News

Lista lui Putin. Disidenţii asasinaţi în cei 20 de ani de domnie a ţarului: iradiaţi, omorâţi în bătaie sau împuşcaţi

19.01.2021 | 19:45
Lista lui Putin Disidentii asasinati in cei 20 de ani de domnie a tarului iradiati omorati in bataie sau impuscati
Președintele Rusiei, Vlaldimir Putin/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Prin reîntoarcerea în Rusia, Aleksei Navalnîi își riscă viața ținând seama de soarta tristă a celor care l-au contestat pe Vladimir Putin, liderul autocrat al Rusiei de peste două decenii. Mulți dintre disidenții ruși au sfârșit prin a fi asasinați, iar autorii crimelor  nu se știu nici până acum.

Utilizarea iradierii sau neurotoxinei Noviciok sunt doar două dintre metodele prin care au fost eliminați cei care-l deranjau pe Putin. Alteori, disidenții au fost asasinați prin împușcare sau chiar omorâți în bătaie.

ADVERTISEMENT

Aleksei Navalnîi și Serghei Skripal sunt printre puținii norocoși care au scăpat până acum de asasinare, lista victimelor fiind una foarte lungă.

Suspiciuni despre cum Putin a ajuns la putere

Iuri Șcekocihin – De profesie jurnalist, a devenit cunoscut ca un politician liberal în anii 90. După venirea lui Vladimir Putin la putere în 1999, a început să investigheze scandalurile de corupție ale regimului și implicarea unor ofițeri ai FSB, serviciul de informații rus succesor al KGB, în aceste afaceri ilegale. Ca membru al Dumei de Stat, a făcut parte din comisia parlamentară care ancheta afacerea „Trei Balene”, în care apăreau suspiciuni că ofițeri FSB și înalți oficiali au importat mobilă fără să plătească taxe vamale.

ADVERTISEMENT

Pe urma ramificațiilor acestei afaceri, Șcekocihin a contactat FBI și se pregătea să plece în Statele Unite pentru a lămuri întreaga afacere, când în iunie 2003 s-a îmbolnăvit grav și a fost internat la spitalul în care se tratează demnitarii, spital aflat sub controlul FSB. După 16 zile, a murit, rudelor spunându-li-se că decesul a fost provocat de o alergie severă, fără însă să li se arate un raport al autopsiei. De asemenea, li s-a interzis să preleveze țesut din cadavru pentru o analiză independentă. Se crede că Șcekocihin a fost iradiat cu thaliu, pe baza simptomelor apărute.

Serghei Iușenkov – Unul dintre primii critici marcanți ai regimului Putin, Serghei Iușenkov a murit împușcat  în aprilie 2003. Politicianul liberal acuza încălcările drepturilor omului încă din perioada lui Boris Elțîn și a fost  cooptat într-o comisie independentă de anchetă, comisia Kovaliov, privind implicarea FSB în acte de terorism intern în septembrie 1999. Atunci o serie de explozii au avut loc în patru blocuri de locuințe din orașe rusești, în care au fost ucise 300 de persoane și rănite peste 1.000. Exploziile au încetat brusc după ce trei ofițeri FSB au fost prinși în flagrant de către poliție amplasând o bombă într-un bloc din Riazan. Șeful FSB de atunci a afirmat că era un simplu exercițiu și că bomba ar fi conținut doar zahăr.

ADVERTISEMENT

Explicația nu a convins o parte din societatea civilă care a suspectat că exploziile au fost puse la cale de către serviciul secret pentru a da vina pe ceceni și să-l determine pe Elțîn să accepte declanșarea celui de-al doilea război împotriva Ceceniei și apoi să se retragă în favoarea lui Vladimir Putin, care era pe atunci doar premier. Iușenkov a făcut parte dintre cei care au susținut teza complotului FSB, iar în aprilie 2003 a înregistrat la tribunal partidul Rusia Liberală care urma să concureze cu partidul lui Putin în  alegerile parlamentare. După numai câteva ore a fost împușcat în apropierea casei sale. Și Șcekocihin făcese parte din comisia Kovaliov. Pentru asasinarea lui Kovaliov au fost judecate patru persoane, printre care se afla și Mihail Kodanev, copreședinte al Rusiei Liberale. Acesta și-a clamat nevinovăția, dar a foost condamnat pe baza mărturiei unei persoane deja arestate, mărturie care conținea mai multe contradicții.

Putin: „Litvinenko nu e Lazăr”

Anna Politkovskaia – Asasinarea ei a fost primul caz în care Occidentul a reacționat mai dur față de regimului lui Vladimir Putin. În timpul celui de-al doilea război din Cecenia a relatat de la fața locului abuzurile comise de armata rusă și regimul pro-rus de la Groznîi împotriva populației civile. În 2001, a fost reținută de un grup de soldați ruși care au simulat execuția ei. Au urmat apoi mai multe amenințări cu moartea pe care Politkovskaia le-a ignorat. Unul dintre cei care au amenințat-o a fost  chiar Ramzan Kadîrov, liderul pro-rus al Ceceniei, care i-a spus că ar trebui împușcată pe stradă.

ADVERTISEMENT

Ulterior, ziarista a publicat „Rusia lui Putin”, carte în care acuza FSB că duce o politică deliberată de limitare a libertăților civile prin intermediul președintelui Putin care a fost locotenent-colonel în KGB. Pe 7 octombrie 2006, Politkovskaia a fost împușcată în liftul blocului în care locuia, chiar în ziua în care Putin împlinea 54 de ani. Suspecții au fost identificați relativ repede: trei ceceni. Ulterior, au apărut suspiciuni că aceștia ar fi lucrat pentru FSB. În cadrul primului proces, cecenii au fost achitați. Odată cu al doilea proces, în mai 2014 cinci persoane, printre care și cei trei ceceni, au fost condamnați la închisoare pe diverse termene, dar nici astăzi nu se știe cine a comandat asasinatul. În 2009, a fost asasinată și Natalia Estemirova, o colaboratoare apropiată a Annei Politkovskaia în demascarea abuzurilor comise în Cecenia. Estemirova a fost răpită din Groznîi și găsită cu mai multe gloanțe în trup pe marginea unui drum din Ingușetia, republica rusă învecinată.

ADVERTISEMENT

Aleksandr Litvinenko – Și-a început cariera în KGB și și-a continuat activitatea în succesorul acestuia, FSB. În timp, a devenit un apropiat al miliardarului Boris Berezovski, asigurându-i acestuia protecția după o tentativă de asasinat. Inițial, Berezovski a fost un susținător al regimului lui Putin și chiar i l-a prezentat acestuia pe Litvinenko, pe când actualul președinte rus era premierului lui Elțîn. Litvinenko i-a relatat lui Putin informațiile pe care le avea despre corupția de la vârful FSB, fără ca acesta să aibă vreo reacție.

În noiembrie 1998, împreună cu alți câțiva ofițeri, a acuzat conducerea FSB că a organizat asasinarea lui Berezovski. În urma acestor acuzații, Litvinenko a fost demis și apoi arestat, dar apoi acuzațiile au fost retrase. În octombrie 2000 a fugit în Marea Britanie unde i s-a acordat azil politic. Doi ani mai târziu, un tribunal rus l-a condamnat în contumacie la trei ani și jumătate de închisoare pentru acuzații de corupție. În Marea Britanie, Litvinenko a oferit informații despre capi ai mafiei ruse și despre legăturile lor cu politicienii și ofițeri FSB.

În noiembrie 2006, la o lună după asasinarea lui Politkovskaia, Litvinenko s-a îmbolnăvit grav, iar medicii au descoperit că fusese iradiat cu poloniu, care ar fi fost plasat în ceainic. Suspecții sunt doi cetățeni ruși care se întâlniseră cu el cu câteva zile înainte, în mașina unuia dintre fiind descoperite urme de poloniu. După o agonie de aproape o lună, Litvinenko a murit acuzându-l pe Putin de crimă. „Din păcate, domnul Litvinenko, nu e Lazăr”, a comentat public Putin după decesul disidentului.  Rusia a refuzat extrădarea celor doi suspecți pentru a fi judecați în Marea Britanie.

Prima victimă a ceaiului rusesc

Roman Țepov – Moartea acestuia arată că nici prietenii  lui Putin nu sunt în siguranță, mai ales dacă știu prea multe. Fost ofițer de miliție, Roman Țepov a fondat în 1992 o firmă de protecție și pază, „Baltik-Eskort”, care furniza servicii atât lui Vladimir Putin, pe atunci viceprimar la Sankt-Petersburg, cât și unor cunoscute clanuri mafiote din Rusia. În 1994 a fost arestat în cadrul unei anchete penale în care se bănuia că Țepov colecta taxă de protecție de la cazinouri din Sankt Petersburg în folosul lui Putin.

După ce Putin a devenit președinte, Țepov era considerat un oligarh al noului regim, cu afaceri în domeniul firmelor de securitate, și chiar un emisar neoficial al președintelui în diverse chestiuni delicate. În septembrie 2004, și-a vizitat doi prieteni într-un sediu al FSB unde a băut un ceai. La scurtă vreme s-a simțit rău, cu vărsături, diaree și scăderea bruscă și severă a nivelului  globulelor albe din sânge. După câteva zile de agonie a murit, simptomele sale fiind aceleași ca și în cazul lui Litvinenko.

Nikolai Andrușcenko – Un ziarist care l-a cunoscut pe Putin de pe vremea când acesta era viceprimar, Andrușcenko a publicat mai multe articole în care denunța corupția regimului. Pentru acestea a fost condamnat în două procese intentate pentru insultă și calomnie. În 9 martie 2017 un grup de persoane rămase necunoscute l-au bătut pe stradă cu bestialitate astfel că Andrușcenko a murit din cauza rănilor la spital. A doua zi după ce Nikolai Andrușcenko a fost bătut, aceeași soartă a avut-o un alt ziarist, Evgheni Hamaganov. Și acesta a murit apoi la spital.

Cum a murit liderul opoziției anti-Putin

Boris Nemțov – Și-a început cariera politică în anii 90 fiind un protejat al lui Boris Elțîn, în timpul căruia a deținut inclusiv funcția de vicepremier. A fost de la bun început un opozant al lui Vladimir Putin, avertizând asupra tendințelor autoritare ale acestuia. Nemțov a fost arestat în trei rânduri pentru protestele de stradă pe care le-a organizat și a fost un critic vehement al intervenției  Rusiei în Ucraina. De asemenea, el a acuzat și malversațiunile financiare ale regimului în relația cu Cecenia lui Ramzan Kadîrov.

Pe 27 februarie 2015, Nemțov a fost împușcat de mai multe ori din spate, în timp ce traversa un pod aflat în apropierea Kremlinului. Asasinatul a fost comis cu două zile înaintea unui protest față de implicarea Rusiei în conflictul din Ucraina. Imediat după asasinare, poliția i-a percheziționat casa și a confiscat documente și computerele din locuința sa. Cinci persoane, toți ceceni, au fost inculpați pentru crimă. Unul dintre ei a fost angajat al forțelor de securitate ale lui Kadîrov. Se pare că cei cinci ar fi primit 253.000 de dolari pentru crimă, însă numele celui care a comandat-o nu se știe nici astăzi.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS