News

Lista concediilor care sunt considerate vechime pentru stabilirea pensiei. Toate sunt recunoscute prin lege

Lista concediilor care sunt considerate vechime pentru stabilirea pensiei, toate fiind recunoscute prin lege în România.
30.03.2023 | 08:31
Lista concediilor care sunt considerate vechime pentru stabilirea pensiei Toate sunt recunoscute prin lege
Lista concediilor care sunt considerate vechime. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Lista concediilor care sunt considerate vechime pentru stabilirea pensiei, fiind vorba de acele concedii care sunt recunoscute ca atare de legea din România. Așadar, există avantaje necunoscute pe care puțini români le cunosc.

Lista concediilor care sunt considerate vechime

Cine dorește poate să-și cumpere vechimea în muncă, sau măcar o parte din ea, însă puțină lume știe că există mai multe concedii de odihnă care sunt luate în considerare când vine vorba de această vechime.

ADVERTISEMENT

Potrivit Antena 3, care citează legea în vigoare, există mai multe concedii care sunt luate în considerare când se stabilesc drepturile de pensie. Mai exact, concediile de odihnă, cele de incapacitate temporară de muncă din cauza unor accidente sau boli profesionale, precum și cele pentru creșterea sau îngrijirea copilului.

Important de reținut, chiar dacă unele dintre acestea sunt necontributive, ele sunt asimilate în legislație ca stagii de cotizare. Potrivit legii, stagiul de cotizare ”este perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii”.

ADVERTISEMENT

Așadar, cei care în ultimii doi ani înainte să li se nască copilul au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii beneficiază de concediu pentru creșterea copilului timp de doi ani, sau trei dacă cel mic are handicap. Puțină lume știe însă că această perioadă e considerată ”vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate, conform OUG nr. 111/2010”.

Cel mai cunoscut timp de concediu e cel de odihnă, cu cele 20 sau 21 de zile libere garantate de Codul muncii. Perioada de concediu e calculată și aici la stagiul de cotizare. Totuși, trebuie știut că ”absențele nemotivate și concediile fără plată se scad din vechimea în muncă“. Așadar, concediile fără plată nu vor ajuta pe nimeni când vine vorba de pensie.

ADVERTISEMENT

Al doilea tip de concediu care e luat în considerare pentru pensie e cel pentru incapacitate temporară de muncă, sau pentru accidente de muncă sau boli profesionale, se acordă în baza unui certificat medical, privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale.

“Perioada de suspendare a contractului individual de muncă în cazul concediului pentru incapacitate temporară de muncă datorată producerii unui accident de muncă sau boală profesională se consideră vechime în muncă”, se arată în Legea nr. 346/2002.

ADVERTISEMENT

Cum era deja menționat, concediile de maternitate sau paternitate sunt iarăși luate în considerare atunci când se stabilește vechimea de muncă. Ultimul concediu luat în considerare e cel pentru îngrijirea copilului bolnav. Acest lucru e valabil dacă cel mic are până la șapte ani, însă în cazul copilului cu handicap pragul e ridicat până la 18 ani.

ADVERTISEMENT