A mai rămas puțin timp până când România va avea un nou președinte, iar cetățenii trebuie să aleagă cine va fi noul ocupant al scaunului de la Cotroceni pe data de 24 noiembrie, când are loc primul tur al acestui tip de alegeri.
Listă candidați alegeri prezidențiale 2024, turul 1
Cei care s-au înscris în competiție pentru a fi noul șef de stat au fost în număr de 14 inițial, dar au rămas 13 după retragerea lui Ludovic Orban. Vorbeam, așadar, despre zece candidați din partea partidelor, iar patru erau candidați independenți.
Partidele care au propus câte un candidat pentru alegerile prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – PSD, Nicolae Ciucă – PNL, Elena Lasconi – USR, George Simion – AUR, Kelemen Hunor – UDMR, Ludovic Orban – Forța Dreptei (retras din cursă), Cristian Terheș – Partidul Național Conservator Român, Silviu Predoiu – Partidul Liga Acțiunii Naționale, Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie și Alexandra Beatrice Bertalan-Păcuraru de la Partidul Altermativa pentru Demnitate Națională.
În ceea ce privește cei patru candidați independenți la aceste alegeri prezidențiale sunt următorii: Mircea Geoană, Ana Birchall, Călin Georgescu și Cristian Diaconescu.
Ordinea candidaților pe buletinul de vot
Biroul Electoral Central a stabilit prin tragere la sorți, pe 10 octombrie, cum vor fi puși pe buletinele de vot candidații înscriși. Astfel, ordinea celor înscriși în cursa pentru alegerile prezidențiale 2024, primul tur, arată așa:
- Elena Lasconi – Unirea Salvați România
- George Simion – Alianța pentru Unirea Românilor
- Marcel Ciolacu – Partidul Social Democrat
- Nicolae Ciucă – Partidul Național Liberal
- Hunor Kelemen – Uniunea Democrată Maghiară din România
- Mircea Geoană – candidat independent
- Ana Birchall – candidat independent
- Alexandra Beatrice Bertalan-Păcuraru – Alternativa pentru Demnitate Națională
- Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie
- Ludovic Orban – Forța Dreptei (acesta a anunțat între timp că s-a retras din cursă și și-a rugat susținătorii să o voteze pe Elena Lasconi)
- Călin Georgescu – candidat independent
- Cristian Diaconescu – candidat independent
- Cristian-Vasile Terheș – Partidul Național Conservator Român
- Silviu Predoiu – Partidul Liga Acțiunii Naționale
Cum se votează la alegerile prezidențiale 2024, turul 1. Modalitatea prin care este ales președintele țării
Procesul este unul simplu, la fel ca la alegerile precedente. Mergem la secția de vot la care suntem arondați cu cartea de identitate, primim un buletin de vot în care sunt scrise numele candidaților într-o căsuță. Se intră în cabinele de vot și alegem candidatul dorit pe care punem ștampila, ieșim din cabine și introducem buletinul de vot în urnă.
Un anunț important legat de alegerile prezidențiale este acela că Informat.ro îți oferă, începând de vineri când începe scrutinul în Diaspora, și duminică în ziua alegerilor, cifrele de prezență la vot în timp real. Se realizează totul printr-o aplicație simplu de navigat. Aceasta este accesibilă prin website, dar si prin mobil. Datele sunt preluate de la STS, sursa oficială care măsoară în timp real prezența la vot și pot fi accesate și de pe FANATIK.
Înainte de toate acestea, românii din țară și din diaspora trebuie să țină cont de o serie de reguli. Conform expertforum.ro, cei care se află în România vor merge la secția de votare unde sunt arondați, conform adresei de domiciliu sau reședință. Nu uitați și de listă candidați alegeri prezidențiale 2024, adică cei pentru care veți opta:
- La secția din localitatea de domiciliu sau reședință, pe listele permanente. Adresa secției se poate verifica pe www.registrulelectoral.ro.
- În București, votul se face doar la secția arondată, nu pe liste suplimentare în alt sector.
- În orice altă localitate, se poate vota pe liste suplimentare, dacă nu se află pe lista permanentă.
- Dacă alegătorul nu este inclus pe lista permanentă, va fi adăugat pe lista suplimentară.
- Dacă actul de identitate nu a fost actualizat după o schimbare a unității administrativ-teritoriale, votul se poate face la secția de votare a unității înregistrate sau la orice altă secție, fiind inclus pe lista suplimentară.
Pentru alegătorii cu mobilitate redusă, aceștia pot vota la orice secție accesibilă, fiind adăugați pe lista suplimentară, dacă nu sunt deja pe lista permanentă. Secțiile de votare pot fi consultate pe site-ul autorităților sau pe harta disponibilă pe pagina Autorității Electorale Permanente.
Cum pot vota cei din diaspora:
- Fără înregistrare: Se poate vota la orice secție de votare deschisă în apropierea ambasadelor, consulatelor sau instituțiilor culturale, pe liste suplimentare. Spre deosebire de alegerile parlamentare, la prezidențiale, se poate vota în străinătate chiar dacă nu aveți domiciliul sau reședința acolo, dacă sunteți turist sau călătoriți în ziua respectivă, mai precizează sursa citată.
- Cu înregistrare (opțional): Alegătorii pot opta să se înregistreze în Registrul Electoral pentru a vota la secții suplimentare în alte locații. Înregistrarea se face între 1 aprilie și cu 15 zile înainte de începerea perioadei electorale. Se poate face pe platforma www.votstrainatate.ro, completând datele personale și încărcând o copie a actului de identitate. Înregistrarea permite votul în secții suplimentare din alte locații, dacă există cerere din partea a cel puțin 100 de persoane.
Există și o opțiune de vot prin corespondență:
- Alegătorii din străinătate pot vota prin corespondență, înregistrându-se pe www.votstrainatate.ro între 1 aprilie și 45 de zile înainte de vot (17 octombrie). Votul prin corespondență se face pe listele permanente din străinătate.
- Votanții pot opta să primească plicul pentru vot în țară sau în străinătate. Costurile de trimitere sunt suportate de stat pentru trimiterea în țară, iar alegătorul le va suporta pentru expedierea în străinătate.
- Plicurile trebuie trimise cu suficient timp înainte pentru a ajunge la biroul electoral până la 3 zile înainte de vot (21 noiembrie / 5 decembrie, ora 23:59).
- Dacă plicul ajunge după această dată, votul nu va fi valid. Alegătorii care au votat prin corespondență nu vor mai putea vota la secțiile de votare.
Votul în avans pentru străinătate se poate face conform următorului program:
- Vineri: 12:00 – 21:00
- Sâmbătă: 7:00 – 21:00
- Duminică: 7:00 – 21:00 (cu prelungire până la 23:59 dacă există coadă)