News

Lipsa ploilor continuă să afecteze grav România. Șefa ANM: “Vorbim de o secetă extremă”

Elena Mateescu, directorul ANM, a prezentat ultimele estimări referitoare la cantitățile de precipitații care se vor înregistra în România, în următoarele săptămâni.
10.07.2022 | 22:46
Lipsa ploilor continua sa afecteze grav Romania Sefa ANM Vorbim de o seceta extrema
Elena Mateescu nu are vești îmbucurătoare legate de vremea din următoarele săptămâni Foto: agrointel.ro
ADVERTISEMENT

Noutățile venite de la directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie sunt alarmante.

Lipsa ploilor continuă să afecteze grav România

“Din punct de vedere agro-meteorologic, vorbim de o seceta pedologică extremă în Moldova, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, Bărăgan, Banat, Crișana, Maramureș, acolo unde deficitele de apă sunt deosebit de accentuate”, a precizat Elena Mateescu într-o intervenție la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialistului ANM, doar două dintre ultimele zece luni au avut un regim pluviometric normal.

“De la 1 septembrie 2021 și până în prezent, doar în două luni am avut cantități peste normele climatologice specifice perioadei din calendar, respectiv decembrie și aprilie.

ADVERTISEMENT

Din luna mai și iunie, iată, deficite accentuate. Luni care sunt perioade critice pentru culturi.

Și vorbim de un iunie foarte secetos, a treia luna cea mai secetoasă din istoria măsurătorilor meteorologice, și a cincea cea mai caldă.

Și nici iulie, din păcate, la acest moment, acoperă doar 45% din normal, mai puțin de jumătate din necesarul de precipitații”, a declarat Elena Mateescu.

ADVERTISEMENT

Se întoarce canicula

Nici săptămânile următoare nu aduc vești mai bune din punct de vedere al precipitațiilor, iar meteorologii avertizează ca va urma un nou val de caniculă.

“Așa cum arată și perspectiva pentru următoarele trei săptămâni, la acest moment, estimările arată în continuare un semnal pentru cantități de precipitații deficitare, iar de la mijlocul săptămânii viitoare, de joi, temperaturi în creștere, care să se apropie din nou de pragul unei zile de caniculă 34-36 de grade.

ADVERTISEMENT

Se întoarce canicula.

Din 18 iulie valul de căldură se va putea intensifica, și este posibil să consemnăm perioade frecvente consecutive cu valori posibil peste 37 de grade Celsius.

Zonele cele mai afectate, la început partea de vest a țării, apoi și sudul și sud-estul țării. Zonele extracarpatice, acolo unde discutăm despre seceta pedologica extremă.

Cu siguranță acele săptămâni vor fi definitorii pentru ceea ce înseamnă agricultura, dar mai ales pregătirea pentru ceea ce înseamnă noul an agricol.

Vom vedea luna august mai caldă decât în mod obișnuit”, a mai spus directorul ANM.

ADVERTISEMENT