Limba care seamănă destul de mult cu româna, dar care se vorbește împrăștiat prin Europa. Vorbitorii ei au tradiții și obiceiuri proprii și puțini sunt cei care înțeleg ce spun.
Limba română este o limbă ușor recognoscibilă datorită foneticii sale. Ei bine, mai există o limbă care se vorbește pe teritoriul Europei și care seamănă foarte mult cu limba română.
Limba aromână, căci despre ea este vorba, face parte din grupul limbilor romanice și este strâns înrudită cu limba română. De aici și asemănările dintre unii termeni sau unele dialecte.
Limba aromână se vorbește în multe regiuni din sud – estul Europei. Cel mai frecvent aceasta poate fi auzită în Albania, Macedonia de Nord, România, Bulgaria și Grecia. La fel ca și limba română, aromâna provine din latina vulgară care se vorbea în Dacia, dar și în regiunile din jur.
Odată cu trecerea timpului, aromâna a început să își formeze anumite particularități care o deosebesc de limba română. Aceste particularități au început să ia naștere în momentul în care aromânii s-au separat de românii nordici.
În ceea ce privește vocabularul limbii aromâne, acesta a fost puternic influențat de limbile vecine. Chiar dacă are unele cuvinte din greacă, albaneză și slavonă, limba aromână are unii termeni similari cu cei din limba română.
Limba aromână are același sistem de articulație și gen ca limba română. Însă, declinarea substantivelor și a verbelor păstrează formele arhaice.
Limba aromână nu este o limbă cu statut național. Totuși, este recunoscută ca fiind limbă minoritară în țările menționate. Este o limbă vorbită de sute de mii de aromâni stabiliți în Balcani și nu numai.
Aromânii nu au doar limba similară cu limba română, ci și unele obiceiuri și tradiții. La aromâni, unul dintre cele mai importante evenimente din viața unei persoane este nunta. Aceasta este considerată momentul în care două persoane încep un capitol nou împreună.
La aromâni, ambele familii se ocupă de pregătirea și de organizarea nunții. Sâmbătă seara este dedicată obiceiurilor de la casa mirelui. Suratele ”aprnidu aluatlu” și cântă pentru toți cei prezenți, iar la final, fiecare lasă câte un ban în vasul cu făină.
Duminică este ziua în care atenția se mută de dimineață asupra miresei. Alaiul de nuntași se îndreaptă către mireasa pe care trebuie să o ia și să o aducă la casa mirelui. Luni dimineața, după nuntă, mireasă toarnă apă celor prezenți în casă pentru a se spăla pe față, apoi se pregătește pentru vizita buygeadzilor (rudele miresei) și a nașilor.
Un alt obicei important din viața aromânilor este nașterea. Acesta este sărbătorit conform datinilor creștine, iar în toată perioada de lăuzie, femeia însărcinată nu are voie să iasă din casă. Singura deplasare pe care o face este cea de la biserică după 40 de zile.