News

Lista completă a curselor aeriene care vor fi reluate în următoarea perioadă! Autoritățile au anunțat noi reguli pentru călătoriile cu avionul

23.05.2020 | 10:52
Lista completa a curselor aeriene care vor fi reluate in urmatoarea perioada Autoritatile au anuntat noi reguli pentru calatoriile cu avionul
ADVERTISEMENT

Odată cu măsurile de relaxare anunțate de majoritatea statelor europene, o bună parte dintre cursele aeriene suspendate în ultimele două luni vor fi reluate treptat. Astfel, începând de luni, 24 mai, aeronavele cu destinația Praga vor începe să decoleze de pe Aeroportul Otopeni, în vreme ce Lufthansa anunță că anumite zboruri din București vor reintra în circuit începând de la 1 iunie.

Se reiau multe dintre cursele aeriene întrerupte în urmă cu două luni. Ce reguli trebuie respectate în timpul călătoriilor cu avionul

Astfel, ne mai despart doar 10 zile până când vom vedea aeronavele survolând în număr cât mai mare deasupra Europei, chiar dacă nu toate vor putea părăsi în această vară parcările imense care le găzduiesc. Majoritatea companiilor aeriene anunță, însă, reluarea programului de zbor chiar din prima zi a lunii viitoare.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației a elaborat un ghid detaliat care să reducă la minimum posibilitatea îmbolnăvirii în timpul călătoriei. Având în vedere că pericolul răspândirii noului tip de coronavirus nu a trecut, regulile trebuie să fie respectate cu sfințenie atât de companii, cât și de pasageri.

În primul rând, dacă aveți febră, tuse, dificultăți în respirație rămâneți acasă pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți pasageri. Aceeași măsură se aplică și în cazul în care ați fost în contact cu o persoană infectată cu coronavirus. Pentru a descuraja prezentarea la aeroport în astfel de situații, companiile aeriene au fost sfătuite să ofere pasagerior o facilitate specială.

ADVERTISEMENT

Astfel, călătoriile ar putea fi reprogramate fără alte costuri suplimentare, sau dacă doriți rambursarea banilor, veți avea posibilitatea să optați pentru această variantă, cu doar 6 ore înainte de zbor, pe baza unui certificat medical care să ateste suspiciunea de infestare cu coronavirus.

De asemenea, în momentul check-inului online, dar nu mai devreme de 24 ore înainte de zbor, vi se poate cere să completați și o Declarație de sănătate, prin care acceptați să anunțați reprezentanții companiei și să nu vă prezentați la aeroport în cazul în care că vă confruntați cu una dintre cele 4 situații de mai jos:

ADVERTISEMENT
  • Ați fost diagnosticat cu COVID 19 oricând în ultimele 14 zile înainte de data zborului;
  • Ați avut simptome care indică o posibilă infectare cu coronavirus, febră, tuse, dificultăți de respirație, pierderea mirosului, în ultimele 8 zile dinaintea zborului;
  • Ați avut un contact apropiat (distanță mai mică de 1.5 metri, mai mult de 15 minute) în ultimele 14 zile cu o persoană diagnosticată cu COVID 19;
  • Vi s-a cerut de autorități să rămâneți în carantină pe o perioadă care include data zborului.

Regulile pe care trebuie să le respectați în aeroport:

  1. Dacă ați fost însoțiți de persoane care nu călătoresc, luați-vă la revedere înainte de a intra în terminal.
  2. Păstrați distanța de 1,5 metri față de alți pasageri, spălați-vă pe mâini cât mai des, strănutați în pliul cotului, evitați să atingeți suprafețele.
  3.  Purtați mască în permanență, de la intrarea în aeroportul de origine până la ieșirea din terminalul de destinație. Doar copiii sub 6 ani nu trebuie să poarte mască și pasagerii cu anumite probleme medicale. Masca trebuie schimbată după 4 ore!
  4. Acceptați să vi se verifice temperatura. Prin această măsură, se dorește identificarea pasagerilor cu temperatura corporală mai mare de 38 grade Celsius. Dacă sunteți în acest caz, va trebui să urmați procedurile solicitate de autorități. Vor fi amenajate la aeroporturi niște separeuri unde va continua investigația medicală făcută pe persoane de specialitate. Vi se poate refuza îmbarcarea dacă nu acceptați măsurile impuse.
  5. Dacă nu ați completat online Declarația de sănătate, va trebui să o completați la check-in sau înainte de boarding.
ADVERTISEMENT

În avion:

  • Nu veți mai putea cumpăra produse duty -free, iar oferta de mâncare și băuturi va fi limitată. Servirea la bord va fi minimă și se va putea plăti doar cu cardul.
  • Accesul la toalete va fi destul de limitat, pentru evitarea formării cozilor pe intervale. Mai mult o toaletă va fi blocată doar pentru personalul companiei aflat la bord.
  •  Companiile trebuie pe cât posibil să asigure distanțarea și în aeronavă așa că aproape sigur nu vi se vor mai aloca locuri separate dacă sunteți din aceeași familie, caz în care nu se solicită păstrarea distanței.
  • Se recomandă să folosiți cât mai puțin duza individuală de aer de deasupra scaunului
  • În caz că manifestați simptome de COVID în timpul zborului, veți fi izolat și preluat la aterizare de autoritățile sanitare de la destinație. Va fi izolată și persoana cu care călătoriți, chiar dacă nu prezintă simptome.

În contextul acestor măsuri, poate fi așteptată o creștere a cazurilor pasagerilor recalcitranți în timpul zborurilor. E posibil ca un pasager să refuze să stea lângă altul din diverse motive sau pasagerii să se acuze de nerespectarea regulilor, aceste situații putând duce ușor la conflicte dacă nu sunt gestionate corespunzător”, se arată în ghidul publicat de AESA.

Calendarul zborurilor de la Otopeni

Cum măsura suspendării zborurilor din România spre majoritatea destinațiilor europene expiră în 28 mai, majoritatea companiilor au programat curse ce vor decola de pe aeroportul Otopeni începând cu data de 1 iunie. În ceea ce privește destinațiile, deocamdată doar Italia (3 iunie) și Grecia (15 iunie) au anunțat redeschiderea pentru turiști, care nu vor mai trebui să intre în carantină.

23- 31 mai:

  • Tarom – operează în prezent cursa spre Atena, curse interne și zboruri la cerere, iar din 29 mai reia propriu-zis programul de zbor
  • Wizz – operează curse spre țările nordice și a activat zborurile din România spre majoritatea destinațiilor sale din 29 mai
  • Blueair – operează zboruri la cerere spre Dublin în această perioadă. Vrea să revină la programul normal de zbor din iulie
  • Czech Airlines – reia cursa București – Praga, din 25 mai
  • Ryanair – a anunțat că începe să opereze majoritatea destinațiilor doar din iulie. Din București, din 29 mai, se zboară doar la Londra

1 iunie

  • Lufthansa – reia cursa București – Frankfurt și propune zboruri dus -întors la 104 euro

3 iunie

  • AirFrance – intenționează să reia cursa Paris – București

5 iunie

  • SWISS Airline – readuce cursa București – Zurich

  6 iunie

  • Aegean – reia cursa București – Atena

10 iunie

  • Turkish – reia zborul București – Istanbul
  • 15 iunie

  • KLM – reia cursa București – Amsterdam
  • Austrian – reintroduce cursa București – Viena
  • AirSerbia – reia cursa București – Belgrad Pegasus – reia zborul low-cost București – Istanbul
  • FlyDubai – zborul București – Dubai revine în program

1 iulie

  • British Airlines – reintroduce zborul București – Londra
  • Vueling – reia zborul București – Barcelona
ADVERTISEMENT
Tags: