Fotbal international

Lionel Messi şi Kylian Mbappe, la egalitate în topul golgheterilor CM 2022! Cum se face departajarea dacă rămân cu acelaşi număr de goluri

Lionel Messi şi Kylian Mbappe sunt la egalitate în topul golgheterilor de la Campionatul Mondial 2022. Cum vor fi departajaţi dacă situaţia rămâne la fel până la final.
14.12.2022 | 09:30
Lionel Messi si Kylian Mbappe la egalitate in topul golgheterilor CM 2022 Cum se face departajarea daca raman cu acelasi numar de goluri
Lionel Messi şi Kylian Mbappe se luptă pentru titlul de golgheter al CM 2022
ADVERTISEMENT

Contra Croaţiei, Lionel Messi a marcat un gol, dintr-o lovitură de la 11 metri, şi l-a egalat pe Kylian Mbappe în topul golgheterilor de la Campionatul Mondial 2022. Ambii au câte cinci reuşite, însă starul francez mai are de jucat două meciuri.

Ce criteriu de departajare se aplică dacă Lionel Messi şi Kylian Mbappe vor fi la egalitate în topul golgheterilor CM 2022

Kylian Mbappe îşi mai poate mări zestrea de goluri în meciul cu Maroc şi în finala mare sau finala mică, în timp ce Lionel Messi mai are la dispoziţie doar ultimul act, de duminică, pentru a mai puncta.

ADVERTISEMENT

Dacă situaţia de acum va rămâne aceeaşi până la finalul turneului final, Lionel Messi va fi declarat golgheter al Campionatului Mondial 2022. Primul criteriu de departajare, la egalitate de goluri, este numărul de pase decisive oferite. Argentinianul a ajuns la trei assist-uri, după ce i-a pasat lui Julian Alvarez la al treilea gol din meciul cu Croaţia, în timp ce francezul are două assist-uri.

În cazul în care Kylian Mbappe îşi mai adaugă un assist şi egalitatea la goluri marcate rămâne, următorul criteriu de departajare este legat de numărul de minute jucate la turneul final din Qatar.

ADVERTISEMENT

La acest capitol, avantajat este Kylian Mbappe, pentru că a jucat mai puţine minute decât Lionel Messi. Starul Argentinei a fost integralist în toate cele şase meciuri ale “pumelor” de la Campionatul Mondial. De cealaltă parte, atacantul francez a fost integralist în patru dintre cele cinci partide ale Franţei din Qatar, iar în ultima etapă din faza grupelor, contra Tunisiei, a intrat pe teren în minutul 63.

Lionel Messi şi Kylian Mbappe sunt “ameninţaţi” de doi colegi

Locul 2 al topului golgheterilor de la Campionatul Mondial 2022 este împărţit tot de doi jucători, unul argentinian şi celălalt francez. Julian Alvarez şi Olivier Giroud au câte 4 goluri în Qatar şi pot oricând să atenteze la prima poziţie.

ADVERTISEMENT

Lionel Messi are un penalty ratat la Campionatul Mondial 2022

Lionel Messi ar fi putut să fie în fruntea topului golgheterilor, dar a ratat un penalty la Campionatul Mondial 2022. În Polonia – Argentina 0-2, din ultima etapă a fazei grupelor, execuţia sud-americanului a fost parată, în minutul 39, de Wojciech Szczęsny.

La Campionatul Mondial 2022, Lionel Messi a macat, de la 11 metri, trei dintre cele cinci reuşite, în meciurile cu Arabia Saudită, Olanda şi Croaţia. De asemenea, fotbalistul de 35 de ani a mai transformat perfect de la punctul cu var la loviturile de departajare din sfertul de finală jucat contra batavilor.

ADVERTISEMENT

Kylian Mbappe, pe urmele recordului lui Miroslav Klose

Chiar dacă este la al doilea Campionat Mondial din carieră, Kylian Mbappe are toate şansele să bată recordul lui Miroslav Klose, care este golgheterul all-time al competiţiei. Fostul mare atacant al Germaniei are 16 reuşite, în timp ce starul lui PSG a ajuns deja la borna de nouă goluri.

Dacă îşi va îmbunătăţi palmaresul de goluri în ultimele două meciuri de la Campionatul Mondial 2022, Kylian Mbappe are toate şansele să egaleze sau chiar să doboare recordul peste patru ani. La turneul final din 2026, starul lui PSG va avea 27 de ani.

Ronaldo, ultimul golgheter care a câştigat şi Cupa Mondială

De la Campionatul Mondial 2002 nu s-a mai întâmplat ca golgheterul ediţiei să facă parte din selecţionata care a câştigat şi trofeul. În urmă cu 20 de ani, Ronaldo lua Gheata de Aur, cu opt goluri, iar două dintre reuşite au venit în finala cu Germania.

Harry Kane este ultimul golgheter al Campionatului Mondial, după ce a marcat şase goluri la ediţia din 2018. Cu toate acestea, Anglia a ratat şansa unei finale cu Franţa, după ce Croaţia a învins-o, la capătul prelungirilor, în semifinale.

ADVERTISEMENT