Fotbal international

Liga Națiunilor, șansa „second-hand” pentru EURO 2020! Totul despre noua competiţie

06.09.2018 | 11:49
Liga Națiunilor, șansa „second-hand” pentru EURO 2020! Totul despre noua competiţie

Noua competiție europeană va da bilete la turneul final european de peste doi ani pentru 4 echipe naționale care ratează preliminariile directe, dar calificarea nu va fi deloc simplă. 

Uniunea Asociaţiilor Europene de Fotbal (UEFA) a organizat începând cu acest an o nouă competiţie, Liga Naţiunilor, care înlocuiește meciurile de pregătire ale echipelor naționale, dar, totodată, asigură calificarea la Campionatul European din 2020 pentru 4 dintre cele 55 de participante (reprezentativele țărilor membre ale forului european).

Pasul 1

Faza grupelor (septembrie – noiembrie 2018)

Echipele au fost împărţite în 4 grupe valorice, sau divizii valorice, cum erau la noi Divizia A, Divizia B, Divizia C, denumite „ligi” și numerotate chiar A, B, C şi D, pe baza coeficientului naţional valabil la încheierea preliminariilor europene ale Campionatului Mondial desfășurat în iunie și iulie în Rusia, adică la data de 15 noiembrie 2017. Ligile acestea „funcționează” într-un sistem de promovare/retrogradare la finalul fiecărei ediţii, ca orice ligă din orice țară membră UEFA: câştigătoarele grupelor din Ligile B, C, D promovează, echipele clasate pe ultimele locuri în fiecare grupă din Ligile A, B, C retrogradează.

Liga Națiunilor, șansa „second-hand” pentru EURO 2020! Totul despre noua competiţie
Liga Națiunilor, șansa „second-hand” pentru EURO 2020! Totul despre noua competiţie

LIGA A

GRUPA 1    GRUPA 2    GRUPA 3    GRUPA 4

Germania   Belgia        Portugalia  Spania

Franța       Elveția       Italia Anglia

Olanda      Islanda      Polonia      Croația

LIGA B

GRUPA 1    GRUPA 2    GRUPA 3    GRUPA 4

Slovacia     Rusia Austria      Țara Galilor

Ucraina      Suedia       Bosnia și Herzegovina  Irlanda

Cehia Turcia       Irlanda de Nord  Danemarca

LIGA C

GRUPA 1    GRUPA 2    GRUPA 3    GRUPA 4

Scoția        Ungaria     Slovenia    România

Albania      Grecia       Norvegia    Serbia

Israel Finlanda    Bulgaria     Muntenegru

  •        Estonia Cipru Lituania

LIGA D

GRUPA 1    GRUPA 2    GRUPA 3    GRUPA 4

Georgia     Belarus      Azerbaidjan        Macedonia

Letonia      Luxembourg       Insulele Faroe     Armenia

Kazakhstan Moldova    Malta Liechtenstein

Andorra     San Marino Kosovo      Gibraltar

Pasul 2

Play-off-ul (martie 2020)

Dintre cele 24 de echipe care vor juca la Campionatul European din 2020, 20 se vor califica în urma preliminariilor clasice (martie – noiembrie 2019, cu capii de serie dați de clasamentele grupelor din prima fază a Ligii Națiunilor!), iar alte 4 vor obţine biletul de acces mulţumită acestei Ligi a Naţiunilor.

Partidele din faza grupelor Ligii Naţiunilor se vor juca în septembrie, octombrie şi noiembrie 2018, pe sistemul fiecare cu fiecare, „acasă” şi în deplasare. Numai câștigătoarele din Liga A vor participa apoi la turneul final, în iunie 2019, care va da cîștigătoarea Ligii Națiunilor. Tot în 2019 au loc preliminariile clasice, cu 10 grupe diferite. Primele două naţionale din fiecare grupă se califică la EURO 2020, adică 20 de echipe. În martie 2020, se revine la Liga Naţiunilor. Cine va juca în acest play-off? Aici lucrurile se complică.

Liga A poate ceda locul „european” Ligii B

Să începem cu Liga A. Cele mai bune 4 echipe din, atenție!, clasamentele grupelor, care nu sunt calificate deja din preliminariile directe pentru EURO 2020, intră în play-off în martie 2020, pentru un loc în turneul final EURO. Deci nu neapărat câștigătoarele grupelor, care au jucat în turneul final al Ligii Națiunilor, în iunie 2019, doar dacă vreuna dintre acestea nu s-a calificat direct intră în play-off. Se joacă sistem semifinale-finală (tragerea la sorți are loc în noiembrie 2019). Dacă toate cele 12 echipe din Liga A sunt calificate direct din preliminariile „clasice” EURO 2020, locurile pentru play-off-ul Ligii Națiunilor se reportează la eșalonul inferior, la Liga B. Criteriul se aplică la fiecare dintre cele 4 ligi (sigur nu va fi cazul…).

Se poate „prinde” play-off-ul de pe orice loc din grupă!

Din Liga B merg în play-off cele mai bune 4 echipe din clasamentele grupelor care nu sunt deja calificate la EURO 2020, așa că, atenție!, se poate ajunge în primăvara lui 2020 de pe orice loc din grupă dacă echipele de „deasupra” s-au calificat deja! Se joacă între ele același sistem semifinale-finală, se califică la turneul final câștigătoarea.

La fel din Ligile C și D, cele mai bine clasate echipe din grupe și care nu sunt deja calificate intră în play-off, joacă semifinale și finală și câștigătoarele merg la turneul final EURO 2020.

Așadar, 4 echipe, cîte una din fiecare ligă a Ligii Națiunilor (în afara cazului, cum am spus, că toate echipele din Liga A sunt deja calificate), completează turneul final EURO 2020 alături de cele 20 de naționale calificate din preliminariile „clasice”.

„Am picat în grupa cea mai grea”

România a fost cap de serie la tragerea la sorți a grupelor în Liga C (măcar atât…), dar grupa nu este nici pe departe ușoară. „Am picat în grupa cea mai grea, o grupă echilibrată, dar putem să ne luptăm de la egal la egal cu toți adversarii. Sunt optimist, obiectivul meu rămâne în continuare câștigarea grupei, pentru a avea o șansă în plus la calificarea la Campionatul European din 2020”, spunea selecționerul Cosmin Contra după aflarea adversarilor. Pe care FANATIK vi-i prezintă, pe scurt, în continuare.

Serbia

Singura care a fost la Mondialul din Rusia

A terminat grupa E de la CM din Rusia pe locul 3, după Brazilia și Elveția, cu 3 puncte dintr-o victorie și două înfrângeri. A învins Costa Rica (1-0), a pierdut cu Brazilia (0-2) și Elveția (1-2).

Echipa ideală: Rajkovic – Tomovic, Maksimovic, Nastasic, Kolarov – Matic, Milinkovic-Savic – Markovic, Ljajic, Tadic – Mitrovic. Selecționer: Mladen Krstajic

Cotă de piață: 290.000.000 de euro

Loc FIFA: 34 (750,75 puncte)

Bilanțul României: 2     0      0      2      2-8

Muntenegru

Le-am luat doar un punct în ultimele preliminarii

Adversari în preliminariile CM 2018, nu am reușit să-i învingem la Cluj-Napoca, 1-1, într-un meci în care Nicolae Stanciu a ratat un 11 metri în prelungiri, şi ne-au învins la Podgorica cu 1-0. A alternat în calificări evoluţiile bune, 1-0 în Danemarca, cu cele dezamăgitoare, 2-3 în Armenia. Cu Muntenegru debutăm în Liga Națiunilor, pe 7 septembrie, la Ploiești, pe stadionul „Ilie Oană”, meci pe care îl vom juca fără spectatori, sancționați de UEFA în urma unor scandări xenofobe de la meciul cu Grecia, 0-0, și incidentele de la Ungaria – România 0-0, partide din preliminariile Euro 2016!

Echipa ideală: Poleksic – Marusic, Simic, Savic, Volkov – Vukcevic, Bakic – Jankovic, Ivanic, Haksabanovic – Jovetic. Selecţioner: Ljubisa Tumbakovic

Cotă de piață: 30.300.000 de euro

Loc FIFA: 43 (651,58 puncte)

Bilanțul României: 3     1      1      1      5-2

Lituania

Obligatoriu 6 puncte!

A încheiat pe locul 5 preliminariile CM 2018, cu o victorie şi 3 remize, în spatele Angliei, Slovaciei, Scoţiei şi Sloveniei şi doar deasupra Maltei. De altfel, maltezii au obţinut o remiză în faţa Lituaniei, 1-1.

Echipa ideală: Karcemarskas – Vaitkunas, Freidgeimas, Klimavicius, Andriuskev – Kuklys, Zulpa – Papsys, Urbsys, Novikovas – Cernych. Selecţioner: Edgaras Jankauskas

Cotă de piață: 7.830.000 de euro

Loc FIFA: 126 (239,38 puncte)

Bilanțu României: 11    10     0      1      19-6

„Primele” date de UEFA în Liga Națiunilor

UEFA a creat un fond total de premiere pentru ediţia inaugurală a Ligii Naţiunilor de aproximativ 70 de milioane de euro, iar câştigătoare va încasa 10% din sumă. Forul european a anunţat că cele 12 echipe din Liga A vor încasa fiecare câte 1,5 milioane de euro, iar câştigătoarea fiecărei grupe va încasa încă 1,5 milioane de euro, în timp ce campioana Ligii Națiunilor se va mai alege cu 4 milioane de euro. UEFA răsplăteşte echipele din Liga B cu 1 milion de euro pentru participare, în timp ce formaţiile din ligile C şi D vor încasa 700.000 de euro, respectiv 450.000 de euro. Fiecare echipă care îşi va câştiga grupa îşi va dubla veniturile.

Liga C, grupa 4 / programul meciurilor

7 septembrie: România – Muntenegru, Lituania – Serbia

10 septembrie: Serbia – România, Muntenegru – Lituania

11 octombrie: Lituania – România, Muntenegru – Serbia

14 octombrie: România – Serbia, Lituania – Muntenegru

17 noiembrie: România – Lituania, Serbia – Muntenegru

20 noiembrie: Muntenegru – România, Serbia – Lituania

Calendarul Ligii Națiunilor

Etapa grupelor

Etapa 1: 6-8 Septembrie 2018

Etapa 2: 9-11 Septembrie 2018

Etapa 3: 11-13 Octombrie 2018

Etapa 4: 14-16 Octombrie 2018

Etapa 5: 15-17 Noiembrie 2018

Etapa 6: 18-20 Noiembrie 2018

Tragerea la sorți a turneului final (numai pentru echipele din Liga A): Decembrie 2018

Turneul final: 5-9 Iunie 2019

Tragerea la sorți a play-off-ului pentru EURO 2020 (pentru echipele din toate cele 4 ligi): 22 Noiembrie 2019

Play-off pentru EURO 2020: 26-31 Martie 2020

„Am picat în grupa cea mai grea, favorita grupei este Serbia, dar vom încerca să producem surpriza”, Cosmin Contra

„Dă-o naibii, dacă ne e frică și de Muntenegru şi de Lituania… Nici Serbia nu mai e ce a fost, nu au o echipă mai bună decât a noastră. Cresc puştii lui Hagi, tragerea la sorţi nu a fost deloc rea, ba chiar bună”, Dumitru Dragomir

„Ne vom bate cu Serbia pentru locul 1. Suntem peste Muntenegru şi Lituania. Am încredere în jucătorii şi antrenorul naţionalei”, Vasile Miriuță

„Orice meci este greu, nu mai avem o echipă naţională de care să spunem că defilăm, dar de când a venit Contra vedem o altă atitudine, ceea ce ne dă curaj. Va fi greu cu Muntenegru, dar îi cunoaştem, am mai jucat cu ei. Serbia e un adversar greu, dar nici ei nu mai sunt ce-au fost, iar Lituania este un adversar care ar trebui să ne fie accesibil”, Ciprian Marica

700.000 de euro este suma minimă pe care o va încasa România pentru participarea în Liga Naţiunilor

55.950.000 de milioane de euro este cota de piață a echipei naționale a României

30 este locul României în clasamentul coeficienților FIFA (777,11 puncte)