Cu toții știm că limba română face parte din familia limbilor romanice. Limba noastră are influențe de la limbile slavă, maghiară, turcă, dar și de la limbile recente, franceză și italiană. Undeva pe Glob, se vorbește o limbă care seamănă cu limba română, dar pe care mulți nu o mai cunosc.
Undeva, în nordul Munților Himalaya există o comunitate care vorbește o limbă aparte. Limba burušaski este dialectul celor care locuiesc în regiunea muntoasă Karakorum. Comunitatea Burusho, vorbitoarea acestei limbi, locuiește în văile Hunza, Nagar și Yasim.
Limba burušaski este o limbă izolată, deoarece nu se mai vorbește nicăieri pe Glob, cu excepția zonelor menționate. În ciuda faptului că nu există legături puternice cu alte limbi, specialiștii susțin că burušaski are câteva elemente comune cu limba română.
Burušaski este o limbă vorbită de o comunitate restrânsă din nordul Pakistanului, iar cele mai puternice influențe sunt cele ale limbilor din jur. Dardicele, urdu sau șina sunt principalele limbaje care au contribuit la formarea limbii burušaski.
Cel mai recent recensământ, cel din 2016, a arătat că limba burušaski are puțin peste 100.000 de vorbitori. Limba burušaski a fost analizată de mai mulți specialiști, printre care și un macedonean care a descoperit similaritățile cu limba română.
În urma analizei, Ilija Čašule a descoperit peste 70 de cognați în limba română, studiul său dând naștere multor controverse. Analiza lui Čašule s-a bazat pe ipoteza că limba burušaski provine din vechea limbă macedoneană, o limbă europeană de tip centum.
Aceasta nu a fost singura analiză al cărei scop a fost descoperirea similarităților dintre cele două limbi. Mihai Vinereanu a pornit și el un studiu care a vizat acest caz, iar la final, a descoperit 300 de cognați în limba română.
Potrivit lui Mihai Vinereanu, limba burušaski este o limbă indo-europeană cu multe trăsături lexicale similare cu limba română, albaneză și chiar și latină. Ba mai mult, acesta susține că limba burušaski are aproximativ aceleiași sunete ca limba română, cu excepția câtorva, cum ar fi vocalele lungi.
Limba burušaski nu are vocala î (â), iar substantivele se grupează în patru categorii. Multe adverbe și conjuncții din limba burušaski au forme aproximativ identice cu cele din limba română.
Spre deosebire de limba română, limba burušaski nu are un sistem de scriere, ci s-a transmis pe cale orală. În prezent, pentru a scrie, comunitatea folosește alfabetul urdu.