News

Lista completă a candidaților la Preşedinţia României după depunerea semnăturilor! Principalii favoriți, actorii secundari și outsiderii în cursa pentru Cotroceni

23.09.2019 | 22:42
Lista completa a candidatilor la Presedintia Romaniei dupa depunerea semnaturilor Principalii favoriti actorii secundari si outsiderii in cursa pentru Cotroceni

Duminică, 22 septembrie, a fost ultima zi în care pretendenții pentru fotoliul de la Cotroceni au putut să își depună candidatura la Biroul Electoral Central. Vorbim așadar de zece candidați la președinția României, unii susținuți de partide importante, alții candidați independenți, dar și personaje care au apărut în prim plan recent, după cazurile care au fost vehiculate în ultima perioadă.

Lista completă a candidaților la Preşedinţia României: Principalii favoriți

Din lista celor zece candidați acceptați de BEC sondajele de opinie îl indică pe președintele Klaus Iohannis drept principalul favorit. Actualul președinte al României s-a înscris aducând cu el peste 2,2 milioane de semnături. Pe locul doi în categoria semnăturilor strânse, dar nu și în sondaje, este președintele PSD și premierul României, Viorica Dăncilă. Prim-ministrul a venit la BEC cu 1,4 milioane de semnături și are ca obiectiv să ajungă în turul 2 al alegerilor prezidențiale pe baza realizărilor pe care susține că executivul le-a obținut sub conducerea sa.

Principalul contracandidat al celor doi pare a fi candidatul comun al Alianței USR – Plus, Dan Barna. Venit pe valul unui rezultat excelent la alegerile europarlamentare, Barna a fost însoțit la BEC de fostul premier, Dacian Cioloș. Dan Barna a lansat și un atac la adresa lui Klaus Iohannis, pe care l-a acuzat că a acționat la Cotroceni ca un pompier: „Dacă era un gospodar mai atent şi diligent poate nu ajungeam să luăm foc de atâtea ori în aceşti ani”, a spus Barna. Iohannis i-a replicat: „Da, am fost un fel de pompier atomic care a prevenit să se prăbușească România”.

Klaus Iohannis și Dan Barna, strângându-și mâna la o întâlnire la Palatul Cotroceni *foto: presidency.ro

Actorii secundari ai alegerilor prezidențiale din România

Lista celor care vor să obțină procentaje bune la aceste alegeri prezidențiale și care chiar trag speranțe la turul secund este deschisă de actorul Mircea Diaconu. Fostul europarlamentar candidează ca independent, dar cu sprijinul Pro România și ALDE, sub denumirea campaniei „Un om”. El și-a depus candidatura, împreună cu 400.000 de semnături. O altă prezență interesantă pe lista alegerilor prezidențiale este a fostului ministru al Culturii, Theodor Paleologu. Intelectualul român, apropiat al fostului președinte Traian Băsescu, susține că România are nevoie de „un preşedinte „deschis dialogului, care să restaureze demnitatea statului, credibilitatea României în afară, să restabilească respectul pentru România şi pentru români şi, nu în ultimul rând, să restabilească pacea socială”.

Din aceeași categorie intră și președintele UDMR, Kelemen Hunor. Acesta a avut o prezență inedită la BEC, în momentul depunerii semnăturilor adunate, sosind la Biroul Electoral pe o trotinetă electrică. El a spus că vrea să pună mediul în prim plan și că își dorește ca în turul doi să fie el și Teodor Paleologu.

Lista completă a candidaților pentru alegerile prezidențiale din 2019
Kelemen Hunor a venit pe trotinetă când a depus semnăturile pentru alegerile prezidențiale *foto: libertatea

Outsiderii din alegerile prezidențiale

Pe lista celor care încă nu depășesc marja de eroare în sondaje, dar cumva au reușit să adune semnăturile pentru a candida la alegerile prezidențiale este și prezența excentrică a lui Alexandru Cumpănașu. Fost jurnalist și activist abonat la banii publici, Cumpănașu se prezintă ca un candidat anti-sistem, după ce a căpătat notorietate din postura de unchi al Alexandrei Măceșanu, fata de 15 ani ucisă de criminalul de la Caracal, Gheorghe Dincă. Un alt outsider este și Ramona Ioana Bruynseels, care candidează din partea Partidului Puterii Umaniste, partid ale cărui baze au fost puse de mogulul Dan Voiculescu. Bruynseels este soția unui american fost director al First Bank și și-a depus candidatura în ultima zi, împreună cu peste 280.000 de semnături. Ea s-a făcut remarcată prin faptul că a spus că Rusia este membru al NATO.

O prezență ciudată este și cea a fostului europarlamentar PSD, Cătălin Ivan. Acesta a adunat semnăturile necesare pentru candidatură în câteva zile. Este vorba chiar despre peste 235 de mii de semnături. Ivan va candida din partea formațiunii politice Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională. Nu în ultimul rând, candidatul care a avut cele mai multe emoții a fost omul de afaceri Viorel Cataramă. Fostul liberal a fost respins de BEC, chiar dacă depusese peste 230.000 de semnături. Asta după ce Biroul Electoral a susținut că aproape 80.000 de semnături erau false. Cu toate acestea, Cataramă s-a adresat CCR care a admis apelul depus de liberal și l-au primit în cele din urmă pe reprezentantul Dreptei Liberale în cursa pentru Cotroceni.

Lista completă a candidaților pentru alegerile prezidențiale din 2019
Viorel Cataramă a avut nevoie de CCR pentru a intra pe lista candidaților la alegerile prezidențiale *foto: digi24

Când au loc alegerile prezidențiale din 2019

Pe lista celor care nu au mai reușit să adune semnăturile necesare pentru a fi admiși de BEC sau care au renunțat la cursa pentru Cotroceni se numără și nume cu notorietate, precum Liviu Pleșoianu, Florentin Pandele sau Miron Cozma.

Primul turl al alegerilor prezidențiale are loc pe 10 noiembrie, urmând ca turul 2 să se desfășoare pe 24 noiembrie. Conform unei hotărâri a Guvernului, după scandalul votului din diaspora de la alegerile din 26 mai, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.