News

Lilia Gildeyeva, o prezentatoare cunoscută din Rusia, a fugit din țară. Cum și-a motivat alegerea

Lilia Gildeyeva, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare de știri din Rusia, a fugit din țară. Vedeta postului NTV a primit în trecut mulțumiri de la președintele Vladimir Putin.
15.03.2022 | 23:20
Lilia Gildeyeva o prezentatoare cunoscuta din Rusia a fugit din tara Cum sia motivat alegerea
Lilia Gildeyeva, o moderatoare celebră din Rusia a fugit din țară. Are o carieră de 15 ani. Sursa foto: newsweek.com
ADVERTISEMENT

Moderatoarea, care are o carieră de 15 ani pe sticlă, și-a motivat alegerea printr-un interviu oferit cunoscutul blogger Ilya Varlamov. Știrista s-a temut că nu va fi lăsată să demisioneze în voie, de aceea a ales această cale.

Lilia Gildeyeva, o moderatoare celebră din Rusia a fugit din țară. Are o carieră de 15 ani

Lilia Gildeyeva lucrează pentru NTV, un post de televiziune comercial din Rusia, care nu este controlat în totalitate de guvernul de la Kremlin. Chiar și așa, în ultimii ani informațiile au început să se alinieze tot mai mult cu Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

Rapoartele independente și critice au fost înlocuite după anul 2001 de știri în favoarea președintelui rus, de aici și teama jurnalistei care lucrează în acest domeniu de 15 ani. Moderatoarea spune că a plecat din țară de frică.

„Am plecat (din Rusia) în primul rând pentru că îmi era teamă că nu mă vor lăsa să plec pur și simplu, apoi mi-am prezentat demisia”, a declarat prezentatoarea NTV, conform newsweek.com.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, decizia radicală luată de Lilia Gildeyeva vine în contextul protestului jurnalistei Marina Ovsiannikova. Aceasta a apărut în timpul celui mai urmărit buletin de știri din Rusia, difuzat de Pervîi Kanal, cu o pancartă anti-război.

Lilia Gildeyeva, aprecieri din partea lui Vladimir Putin

Lilia Gildeyeva a fost prezentatoare la principalul jurnal de seară Segodnya („Astăzi”) de la NTV, care este al treilea cel mai popular post din Rusia. În prezent, televiziunea este deținută de gigantul producător de gaze naturale Gazprom.

ADVERTISEMENT

Prezentatoarea este una dintre cele mai cunoscute din țară, dovadă că în 2021 a primit aprecieri chiar din partea președintelui rus. Vladimir Putin i-a acordat mulțumiri pentru „realizări în dezvoltarea mass-media”.

De asemenea, cu câțiva ani înainte, în 2008, jurnalista a primit mulțumiri de la liderul de la Kremlin și pentru „furnizarea de informații și activitatea socială activă pentru dezvoltarea societății civile din Federația Rusă”.

ADVERTISEMENT

Fuga ei din țară este văzută ca o lovitură în încercările lui Vladimir Putin de a câștiga războiul informațional din jurul Ucrainei.

ADVERTISEMENT