Fotbal international

Limita subţire dintre blat şi strategie. Modul prin care FIFA va da undă verde, la CM 2026, la meciuri scandaloase

Ultimele două zile din faza grupelor de la Campionatul Mondial 2022 au adus două meciuri care au ridicat semne de întrebare.
02.12.2022 | 21:25
Limita subtire dintre blat si strategie Modul prin care FIFA va da unda verde la CM 2026 la meciuri scandaloase
Japonia - Spania 2-1 şi Coreea de Sud - Portugalia 2-1 sunt meciurile care au născut bănuieli la Campionatul Mondial 2022
ADVERTISEMENT

Japonia – Spania 2-1 şi Coreea de Sud – Portugalia 2-1 sunt două dintre rezultatele surprinzătoare din ultima etapă a fazei grupelor de la Campionatul Mondial 2022. Asiaticii au câştigat, s-au calificat în optimi şi le-au şocat pe Germania, respectiv Uruguay. Imediat au apărut semnele de întrebare: blat sau strategie?

Spania e suspectată de strategie în înfrângerea cu Japonia, dar timp de trei minute a fost out de la CM 2022

Grupa E, cu meciurile Japonia – Spania 2-1 şi Costa Rica – Germania 2-4, a ţinut cu sufletul la gură orice microbist. Aproape fiecare gol din cele două meciuri a schimbat configuraţia în grupă, iar la un moment dat, pentru trei minute, Spania şi Germania erau eliminate de la Campionatul Mondial 2022. Blat sau strategie?

ADVERTISEMENT

Răspunsul cel mai corect ar fi un mix între cele două, dar adevărul îl vom afla peste mulţi ani, când Luis Enrique îşi va scrie memoriile. E clar că Spania a luat în calcul eliminarea unui adversar dificil, în cazul de faţă Germania. În plus, ibericii aveau de ales între adversarul din optimile de finală, Croaţia sau Maroc. La prima vedere, selecţionata africană pare mai la îndemână, iar în sferturile de finală ar putea să fie Portugalia sau ocupanta locului 2 din Grupa G.

Pe cealaltă parte de tablou, Spania întâlnea Croaţia în optimi, iar în sferturi ar urma, cel mai probabil, un duel cu Brazilia. Chiar dacă a tremurat puţin, Luis Enrique şi-a atins obiectivul. A trimis Germania acasă, cu toate că un alt duel cu nemţii ar fi fost posibil abia în finală, şi s-a ales cu un drum, la prima vedere, mai uşor spre semifinale.

ADVERTISEMENT

Coreea de Sud, cu un selecţioner portughez, a bătut Portugalia în prelungiri

Grupa H a oferit, la rândul ei, meciuri cu emoţii, dar abia pe final. Coreea de Sud a bătut Portugalia cu 2-1, cu un gol venit în minutul 90+1, în timp ce Uruguay a învins Ghana cu 2-0, dar a ratat calificarea pentru că i-a mai lipsit un gol. Blat sau strategie?

Aici teoriile conspiraţiei sunt mai bogate, căci Portugalia nu mai putea să coboare pe locul 2, ceea ce nici nu şi-ar fi dorit. Ar fi urmat un duel cu Brazilia în optimi. Nici nu avea în grupă un adversar redutabil de care să scape. În schimb, pe banca tehnică a Coreei de Sud este Paulo Bento, fost selecţioner al lusitanilor în perioada 2010-2014. Un mic ajutor pentru un conaţional? Nu trebuie să excludem deloc varianta.

ADVERTISEMENT

Până la urmă trebuie să observăm şi contextul momentului în care s-a marcat golul. Pe final de meci, după ce şi-a atins toate obiectivele şi peste câteva zile o aşteaptă un meci mult mai important, o echipă poate să fie surprinsă, mai ales când are în faţă un adversar care încă are posibilitatea să-şi atingă obiectivul propus. Nici blat, nici strategie, doar relaxare.

FIFA ne poate propune un Campionat Mondial 2026 plin de meciuri strategice

Campionatul Mondial 2026 va avea 48 de participante, iar FIFA pare să fie de acord cu un sistem în care vor fi 16 grupe a câte 3 echipe. Astfel, în ultima etapă din faza grupelor, o echipă va sta în faţa televizorului şi va urmări cum alte două echipe, adversarele, se califică la braţ.

ADVERTISEMENT

Să luăm ca exemplu Grupa E, din care eliminăm Costa Rica. După primele două meciuri din grupă am fi avut Germania – Japonia 1-2 şi Spania – Germania 1-1, iar în ultima etapă se juca Japonia – Spania, meciul decisiv. Cu actualele criterii de departajare, Germania era condamnată înaintea celui de-al treilea meci din grupă. Scenariul s-ar putea repeta în multe dintre cele 16 grupe propuse de FIFA pentru Mondialul de peste patru ani.

Cât timp va exista fotbalul, bănuielile vor plana asupra unor meciuri. Până la urmă, istoria sportului rege a oferit câteva episoade care pot fi trecute la capitolul blaturi antologice. Germania de Vest – Austria 1-0, care a schimbat regulile la Campionatul Mondial, Danemarca – Suedia 2-2, de la EURO 2004, când Italia a plecat acasă, sau Spania – Malta 12-1, când ibericii au marcat fix numărul de goluri pentru a depăşi Olanda în preliminariile EURO 1984, sunt doar câteva exemple.

ADVERTISEMENT