Life

Lista alimentelor care nu se congelează niciodată. Ce se poate congela și pentru cât timp

Află care este lista alimentelor care nu se congelează niciodată, altfel își pierd anumite calități. Ce se poate lăsa la congelator și pentru cât timp?
20.01.2022 | 15:58
Lista alimentelor care nu se congeleaza niciodata Ce se poate congela si pentru cat timp
Lista alimentelor care nu se congelează niciodată. Ce poți congela și pentru cât timp. Sursa foto: ecuisine.ro
ADVERTISEMENT

Congelarea este utilă atunci când vrei să păstrezi anumite produse pentru a le consuma mai târziu, dar unele alimente nu se congelează niciodată.

Unele alimente își pierd textura, gustul sau mineralele dacă sunt ținute la congelator. Acestea trebuie consumate proaspete, ținute la frigider sau într-un loc ferit de razele solare.

ADVERTISEMENT

Există și câteva reguli de bază pentru alimentele care pot fi congelate. Acestea pot fi ținute la congelator pentru o anumită perioadă.

Lista alimentelor care nu se congelează niciodată. Sunt vizate unele fructe și legume

Anumite alimente nu trebuie congelate niciodată pentru că nu vor mai fi bune de consumat după decongelare.

ADVERTISEMENT

Lista alimentelor care nu se congelează niciodată cuprinde unele legume, fructe și cereale, dar și mierea. Roșiile nu trebuie lăsate la congelator, altfel își vor pierde textura, gustul și mineralele, scrie dcnews.ro.

Nici legumele bogate în apă (castraveții, salata, ridichiile sau țelina crudă) nu trebuie congelate. Acestea își vor pierde textura crocantă și aroma din cauza umidității. Verdeața proaspătă ar trebui păstrată în sertarul frigiderului.

ADVERTISEMENT

Salatele pe bază de maioneză nu îngheață bine, se pot separa sau își pierd aroma dacă sunt congelate. De asemenea, nici dressing-urile pentru salată și maioneză nu se lasă la congelator. Este bine ca acestea să fie păstrate la frigider.

Fructul de avocado se poate strica dacă este congelat și, implicit, nu mai poate fi consumat în siguranță. Mierea nu se congelează, altfel se îngroașă și se cristalizează.

ADVERTISEMENT

La congelator nu trebuie să pui nici pastele fierte sau orezul. Acestea vor deveni moi la decongelare și nu vor mai fi bune de consumat.

Cartofii întregi, cruzi nu se congelează. ci se păstrează într-o pivniță de rădăcini sau într-un loc uscat și răcoros, ferit de soare. Din cauza conținutului ridicat de apă, cartofii vor deveni apoși și moi dacă sunt congelați și apoi decongelați.

Ce alimente poți congela

Pâinea poate fi ținută la congelator până la o lună, iar cozonacul și prăjiturile fără cremă sau glazură până la șase luni.

Peștele se poate congela dacă este proaspăt, dar nu mai mult de șase luni. Acest lucru este valabil și pentru carne, care trebuie să fie proaspătă dacă urmează să fie congelată.

Bucățile de carne ar trebui împachetate în mai multe straturi de ambalaj pentru a evita deshidratarea. Carnea de porc, vânat sau pasăre poate fi păstrată la congelator până la nouă luni, iar cea de vită și miel până la un an.

Lactatele, inclusiv untul, pot fi lăsate la congelator până la șase luni, la fel și brânzeturile tari, cum ar fi parmezanul, cheddar sau gouda. Albușurile de ou pot fi congelate, dar nu mai mult de 5 – 6 luni. Gălbenușurile nu se congelează.

Înainte de congelare, legumele trebuie blanșate (opărite) pentru a fi distruse enzimele care duc la pierderea culorii și gustului. Pot fi înghețate până la un an.

Fructele trebuie congelate doar atunci când sunt coapte, dar suficient de tari. Cele foarte coapte se pot congela sub formă de piure.

Reguli de bază pentru congelarea alimentelor

Este important să utilizezi ambalaje rezistente și impermeabile, special concepute pentru congelator, dacă vrei să congelezi alimente. Și recipientele din aluminiu cu capac sau cutiile din plastic sunt indicate.

Alimentele se pun în pachete mici, astfel încât să fie congelate și decongelate rapid și în cantitățile necesare. Înainte de a le băga la congelator, trebuie eliminat aerul din interior. În cazul lichidelor, se lasă suficient spațiu pentru a permite dilatarea acestora.

Pungile cu legume care urmează să fie congelate nu trebuie umplute prea mult, pentru că gheața distruge fibrele alimentelor dacă nu va fi spațiu suficient în pungi.

Ar fi bine să notezi pe pachete data la care alimentele au fost congelate ca să știi pe care să le consumi primele.

Și după decongelare trebuie respectate câteva reguli de bază. Este indicat ca decongelarea să fie făcută în frigider. Microorganismele pot începe să atace alimentele dacă acestea sunt decongelate direct la temperatura camerei.

Poți folosi cuptorul cu microunde pentru decongelare. O altă metodă este să le pui în apă rece, dar aceasta să nu intre în pachetul congelat.

Este important de reținut că alimentele decongelate trebuie gătite în cel mult 24 de ore.

ADVERTISEMENT