătoare de grupă nu vor obține calificarea directă sau, cel puțin, locul doi.

Locul 1 în Liga Națiunilor = presiune mai mică în preliminariile clasice!

Așa ajungem la Liga B, din care sunt șanse mari să se aleagă cele două formații pentru baraj din Liga Națiunilor. România, Scoția, Rusia și Țara Galilor conduc în aceste grupe și în funcție de punctajul obținut, ar putea obține un loc de baraj din Liga Națiunilor, dacă lucrurile nu vor merge bine în preliminarii.

Programul României în Liga Națiunilor: 

  • 11.10.2020: Norvegia – România (ora 19:00)
  • 14.10.2020: România – Austria (21:45)
  • 15.11.2020: România – Norvegia (21:45)
  • 18.11.2020: România – Irlanda de Nord (21:45)

Clasament:

Dacă România va câștiga grupa din Liga Națiunilor, preliminariile pentru Campionatul Mondial ar putea fi abordate cu mai puțină presiune, în condițiile în care există și varianta ca tricolorii să prindă locul de baraj din Liga Națiunilor.

Astfel, pentru Mirel Rădoi este foarte important să își capaciteze jucătorii să obțină cât mai mult din această competiție pentru că Liga Națiunilor poate fi pentru a doua oară consecutiv tichetul nostru spre baraj.


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,82 este cota pentru ”X2” la meciul Norvegia-România. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT