Limba care se aseamănă foarte mult cu româna. Numai 2800 de oameni o mai vorbesc în prezent, însă în țări îndepărtate de România.
Cu toții știm că limba română este o limbă romanică. Are peste 25 de milioane de vorbitori nativi și a luat naștere din latina vulgară care se vorbea în Dacia. Limba română are patru dialecte și anume, dacoromâna, aromâna, meglenoromâna și istroromâna.
Meglenoromâna este un dialect al limbii române care se vorbește cu precădere în comunitățile din nordul Greciei, Turcia și Macedonia. Din cauză că sunt din ce în ce mai puțini vorbitori nativi, meglenoromâna este considerată o limbă pe care de dispariție.
Chiar dacă este diferită de limba română standard, meglenoromâna are multe similarități cu aceasta. Prima și poate cea mai importantă este dată de limba ”mamă”. Mai exact, ambele provin din latina vulgară, de unde și termenii comuni.
Deși seamănă cu limba română, este important de reținut că meglenoromâna are un lexic puternic influențat și de limba greacă. Majoritatea conceptelor de bază din meglenoromână sunt exprimate în termeni din greacă, în timp ce limba română se bazează pe termeni de origine slavă sau latină.
Meglenoromâna nu are atestări vechi, ci se consideră că a fost a doua limbă care s-a separat de limbile protoromâne. Vorbitorii de meglenoromână s-au așezat pentru prima dată în regiunea Meglen, iar prima mențiune despre această limbă a fost făcută de filologul Johann Georg von Hahn.
Cel care a numit pentru prima dată acest dialect ”Meglen” a fost lingvistul german Gustav Weigand. Tot el a fost și primul care a studiat-o, dar și cel care a publicat texte folosindu-se de acest idiom.
Meglenoromâna are similarități cu limba română, unele dintre cele mai evidente fiind cele legate de fonetică. Există multe cuvinte din limba română care se pronunță aproape identic și în meglenoromână. De exemplu, ochi – u̯ócl’u, piept – chi̯épt, măr – mer sau masă – meásă.
Până în secolul al XX-lea, esența meglenoromânei s-a păstrat foarte bine. În sate, meglenoromâna se vorbea cu precădere, doar cei care mergeau la orașe erau considerat bilingvi sau trilingvi.
În prezent, meglenoromâna numără puțini vorbitori. Totuși, există și pe teritoriul României o comunitate de vorbitori de meglenoromână. Aceasta se află în localitatea Cerna, din județul Tulcea.