News

Limbajul folosit de europarlamentarul Claudiu Manda în interceptările DNA, descifrat de procurori

Procurorii de la Direcția Națională Anticorupție au descifrat limbajul folosit de europarlamentarul Claudiu Manda în discuțiile sale cu cei implicați în dosarul de corupție în care este judecat politicianul.
12.01.2022 | 17:49
Limbajul folosit de europarlamentarul Claudiu Manda in interceptarile DNA descifrat de procurori
Claudiu Manda, purtand o masca de protectie, soseste pentru a participa la sedinta conducerii colective a Partidului Social Democrat (PSD), la sediul central al PSD din Bucuresti, marti 28 aprilie 2020. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO
ADVERTISEMENT

În primăvara anului 2021, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au decis trimiterea în judecată, în stare de libertate, a europarlamentarului PSD Claudiu Manda. Acțiunea are loc într-un dosar în care politicianul este acuzat că și-a folosit, în 2015, funcția politică de la acea vreme pentru a obține bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

În dosar mai apare și fostul șef al unei instituții din Craiova. Este vorba despre Marius-Nicolae Simcelescu, care era în 2015 director al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS). Și acesta a fost trimis în judecată în acest dosar.

ADVERTISEMENT

Discuțiile dintre cei doi au fost interceptate de Direcția Națională Anticorupție (DNA). După o analiză a tuturor expresiilor folosite de europarlamentarul PSD, procurorii sunt convinși că au descifrat cu exactitate sensul mesajelor transmis de politicianul din Craiova, notează Știripesurse.

Procurorii DNA au demontat, pas cu pas, limbajul folosit de europarlamentarul Claudiu Manda în interceptări

La momentul interceptării discuției telefonice dintre Claudiu Manda și Marius Nicolae Simcelescu în biroul în care a avut loc discuția exista montată și tehnică de înregistrarea ambientală.

ADVERTISEMENT

Această interceptare care se regăsește în dosar a apărut și în presă, după ce a fost postată chiar de către Claudiu Manda în spațiul public.

Europarlamentarul spunea la acel moment că discuția avută de el cu șeful AJPIS Dolj este una cel puțin neutră, care nu ar indica comiterea sau baza factuală a vreunei fapte de corupție.

ADVERTISEMENT

”Manda Iulian- Claudiu îl cunoștea de mai mult timp pe inculpatul Simcelescu Marius despre care știa că este simpatizant și militant al Partidului Social Democrat.

În aceste împrejurări, Manda Iulian-Claudiu l-a descris pe directorul AJPIS Dolj ca fiind ”omul nostru”, adică omul partidului și l-a asigurat pe primarul Marin Ion că problema se va rezolva.

ADVERTISEMENT

Imediat, Manda Iulian-Claudiu, în prezența primarului Marin Ion, l-a contactat telefonic pe directorul Simcelescu Marius-Nicolae și a purtat cu acesta o discuție în legătură cu solicitarea primarului.

Mai întâi, Manda Iulian-Claudiu i-a comunicat directorului Simcelescu că este de față cu primarul comunei Bratovoești care-i prezentase o chestiune despre care primarul afirmase că are legătură cu el (cu Simcelescu).

L-a întrebat când îl primește în audiență pe acel primar pentru a vorbi în legătură cu chestiunea respectivă.

Directorul a spus că știe care e situația la Bratovoești și s-a arătat extrem de receptiv în legătură cu solicitarea lui Manda Iulian-Claudiu. I-a mai spus că dacă e nevoie se afirmat către director că trebuie să se întâlnească cu primarul și să stabilească împreună ce e de făcut.

Simcelescu Marius l-a asigurat că a înțeles și că o să rezolve problema afirmând ”Da. Am înțeles domnu președinte. Nici o problemă. O rezolvăm noi într- un fel”, au descris anchetatorii Direcției în actele dosarului.

DNA, analiză a reacției avute de Claudiu Manda

În referatul DNA, prezentat de cei de la Știripesurse, se mai menționează că, ”în continuare, față de răspunsul directorului că va rezolva într-un fel problema de la Bratovoești, fapt ce inducea ideea rezolvării ei inclusiv prin încălcarea reglementărilor în materie, lucru care s-a și întâmplat ulterior, Manda lulian-Claudiu a făcut o succesiune rapidă de afirmații în disonanță cu sensul și cursul discuției de până atunci:

E treaba voastră, să fie legal totul, să nu se creadă că fac vreun trafic de influență. Omul s-a prezentat la mine la birou cu o problemă care nu e de competența mea și este competența dumneavoastră, motiv pentru care l-am îndreptat către dumneavoastră să vă expună dumneavoastră problema.

De aici încolo nu e în sarcina mea nimic. Da? ”, pentru ca, în final, Manda lulian-Claudiu să conchidă despre cele spuse: ”Ai văzut ce frumos vorbesc?”, primind răspuns afirmativ, după care cei doi s-au salutat și au încheiat discuția”, mai arată DNA.

Procurorii subliniază lipsa de seriozitate a lui Manda

Apoi, procurorii scot în evidență lipsa de seriozitate a discursului lui Manda lulian-Claudiu după afirmațiile directorului: (Da. Am înțeles domnu președinte. Nici o problemă. O rezolvăm noi într-un fel) este evidentă, chiar și numai în raport de ultima afirmație către director (Ai văzut ce frumos vorbesc?) prin care Manda lulian-Claudiu a devoalat formalismul celor spuse anterior și a scos la iveală adevăratul scop pentru care făcuse respectivele afirmații, acela de a se disculpa pentru situația în care convorbirea ar fi putut face obiectul unei investigații penale.

Mai mult, până la acel moment al discuției Manda lulian-Claudiu s-a adresat directorului cu apelativele ”nea Simt” și ”matale” pentru ca ulterior să spună de 3 ori ”dumneavoastră”.

De asemenea, afirmația: ”omul s-a prezentat la mine la birou cu o problemă care nu e de competența mea și este competența dumneavoastră, motiv pentru care l-am îndreptat către dumneavoastră să vă expună dumneavoastră problema” reprezintă un clișeu folosit de Manda lulian-Claudiu menit să plaseze într-un cadru aparent legal atât întâlnirea cu primarul cât și solicitarea către director. în realitate, afirmația este lipsită de orice sens deoarece „omul” (primar PSD) în mod normal nu avea cum să se prezinte la biroul președintelui PSD Dolj cu o asemenea problemă întrucât în mod evident un președinte de partid sau deputat nu putea să aibă vreo competență legală în chestiunea respectivă.

În plus, se constată că, în realitate, Manda lulian-Claudiu nu s-a rezumat în a-l îndrepta pe primar către director ci a decis să îl contacteze el însuși, fiind conștient că numai astfel directorul va înțelege îndeajuns de limpede că de respectiva chestiune sunt interesați atât el cât și partidul pe care îl reprezintă”, mai notează procurorii DNA în dosar.

Scopul limbajului folosit de Claudiu Manda

”În acest context trebuie arătat că în cadrul discuției avute cu primarul, Manda lulian-Claudiu înțelesese suficient de clar cel puțin faptul că, în urma unui control al AJPIS Dolj, instituție condusă de inculpatul Simcelescu Mârius-Nicolae, mai multe persoane de pe raza comunei Bratovoești, susținători ai PSD și ai primarului ales din partea PSD, trebuie să restituie sume de bani încasate în mod necuvenit cu titlu de ajutor social și că, pentru rezolvarea acestei probleme, în sensul de a nu se mai restitui acele sume de bani, este nevoie de intervenția sa pe lângă directorul instituției în vederea capacitării acestuia pentru atingerea scopului propus sau cel puțin pentru implicarea sa în soluționarea în orice fel a respectivei probleme.

Orice demers al său pe lângă directorul AJPIS Dolj în legătură cu problema respectivă, în condițiile în care știa că are asupra acestuia o reală și puternică influență și autoritate din poziția de președinte al PSD Dolj, a fost întreprins în primul rând cu scopul capacitării acestuia de a se implica în soluționarea respectivei probleme.

În plus, Manda Iulian-Claudiu a avut convingerea că directorul va găsi o rezolvare favorabilă a problemei și a acționat anume în acest scop.

După întâlnirea cu Manda Iulian-Claudiu, primarul Marin Ion s-a deplasat către sediul AJPIS Dolj pentru a se întâlni cu directorul Simcelescu Marius.

În acest timp, primarul Marin Ion a purtat o discuție telefonică cu …, angajată în cadrul primăriei Bratovoești, în legătură cu întâlnirea pe care o avusese cu puțin timp în urmă cu Manda Iulian-Claudiu”, se mai arată în dosarul de mare corupție aflat la ICCJ.

Ce acuzații i se aduc lui Claudiu Manda în acest dosar

Conform DNA, acuzațiile îndreptate către Claudiu Manda au legătură cu fapte comise în 2015, când acesta era președinte al organizației județene PSD Dolj.

Acesta ”ar fi intervenit, pe lângă directorul AJPIS Dolj, inculpatul Simcelescu Marius-Nicolae, simpatizant și militant al aceluiași partid, ocazie cu care și-ar fi folosit influența și autoritatea ce decurgeau din calitatea de președinte al organizației județene, pentru a-l capacita pe director să se implice în soluționarea favorabilă a problemelor beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești (Dolj), lucru pe care directorul instituției l-ar fi făcut prin încălcarea legii”.

Procurorii spun că ”intervenția inculpatului Manda Iulian-Claudiu ar fi avut drept scop obținerea, în mod necuvenit, pentru sine, pentru partid și pentru primarul comunei Bratovoești, a sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești, față de care, AJPIS Dolj dispusese anterior recuperarea sumelor obținute în mod nelegal cu titlu de venit minim garantat (VMG) și de a le procura acestora, tot în mod necuvenit, un folos reprezentat de scutirea lor de a mai restitui sumele datorate către AJPIS Dolj”.

Prejudiciul adus AJPIS Dolj, conform DNA, este de 315.850 lei. Instituția s-a constituit parte civilă în cauză.

Acest dosar a fost trimis spre judecare la Înalta Curți de Casație și Justiție (instanță competentă pe motiv că unul dintre inculpați este în prezent membru al Parlamentului European) cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

ADVERTISEMENT