În proprietatea firmei Nordis Management SRL găsim mai multe autoturisme de lux, cele mai multe achiziționate în leasing, pe care creditorii constructorului imobiliar au pus sechestru în scopul recuperării datoriilor. Lista autoturismelor, în cazul unora prețul de achiziție depășind suma de 100.000 euro, arată că în ciuda numeroaselor procese pe rol firma imobiliară a făcut numeroase achiziții de lux.
Nordis Management SRL, controlată de de asociații Ciorbă Vladimir Răzvan, cu 46 %, Mapp Development SRL, cu 46 %, și Mihai Alexandru, cu 8 %, acumulase datorii de 447 milioane lei, pe datele financiare de anul trecut. Cifra era în scădere, de la vârful înregistrat în urmă cu doi ani, când datoriile dezvoltatorului imobiliar ajunseseră la 566 de milioane. În acest context, Tribunalul București, într-o decizie în primă instanță, a decis în 7 octombrie, intrarea în insolvență a firmei, numind un administrator judiciar provizoriu, la cererea a 80 de creditori ai firmei.
Cu câteva zile înainte, dezvoltatorul imobiliar depusese la Tribunalul București o cerere de intrare în procedură de concordat preventiv, o procedură destinată firmelor aflate în dificultate financiară, ce ar permite suspendarea executării silite. Potrivit platformei Termene.ro, firma Nordis Management SRL este parte în 744 de dosare, majoritatea ca debitor și pârâtă, procesele fiind deschise începând cu anul 2022.
O investigație Recorder a susținut că mulți dintre clienții dezvoltatorului imobiliar au acceptat să plătească avansuri și de 90% din valoarea proprietăților în baza unor promisiuni de vânzare-cumpărare încheiate la notar. Pentru reduceri considerabile, oameni de afaceri sau personalități media au ales să investească sume considerabile în schimbul doar acestor acte notariale, asigurând astfel un cash-flow important pentru Nordis Management SRL.
În timp ce oamenii investeau sute de mii de euro în viitoarele proprietăți promise de către dezvoltatorul imobiliar, compania pare să fi investit o parte din acești bani în autoturisme de lux. Aceste mașini apar în proprietatea firmei în momentul în care diverși creditori au pus sechestru pe ele pentru recuperarea datoriilor. Ultimele sechestre vizează utilaje de construcție, autoutilitare sau un Ford Mondeo, din 2016, în valoare de 11.000 de euro.
Printre autoturismele de lux aflate în proprietatea dezvoltatorului imobiliar găsim un Mercedes-Benz E220 D. Mașina a fost luată în leasing de la Porsche Bank, iar o casă de avocatură a pus sechestru asupra ei în luna iulie a anului trecut pentru o datorie de 15.000 euro. În actele oficiale valoarea mașinii este estimată la 21.000 euro.
Un alt autoturism Mercedes, asupra căruia a fost pus un sechestru anul trecut, este o limuzină S clase, 400D, fabricat în anul 2019. Prețul autoturismului nu apare menționat în condițiile în care datoria a fost recuperată, însă un astfel de autoturism are astăzi un preț de pornire de 123.000 euro.
Dacă în iunie 2023 creditorii punea sechestru pe un VW Passat din 2014, cu un preț de 9.680 de euro și pe o Skoda Rapid, în valoare de 5.300 euro, ce săra în ochi este sechestrul pus, în aceeași lună, pe o altă limuzină Mercedes. Este vorba de un Mercedes-Benz S580, fabricată în anul 2022, de la Porsche Leasing. Valoarea autoturismului, fără TVA, este de 105.000 euro.
A patra limuzină Mercedes, de asemenea S Clase, care ajunge și ea sub sechestru în aceeași perioadă este un S350D, fabricată în anul 2018. Mașina este și ea luată în leasing, având un preț de 55.160 euro, fără TVA.
Cu o lună înainte, în mai 2023, Nordis Management avea pus sechestru pe a cincea limuzină Mercedes S Clase, și ea fabricată în 2022, cu un preț de 101.700 euro. Era al doilea sechestru pus în aceeași lună, după ce anterior fusese vizată o altă limuzină S Clase, fabricată în 2021, cu un preț de achiziție de 94.789 euro.
Anterior, în martie și aprilie 2023, alte trei autoturisme Mercedes-Benz făceau obiectul unor acțiuni de sechestru. Este vorba de un Mercedes AMG, fabricat în 2018, un E Clase 220 și o altă limuzină S Clase, cu un preț de achiziție de 92.000 euro.
Per total, anul trecut, cel puțin șase limuzine S Clase, cu un preț total de achiziție de peste 500.000 de euro au intrat sub acțiuni de sechestru înaintate de creditorii Nordis Group.
Înainte de 2023 mai găsim printre autoturismele deținute de Nordis Management un Porsche Cayenne, în valoare de 27.000 de euro, un SUV Mercedes-Benz GLC, dar și alte autoturisme cu prețuri sub 10.000 de euro (Passat, Renault Megane, și chiar și mai multe autoturisme Dacia). Predilecția pentru autoturisme marca Mercedes se remarcă și prin faptul că în lista sechestrelor asiguratorii găsim și un Mercedes de epocă, 380 Sec, fabricat în anul 1983.
Ceea ce iese în evidență însă este punerea sub sechestru a unui autoturism Ferrari F8 Tributo, fabricat în anul 2021. Acest autoturism nu apare în contractele de leasing, ceea ce înseamnă fie că autoturismul a fost cumpărat cu banii jos sau contractul de leasing a fost deja finalizat.
Prețul de pornire al unui astfel de autoturism este de circa 300.000 de euro și poate urca cu alte zeci de mii de euro în funcție de dotări, mai ales că acest autoturism a fost scos din seria de producție anul trecut. Cu un motor cu 710 cai putere, producătorul italian susține că atinge suta de kilometri la oră în doar 2,9 secunde. Pe site-uri de vânzări auto aceste automobile se când cu prețuri între 290.000 euro și ajung până la 569.000 euro.
Sechestrul asupra acestui autoturism a fost pus în luna septembrie a anului 2022, potrivit datelor de la Registrului Național de Publicitate Mobiliară, ca urmare a acțiunii în instanță a unui partener al dezvoltatorului imobiliar, CC TRUST PRIVATE EQUITY GROUP SRL. Suma datorată nu apare în documentul oficial, însă sub sechestru au fost puse 15 autoturisme, inclusiv șase autoturisme Mercedes și două Dacii.