News

Vești bune pentru pensionari! Lista localităților unde se iese mai repede la pensie ar putea fi extinsă

Lista localităților unde se iese mai repede la pensie ar putea fi extinsă, conform unui proiect legislativ aflat în dezbatere la Senat. Iată ce zone ar putea fi incluse.
27.11.2021 | 00:16
Vesti bune pentru pensionari Lista localitatilor unde se iese mai repede la pensie ar putea fi extinsa
Lista localităților unde se iese mai repede la pensie ar putea fi extinsă. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Un proiect legislativ aflat în dezbatere la Senat propune ca mai multe persoane care au locuit în zone intens poluate mai mult de 30 de ani să poată beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare.

Este vorba, mai precis, despre ieșirea la pensie cu doi ani mai devreme iar intenția senatorilor este că această listă să fie extinsă.

ADVERTISEMENT

Dorința lor este, așa cum am precizat, ca lista să se modifice, în sensul în care ea să aibă adăugate mai multe localități poluate, iar locuitori de aici, dar și cei de pe o rază de 8 km, pot ieși mai repede la pensie.

Ce localități ar urma să fie incluse în lista zonelor poluante

Este vorba despre două localități din județul Hunedoara care ar urma să fie adăugate listei deja cunoscute. Mai precis, ar urma să fie incluse localitățile Vața de Jos și Răchitova.

ADVERTISEMENT

Pentru aceste persoane care se pensionează mai devreme din cauza mediului poluant în care au trăit nu sunt aplicate penalizări așa cum se întâmplă în mod normal în cazul pensiei anticipate parțiale.

Inițiatorii acestui proiect legislativ au precizat faptul că adăugarea acestor localități este necesară deoarece aici au existat mine, o fabrică de var, una de vopsele, alta de cherestea și calcită, iar sănătatea oamenilor a fost grav afectată.

ADVERTISEMENT

Ce au spus inițiatorii despre această propunere legislativă

Inițiatorii au precizat că ultimii ani au fost adoptate tot mai multe legi pentru persoanele care au trăit în zone de risc, respectiv zone poluante, scrie avocatnet.ro.

„În anii precedenți, Parlamentul României a adoptat mai multe legi în sprijinul cetățenilor care au locuit în zone de risc.

ADVERTISEMENT

Soluția identificată a fost aceea de a scădea cu doi ani vârsta de pensionare în localitățile afectate, astfel încât raportul dintre vârsta de pensionare și speranța de viață să fie similar cu cel întâlnit în regiuni cu activități mai puțin nocive”, au transmis inițiatorii acestei propuneri legislative.

Trebuie precizat, de asemenea, faptul că este doar un proiect și el trebuie să treacă de Parlament, iar ulterior legea trebuie să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Abia după publicarea lui în Monitorul Oficial acesta va intra în vigoare, iar oamenii respectivi ar putea ieși mai devreme la pensie.

ADVERTISEMENT
Tags: