Sport

Limitarea numărului de străini este primul pas! Ministerul Sportului vrea să plafoneze salariile plătite din bani publici în sport

Ordonanţa prin care Ministerul Sportului obligă echipele din România să aibă cel puţin 40% români în echipă este începutul. FANATIK a aflat că se studiază posibilitatea plafonării salariilor din bani publici în sport.
17.07.2022 | 16:37
Limitarea numarului de straini este primul pas Ministerul Sportului vrea sa plafoneze salariile platite din bani publici in sport
Eduard Novak pregăteşte o plafonare a salariilor din bani publici. Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Eduard Novak a anunţat la începutul lunii iulie o ordonanţă prin care impune cluburilor sportive să folosească un minimum de 40% sportivi români în echipă, indiferent de disciplină. Regula a creat o adevărată controversă, formându-se două tabere: pro şi contra acestei iniţiative.

Limitarea numărului de străini este primul pas! Ministerul Sportului vrea să plafoneze salariile din bani publici

Din informaţiile FANATIK, regula cu folosirea a minimum 40% sportivi români într-o echipă este de-abia începutul. Ministerul Sportului studiază posibilitatea plafonării salariilor plătite din bani publici în sport.

ADVERTISEMENT

Doar că, o astfel de iniţiativă ar fi greu de pus în aplicare în toate sporturile, în condiţiile în care cluburile sportive au diferite forme de organizare şi primesc bani sub diferite forme de la autorităţile locale sau ministere.

FANATIK a aflat că se lucrează la o asemenea iniţiativă, astfel încât să poată fi stabilit un plafon maxim salarial care să poată fi plătit din bani publici. Însă, rămâne de văzut modul în care se va putea aplica o astfel de regulă.

ADVERTISEMENT

Dificil de reglementat! Cluburile au forme diferite de organizare şi primesc bani publici de la entităţi diferite sub mai multe forme

Multe echipe primesc bani de la comunităţile locale. Deseori, primarii şi consilierii locali conturează bugetele echipelor, în funcţie de obiectivele ţintite. Altele, precum CS Dinamo sau CS Rapid, primesc o parte importantă din buget de la Ministerul de Interne sau Ministerul Transporturilor.

CSM Bucureşti este susţinut în proporţie covârşitoare din bugetul primăriei Capitalei. În acest peisaj colorat, în care echipele sunt susţinute financiar în forme diferite din bani publici, va fi greu de implementat o regulă universală.

ADVERTISEMENT

Cristina Neagu ar fi cea mai afectată! Are salariu 20.000 de euro

Un alt factor foarte important este plafonul salarial care va fi stabilit. Cel mai mare salariu plătit din bani publici în sportul românesc este cel al Cristinei Neagu. Interul stânga de la CSM Bucureşti ia 20.000 de euro lunar.

La fel ca şi în cazul ordonanţei privind folosirea a cel puţin 40% dintre sportivii români într-o echipă, cea mai afectată formaţie de o astfel de regulă ar fi CSM Bucureşti, dar şi alte cluburi din Liga Naţională de handbal.

ADVERTISEMENT

Alături de Cristina Neagu, care ia 20.000 de euro lunar, Grace Zaadi are 18.000 de euro lunar, Laura Glauser câştigă 14.000 de euro, în timp ce Crina Pintea şi Siraba Dembele încasează 11.000, respectiv 10.000 de euro.

La CS Dinamo există deja o limită salarială reglementată prin lege: maximum 10.000 de euro lunar!

Însă, CSM Bucureşti nu este singura echipă care oferă salarii uriaşe. Dunărea Brăila, Gloria Bistriţa, Gloria Buzău, Rapid sau SCM Râmnicu Vâlcea au bugete importante şi o astfel de plafonare ar duce la o regândire totală a managementului şi a strategiei.

Din informaţiile FANATIK, la CS Dinamo există deja o regulă în acest sens. Normele financiare ale clubului sunt reglementate de Hotărârea de Guvern 1447 din 2007 care stabilește un plafon salarial maxim de 10.000 de euro lunar. Iar conform acestei hotărâri, clubul nu poate plăti un salariu mai mare, indiferent că vorbim de antrenori sau jucători.

Deşi a avut oferte mai tentante din punct de vedere financiar, Xavi Pascual a acceptat acest plafon de 10.000 de euro, în care se încadrează şi ceilalţi jucători vedetă transferaţi de “dulăi” în ultimii ani. David Popovici încasează 7.000 de euro pe lună și se încadrează și el în plafonul impus de MAI. Rămâne de văzut dacă MTS va impune o limită chiar sub această sumă, dar pare greu de crezut în acest moment.

Mai multe cluburi din SuperLiga, susţinute din bani publici!

Şi în SuperLiga sunt multe echipe de fotbal susţinute şi din bani publici. O mare parte a bugetului a echipelor: FC Argeş, FC Voluntari, Hermannstadt, Chindia, Mioveni, U Cluj sau Petrolul vin din bani publici.

Însă, când vorbim de echipe sprijinite din bani publici, dar care au şi alte surse importante de finanţare (sponsori, investitori, drepturi tv), un eventual plafon salarial din bani publici va fi mai uşor de suportat pentru că salariile mari pot fi completate din banii proveniţi din alte surse.

Deocamdată proiectul este într-o fază incipientă şi cu siguranţă nu se va aplica din acest sezon în care echipele au bugetele stabilite şi loturile formate. Rămâne de văzut în ce măsură va putea fi aplicată o asemenea regulă şi cum va putea fi ea reglementată.

  • 20.000 de euro este salariul pe care îl câştigă Cristina Neagu la CSM Bucureşti
  • 10.000 de euro este plafonul salarial la CS Dinamo
ADVERTISEMENT