News

Lista completă a mașinilor interzise în UE din 2035. E oficial, oamenii nu le vor mai putea cumpăra

Lista completă a mașinilor interzise în UE din 2035, în contextul în care Uniunea Europeană va interzice motoarele pe benzină și motorină.
28.03.2023 | 10:05
Lista completa a masinilor interzise in UE din 2035 E oficial oamenii nu le vor mai putea cumpara
Lista completă a mașinilor interzise. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Lista completă a mașinilor interzise în Uniunea Europeană din 2035, potrivit anunțului făcut de Uniunea Europeană. Concret, șoferii nu vor mai avea ocazia peste 12 ani să cumpere mașini noi dacă au motoare pe benzină și motorină.

Lista completă a mașinilor interzise în Uniunea Europeană

Autoritățile vor permite o singură excepție, ca acestea să fie alimentate cu combustibili sintetici, cu amprentă de carbon neutră. Inițial, Germania amenința că se va folosi de dreptul de veto pentru a bloca această măsură creată pentru a scădea poluarea.

ADVERTISEMENT

Consiliul Uniunii Europene a aprobat în formă preliminară proiectul care prevede interzicerea motoarelor pe benzină, motorină și hibride din 2035. Italia și Germania ar fi nemulțumite de rapiditatea procedurilor, cel mai probabil din considerente economice.

Practic, din 2035 nu se vor mai produce astfel de autoturisme, iar cele second hand vor mai fi comercializate până când își vor pierde utilitatea, probabil încă 10-20 de ani. Deși planul inițial era să se permită doar producția motoarelor electrice din 2035, de dragul Germaniei a fost făcut acest compromis care va permite alimentarea sintetică a autoturismelor, atât timp cât nu va există niciun fel de poluare.

ADVERTISEMENT

“COREPER a aprobat planul ca acordul privind standardele în materie de dioxid de carbon pentru automobile să fie pe agenda Consiliului UE pentru Energie de marţi“, a transmis Preşedinţia suedeză a Consiliului UE, conform Observatornews.ro. România rămâne în continuare una dintre cele mai poluate țări din Europa din cauza mașinilor second hand care sunt importate aici cu sutele de mii, însă această situație are toate șansele să se schimbe după 2035, când astfel de autoturisme clasice vor fi pe cale de dispariție.

Până atunci, șoferii trebuie să știe că programul Rabla ediția 2023 a debutat și va fi deschis până pe 30 iunie 2023. A fost inclusă acum posibilitatea de a preda un al doilea autovehicul uzat, iar prima de casare a fost majorată la 7.000 de lei dacă e predat un singur autoturism sau 10.000 de lei dacă sunt predate două mașini.

ADVERTISEMENT

“Am ajuns deja la a 19-a ediţie de derulare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului Auto naţional, Rabla Clasic fiind unul dintre cele mai longevive programe guvernamentale şi la al 8-lea an de când acordăm subvenţii pentru achiziţionarea de autovehicule electrice în cadrul Programului Rabla Plus.

Consider că aceste programe contribuie la dezvoltarea unui transport mai puţin poluant şi la îmbunătăţirea calităţii aerului în aglomerările urbane. Sumele acordate, precum şi modificările ghidurilor de finanţare din acest an, sunt menite să încurajeze toate categoriile de beneficiari să-şi achiziţioneze autoturisme noi cu tehnologii nepoluante care oferă o alternativă mai ecologică, economică şi convenabilă pentru transport, în special în contextul în care se doreşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi a dependenţei de combustibili fosili”, a transmis Laurențiu Adrian Neculaescu, preşedinte al Administraţiei Fondului pentru Mediu.

ADVERTISEMENT

Programul Rabla Clasic, alături de Rabla Plus, se vor desfășura în două etape, în funcție și în limita sumelor alocate. Prima etapă, organizată în 24 martie – 30 iunie, anunță alocarea sumei de 130 de milioane de lei pentru persoanele juridice și 235 de milioane de lei pentru persoanele fizice, alături de 27 milioane de lei pentru instituțiile publice.

ADVERTISEMENT