News

Ligia Deca încearcă din răsputeri să oprească greva din învăţământ. Anunţ de ultimă oră al Ministerului Educaţiei

Ligia Deca încearcă din răsputeri să oprească greva din învăţământ. Anunţ de ultimă oră al Ministerului Educaţiei, cu mai puțin de o săptămână înainte de grevă.
16.05.2023 | 17:49
Ligia Deca incearca din rasputeri sa opreasca greva din invatamant Anunt de ultima ora al Ministerului Educatiei
Ligia Deca încearcă din răsputeri să oprească greva. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Ligia Deca încearcă din răsputeri să oprească greva din învăţământ. Anunţ de ultimă oră al Ministerului Educaţiei, cu mai puțin de o săptămână înainte de greva anunțată de profesori. Reprezentanții ministerului au dezvăluit ce a discutat ministrul Deca în urmă cu mai multe zile într-o întâlnire cu liderii sindicatelor din învățământ.

Ligia Deca încearcă din răsputeri să oprească greva din învăţământ

”La invitația Ministrului Educației, Ligia Deca, în data de 9 mai 2023, la sediul Ministerului Educației, a avut loc o întâlnire între doamna ministru Ligia Deca și reprezentanți ai Ministerului Educației și liderii federațiilor sindicale reprezentative. În cadrul întâlnirii, a fost discutată și solicitarea reprezentanților federațiilor sindicale, transmisă în scris Ministerului Educației, privind începerea negocierii colective în vederea încheierii Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate.

ADVERTISEMENT

În acest sens, vă informăm că astăzi, 16 mai 2023, a fost semnat ordinul de ministru nr. 4.200 privind Constituirea Comisiei de negociere a Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învăţământ Preuniversitar, urmând să aibă loc o întâlnire cu reprezentanții federațiilor sindicale reprezentative pentru stabilirea, de comun acord, a calendarului negocierii.

În ceea ce privește revendicările federațiilor sindicale, Ministerul Educației a manifestat constant deschidere și disponibilitate pentru a soluționa, conform competenței și cu respectarea prevederilor legale în vigoare, revendicările partenerilor de dialog social. Vă asigurăm că vom continua acest demers și că partenerii noștri vor găsi, în Ministerul Educației, sprijin pentru identificarea celor mai bune soluții pentru angajații din sistemul preuniversitar și universitar”, a transmis Ministerul Educației printr-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, ministrul Deca a dorit să facă la rândul său mai multe declarații prin care să îi asigure pe profesori că se fac eforturi pentru a le fi îndeplinite cerințele. Cu toate acestea, momentan nu există nicio reacție concretă din partea Ministerului, care să-i mulțumească pe profesori și pe sindicaliști.

“Noi am discutat împreună cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământ, pe 9 mai am avut şi o întâlnire cu toţi liderii la Ministerul Educaţiei. Ne-au prezentat revendicările. Ministerul Educaţiei a colaborat cu federaţiile şi a lucrat împreună cu ele la o grilă pentru viitoarea lege a salarizării, o grilă care să se aplice sectorului învăţământ, am şi transmis-o către Ministerul Muncii, pentru a se putea începe discuţiile cu fiecare sector în parte, în vederea realizării unui draft de lege a salarizării unitare.

ADVERTISEMENT

Noi susţinem o salarizare decentă şi motivantă pentru toate cadrele didactice, însă considerăm că dialogul este soluţia pentru această chestiune. Ştim că legea salarizării este şi jalon în PNNR. Sunt convinsă că se va avansa pe acest subiect şi nu cred că ar trebui pusă în pericol în niciun fel structura anului şcolar sau procesul educaţional”, a afirmat Ligia Deca.

Înghețarea anului școlar, o problemă care e tot mai aproape, îi dă mari bătăi de cap Ligiei Deca. Cu toate acestea, ministrul e optimist că va reuși să convingă profesorii să recurgă la acest gest. “Eu sunt convinsă că va exista un dialog constructiv. Noi vom face toate eforturile şi, din punctul de vedere al Ministerului Educaţiei, noi vom lupta atât pentru o salarizare decentă, cât şi pentru ca anul şcolar să se desfăşoare în condiţii optime şi să finalizeze aşa cum e structura prevăzută”, a completat ministrul Educaţiei.

ADVERTISEMENT

Din păcate pentru profesori, Deca nu a oferit un termen în care salariile profesorilor vor crește. ”Sunt convinsă că se vor găsi soluții”, s-a rezumat să explice ministrul. Ligia Deca a menționat, totuși, că o creștere salarială cu 60% a tuturor veniturilor profesorilor ar trebui să fie suficientă momentan pentru a-i mulțumi pe aceștia. Cert e că sindicaliștii au anunțat că vor declanșa greva generală pe 22 mai, iar aceasta va fi precedată de o grevă de avertisment miercuri, între orele 11:00 și 13:00. Angajații din învățământ solicită majorarea salariilor, dar și eliminarea birocrației, investiții semnificative în baza materială a școlilor și, nu în ultimul rând, măsuri clare împotriva incidentelor de violență în școli.

ADVERTISEMENT