News

Omicron aduce o nouă problemă. Lipsa forței de muncă, un fapt constatat de mai multe țări

Lipsa forței de muncă este o consecință a valului de infectări cu varianta Omicron. Mai multe țări se confruntă cu această situație și deja au fost preconizate cele mai negre scenarii.
04.01.2022 | 11:04
Omicron aduce o noua problema Lipsa fortei de munca un fapt constatat de mai multe tari
ADVERTISEMENT

Lipsa forței de muncă este o consecință pe care îmbolnăvirile tot mai multe la nivel global cu varianta Omicron a provocat.

Sunt deja mai multe țări care au anunțat cu ce tipuri de probleme se confruntă în acest sector, iar britanicii au transmis că în sectorul public s-ar putea ajunge la o rată a absențelor de 25 %.

ADVERTISEMENT

Omicron ar putea duce la o problemă cu forța de muncă

De altfel, în toată lumea ar putea apărea această problemă a forței de muncă, pe măsură ce cazurile de infectare cresc tot mai mult.

Tocmai din această cauză Boris Johnson le-a cerut miniștrilor să se ocupe de pregătirea unor planuri pentru ca această situație să nu aibă loc.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, specialiștii spun că în cel mai grav scenariu se poate ca unul din patru angajați să lipsească de la muncă din cauza faptului că s-a infectat cu coronavirus.

De asemenea, afectate vor fi nu numai serviciile medicale, deoarece știm deja că medicii și asistenții sunt cei mai expuși în fața virusului și pot contracta infecția cel mai ușor.

ADVERTISEMENT

Același scenariu este valabil pentru toate domeniile, inclusiv pentru persoanele din alte servicii publice, cum ar fi colectarea gunoiului și inclusiv oamenii legii sau cei care se ocupă cu transporturile.

Pe de altă parte, există domenii care nu sunt afectate, având în vedere faptul că angajații pot lucra foarte ușor de acasă fără dezavantaje sau o periclitare a muncii lor.

ADVERTISEMENT

Care sunt cele mai afectate domenii

În aceeași măsură, sunt anumite locuri de muncă unde se poate lucra doar față în față, mai ales în ceea ce privește serviciul cu oamenii.

Domeniile cele mai afectate la acest moment sunt cel medical, cel al educației, dar și al transporturilor feroviare.

De asemenea, reamintim faptul că în valurile precedente ale pandemiei, când oamenii se îmbolnăveau și nu mai puteau merge la muncă, inclusiv militarii au ajutat în spitale, în timp ce angajații primăriilor au început să colecteze gunoiul, în Anglia.

O altă măsură din această țară a fost că ca profesorii care s-au pensionat să revină temporar la muncă.

În Franța, s-a decis ca persoanele pozitive să stea în carantină șapte zile.

ADVERTISEMENT