News

Lista măsurilor de austeritate pregătite de Guvernul Cîțu pentru bugetari din 2021. Document

29.12.2020 | 21:05
Lista masurilor de austeritate pregatite de Guvernul Citu pentru bugetari din 2021 Document
ADVERTISEMENT

Anul 2021 se anunță unul dificil pentru bugetarii din România. Noul Guvern al României, condus de liberalul Florin Cîțu, a lansat în dezbatere un proiect de OUG care conține mai multe măsuri de austeritate.

Ministerul Finanţelor a publicat pe site-ul oficial un proiect de OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare, care îngheaţă salariile bugetarilor şi punctul de amendă, document care ar putea fi aprobat în prima şedinţă de Guvern.

ADVERTISEMENT

Astfel, odată cu 1 ianuarie 2021, Guvernul ar putea îngheţa salariile de bază, sporurile, indemnizațiile, primele acordate bugetarilor, la nivelul lunii decembrie 2020, se arată în acest proiect guvernamental.

Ce măsuri de austeritate pregătește Guvernul Cîțu pentru bugetari din 2021

Noul an 2021 vine cu mai multe măsuri de austeritate, dată fiind situația economică a țării în contextul extrem de dificil al unui an 2020 lovit crunt în toate sectoarele de pandemia de Covid-19.

ADVERTISEMENT

Într-un document oficial postat pe site-ul Ministerului de Finanțe, se arată faptul că salariile celor care lucrează în sectorul public precum și nivelul sporurilor vor fi înghețate la nivelul acestui an.

De asemenea, vor fi plafonate indemnizațiile, sporurile, primele sau alte compensații, indemnizațiile de hrană, precum și indemnizațiile de merit, la valoarea din decembrie 2020.

ADVERTISEMENT

Ordonanța de Urgență plafonează și pensiile parlamentarilor, ale magistraților, cele militare, ale funcționarilor parlamentari sau de la Curtea de Conturi, precum și cele ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, pensii care nu vor fi indexate cu rata inflației.

Totodată, începând cu luna ianuarie 2021, instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională acordă cuantumul compensației bănești, respectiv al alocației valorice pentru drepturile de hrană actualizate la nivelul lunii ianuarie 2019, potrivit normelor în vigoare.

ADVERTISEMENT

În anul 2021, cuantumul lunar al indemnizației de merit se menține la nivelul de 6.240 lei. Bugetarii primesc şi la anul vouchere de vacanţă de 1.450 de lei, în loc de indemnizaţii de vacanţă de 2.230 de lei per angajat, cum prevede legea salarizării unice.

Voucherele de vacanță aferente anului 2021 se emit doar pe format electronic. Instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2021, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, scrie în proiectul de OUG.

CLICK AICI PENTRU A CONSULTA DOCUMENTUL OFICIAL

Vești proaste pentru profesorii din zona medicală

Proiectul de OUG mai prevede amânarea majorării cu 50% a salariilor cadrelor didactice din domeniul medico-farmaceutic din universităţi până în 2022

Până la data de 31 decembrie 2021, operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale ce funcţionează pe bază de plăţi cu cardul, precum şi de acceptatoare de bancnote sau monede, după caz, au obligaţia de a dota automatele comerciale cu aparatele de marcat electronice fiscale.

Totodată, amnistia fiscală privind dobânzile şi penalităţile la datoriile principale către stat se prelungeşte până la 15 decembrie 2021, iar cei care vor să-şi plătească eşalonat datoriile, atât persoane fizice, cât şi juridice, pot depune cererea la Fisc şi în perioada 1 ianuarie 2021-31 martie 2021 inclusiv, sub sancţiunea decăderii.

ADVERTISEMENT