Sport

Ligue 1 etapa a 38-a (ultima). Uluitor! Lille e noua campioană a Franţei. Miliardarii de la PSG termină pe locul 2. Fază incredibilă în Metz – Marseille

Lille a învins-o pe Angers, scor 2-1, şi este noua campioană a Franţei. Faza serii s-a petrecut la Metz - Marseille 1-1.
23.05.2021 | 21:38
Ligue 1 etapa a 38a ultima Uluitor Lille e noua campioana a Frantei Miliardarii de la PSG termina pe locul 2 Faza incredibila in Metz  Marseille
ADVERTISEMENT

Program etapa a 38-a din Ligue 1

Duminică, 23 mai, ora 22:00

Angers – Lille 1-2 (Fulgini 90+2 / David 10, Yilmaz 45 pen.)

Brest – PSG 0-2 (Di Maria 37, Mbappe 71) / Neymar a ratat un penalty în minutul 19

Lens – Monaco 0-0

Lyon – Nice 2-3 (Ekambi 14, 40 / Dolberg 30, Kamara 50, Saliba 57)

Metz – Marseille 1-1 (Boulaya 90+6 pen. / Milik 90+14 pen.) / (Arbitrul a fluierat finalul meciului în minutul 90+10, însă a revenit asupra deciziei după ce a consultat sistemul VAR şi a acordat o lovitură de la 11 metri pentru Marseille, transformată de Milik)

Nantes – Montpellier 1-2 (Kolo 34 / Laborde 30, Wahi 77)

Reims – Bordeaux 1-2 (Toure 15 / Adli 44, Kwateng 59)

Rennes – Nimes 2-0 (Guirassy 25, Bourigeaud 51)

St. Etienne – Dijon 0-1 (Kamara 39)

Strasbourg – Lorient 1-1 (Carole 18 / Chalobah 55)

Duminică, 23 mai, este ziua în care fotbalul francez va spune au revoir până la startul viitorului sezon şi după mulţi ani iubitorii sportului rege din Hexagon trăiesc şi ei un final dramatic de sezon, fără acea defilare obişnuită a “extratereştrilor” de la PSG pe lângă muritorii de rând.

ADVERTISEMENT

Abia acum, în ultimele 90 de minute ale campionatului, se va afla numele campioanei. Şi situaţia parizienilor, cei care, cu excepţia anului 2017, când Mbappe aducea coroana la Monte Carlo, în vitrina lui Monaco şi apoi semna cu PSG, nu este deloc una comodă. Pentru că, e greu de crezut dar aşa stau lucrurile, ei nu sunt cocoţaţi la ani lumină pe primul loc şi pot deveni campioni numai dacă se încurcă actualul lider.

Echipa care se află momentan pe prima treaptă este Lille, care are un punct peste super-puterea din Paris. Pentru formaţia din nordul Franţei ar fi ieşit din comun să devină regina fotbalului francez, în condiţiile în care în ultimele două sezoane şi-a vândut mereu golgeterul pe sume foarte frumoase: Nicholas Pepe în 2019 la Arsenal şi Victor Osimhen în 2020 la Napoli.

ADVERTISEMENT

Cum devine Lille noua campioană a Franţei

Lille merge la Angers, echipă pentru care practic sezonul e terminat, neavând nici o grijă şi nici o aspiraţie europeană. Lille este o formaţie foarte puternică în jocurile de pe teren străin, faptul că PSG mai este încă în cărţi datorându-se faptului că Lille nu a făcut decât 0-0 acasă etapa trecută cu Saint Etienne.

Lille rămâne marea favorită la câştigarea titlului, PSG putând salva situaţia numai în cazul în care echipa din Nord pierde sau face egal şi PSG bate pe terenul lui Brest, echipă care luptă, alături de Nantes şi Lorient pentru evitarea barajului de supravieţuire cu locul 3 din Ligue 2.

ADVERTISEMENT

PSG e la mâna celor de la Angers

La Lille principala gură de foc a devenit turcul Burak Yilmaz, adus de la Beşiktaş în vara anului trecut. Echipa pregătită de Christophe Galltier a fost ultima dată campioană în 2011, având până acum trei titluri în palmares. Iar în Champions League cea mai bună comportare a însemnnat optimi de finală în 2007.

PSG merge la Brest fără mijlocaşul italian Verratti, pentru a câta oară accidentat în acest sezon. Neymar şi Mbappe nu pot însă deveni campioni decât dacă Lille se va împiedica la Anger şi pe canale neoficiale se vorbeşte că şeicii din Qatar care patronează clubul parizian ar fi promis o importantă recompensă financiară celor de la Angers dacă nu vor pierde.

ADVERTISEMENT

Rennes vrea în Conference League

Teoretic în cursă ar mai fi şi Monaco, locul 3, dar are meci foarte greu la Lens, care vrea în Conference League şi pentru ca monegascii să devină campioni ar trebui ca şi Lille şi PSG să piardă meciurile lor, ceea ce pare imposibil. Lens dacă pierde sau face egal ratează prezenţa în Europa.

O ratează pentru că Rennes este la un singur punct în urma celor porecliţi “sang et or”, după culorile galben-roşu, şi cu o victorie normală pe teren propriu în faţa retrogradetei Nîmes va prinde, in extremis, locul 6, care duce în noua competiţie creată de UEFA.

Ce îngrămădeală la evitarea locului de baraj din subsol!

Jos, la retrogradare, lucrurile sunt clare în privinţa echipelor care sezonul viitor vor evolua în Ligue 2. Acestea sunt Dijon şi Nîmes, iar Nantes, Lorient, Brest, Strasbourg, Bordeaux lşi Reims se bat să scape şi de baraj. Cea mai bine poziţionată pare a fi tocmai echipa care acum se află pe locul 16, Nantes.

Aceasta deoarece fosta campioană din Hexagon, pe vremea când atacant era Viorel Moldovan, deşi are 40 de puncte, unul mai puţin ca Brest, Strasbourg şi Lorient, joacă acasă cu o echipă aparent total demotivată, Montpellier, în timp ce Brest aşteaptă infernul PSG, iar Lorient merge exact la Strasbourg. Bordeaux încheie campionatul tocmai pe terenul lui Reims, ambele având 42 de puncte!

ADVERTISEMENT