Românii cu drept de vot sunt așteptați la urne pentru alegerile parlamentare. Acestea au loc între cele două tururi de scrutin de la prezidențiale, mai exact pe data de 1 decembrie.
Alegerile parlamentare vor avea loc pe data de 1 decembrie pe teritoriul României. Cetățenii plecați în diaspora vor avea timp dpuă zile pentru a merge la vot, adică pe data de 30 noiembrie și 1 decembrie.
În cadrul alegerilor s-au înscris 31 de partide și 19 alianțe și organizații ale minorităților naționale. Partidul cu cei mai mulți candidați este Partidul Social Democrat, cu 639 de candidați înscriși pe liste.
Următorul este S.O.S România cu 636 de candidați, apoi Partidul Național Liberal cu 630 de candidați, Forța Dreptei cu 619 persoane înscrise, Uniunea Democrată Maghiară din România cu 596 de candidați și Uniunea Salvați România cu 589 de candidați înscriși pe liste.
Pentru București, listele formațiunilor politice pentru Senat sunt deschise de:
Pentru listele cu toți candidații din fiecare județ, Biroul Electoral Central a publicat pe site-ul oficial, sub forma a două documente, toți candidații din toate partidele înscrise pentru Camera Deputaților și pentru Senat.
Biroul Electoral Central a decis ordinea partidelor politice, de pe buletinele de vot din străinătate, prin tragere la sorți. Sunt 39 de poziții, iar pe primele trei poziții se află candidații Uniunii Salvați România, Partidului Forța Dreptei și Uniunii Democrate Maghiare din România.
Pe poziția cu numărul patru, românii din diaspora vor regăsi Partidul Național Liberal, pe cinci este Partidul Social Democrat și pe poziția numărul șase Alianța pentru Unirea Românilor.
Mai departe, pe poziția numărul șapte din listă candidați alegeri parlamentare 2024 regăsim partidul Sănătate Educaţie Natură Sustenabilitate, pe opt Partidul Reînnoim Proiectul European al României, pe nouă Partidul România în Acţiune și pe locul zece Partidul Social Democrat Unit.
Pe locul numărul 11, românii din străinătate vor găsi pe buletinele de vot Partidul S.O.S. România, pe 12 au Partidul Ecologist Român, pe 13 este Partidul Naţional Conservator Român, pe numărul 14 este Alianţa Naţional Creştină, iar pe poziția 15 se află Partidul Social Democrat Independent.
Pe ultimele trei poziții, alegătorii stabiliți în țările din afară vor regăsi Alianţa Politică România Socialistă, Partidul Oamenilor Tineri și Partidul Dreptate şi Respect în Europa pentru Toţi.
Mai departe, buletinele acordate conțin și candidații organizațiilor cetățenilor care aparțin de minoritățile naționale. Românii din diaspora vor vedea, în continuarea, următoarele poziții astfel:
Poziţia 19 – Uniunea Sârbilor din România
Poziţia 20 – Uniunea Polonezilor din România
Poziţia 21 – Uniunea Bulgară din Banat – România
Poziţia 22 – Uniunea Culturală a Rutenilor din România
Poziţia 23 – Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România
Poziţia 24 – Asociaţia “Liga Albanezilor din România”
Poziţia 25 – Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România
Poziţia 26 – Uniunea Armenilor din România
Poziţia 27 – Uniunea Democrată Turcă din România
Poziţia 28 – Asociaţia Macedonenilor din România
Poziţia 29 – Asociaţia Italienilor din România Ro.As.lt
Poziţia 30 – Uniunea Elenă din România
Poziţia 31 – Forumul Cehilor din România
Poziţia 32 – Asociaţia Partida Romilor “Pro-Europa”
Poziţia 33 – Uniunea Croaţilor din România
Poziţia 34 – Forumul Democrat al Germanilor din România
Poziţia 35 – Uniunea Democrată a Tătarilor – Turco Musulmani din România
Poziţia 36 – Uniunea Ucrainenilor din România
Poziţia 37 – Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România
Poziţia 38 – Florin Andreicuţ – candidat indepedent pentru Camera Deputaţilor
Poziţia 39 – Claudia Puiu-Barraud – candidat independent pentru Camera Deputaţilor.
Așa cum ne-am obișnuit, toți cetățenii români trebuie să prezinte un act de identitate valabil pentru a-și putea exprima votul. Alegătorii prezintă documentul operatorului de calcuator din secția respectivă de votare pentru a fi scanat și validat.
Urmează să vă semnați sau să vă înscrieți pe lista electorală, după caz, apoi veți primi buletinul de vot. Aplicați ștampila în pătratul care corespunde cu alegerea dorită, îndoiți buletinul și introduceți în urnă.
La alegerile parlamentare pot candida doar persoanele care au cetățenia română și domiciliul în țară, însă mai există și alte criterii, potrivit Constituției României.
Pentru a putea fi ales în Camera Deputaților, candidații trebuie să aibă vârsta de cel puțin 23 de ani, iar pentru a putea fi ales în Senat, trebuie o vârstă de cel puțin 33 de ani împliniți până în ziua alegerilor, inclusiv. Bun, acum știți listă candidați alegeri parlamentare 2024, aveți creionată o imagine, deci sunteți invitați la vot.