News

Lista măsurilor suplimentare luate în Parlament după primul caz de coronavirus! Panica a cuprins funcționarii, iar ședințele ar putea fi mutate online

13.03.2020 | 18:46
Lista masurilor suplimentare luate in Parlament dupa primul caz de coronavirus Panica a cuprins functionarii iar sedintele ar putea fi mutate online
ADVERTISEMENT

Panica s-a instaurat și în rândul celor care administrează Parlamentul României, după primul caz depistat de coronavirus, în cazul senatorului Vergil Chițan. Astfel, cei responsabili cu buna desfășurare a activității parlamentare au luat în vedere mai multe măsuri prin care speră să îmbunătățească tot ceea ce înseamnă condiții de igienă din Palatul Parlamentului. Un funcționar din Parlament ne-a trimis o adresă internă care anunță ce măsuri pentru „intensificarea activității de protecție sanitară a demnitarilor”. Drept urmare funcționarii de la Parlamentul României doresc să intensifice acțiunile de supraveghere și control privind respectarea normelor de igienă, antiepidemice și de sănătate publică.

Ce măsuri s-au luat în Parlament după ce a fost depistat pozitiv senatorul Vergil Chițan

Deputații și senatorii români par să primească și un tratament sanitar de VIP-uri. Aceștia au parte de supravegherea sanitară a calității apei potabile, dar și a calității aerului.

ADVERTISEMENT

Astfel, apa potabilă va fi inspectată sanitar și va fi controlată săptămânal, atât la Camera Deputaților, cât și la Senat. Vor fi prelevate chiar și probe, și analize bacteriologice, toxicologice și de contaminare radioactivă!

În ceea ce privește calitatea aerului din Parlament, controlul și dezinfecția vor avea loc zilnic la cabinele demnitarilor din cele două camera, în timp ce sălile de plen vor fi dezinfectate săptămânal. Scopul acestor controale este să „prevină contaminarea și eliminarea condițiilor favorabile de transmitere aerogenă a germenilor prin urmărirea indicatorilor bacteriologici de contaminare și insalubrizare”.

ADVERTISEMENT

Pe lângă supravegherea aerului și a apei potabile, parlamentarii vor avea parte și de supravegherea calității alimentelor. Se recomandă evitarea aprovizionării de pe piața liberă a alimentelor pentru parlamentari, un triaj epidemiologic zilnic pentru personalul implicat în manipularea alimentelor și o recoltare periodică a alimentelor și a materiei prime pentru a vedea dacă mâncarea este „alterată sau degradată”.

Măsuri parlamentare sporite în Parlament, după primul caz depistat de coronavirus
Autoritățile au grijă de apa, aerul și alimentele parlamentarilor, de teama coronavirus

Parlamentarii vor avea parte de un control medical permanent

De asemenea, se pare că parlamentarii vor avea parte de o asistență medicală permanentă. Astfel, protecția sanitară nemijlocită este asigurată zilnic, între orele 8:00-16:00, sau până la finalul programului cu demnitarii. Totodată, va fi realizată protecția sanitară a demnitarilor la orice tip de solicitare în permanență, 24 de ore din 24.

ADVERTISEMENT

Autoritățile arată că în Parlament s-a instituit și un protocol de supraveghere a parlamentarilor. Astfel, a fost constituit un control al temperaturii corporale la fiecare punct de acces. Mai mult, dacă va fi depistată o persoană febrilă, aceasta va fi preluată de către cabinetul medical, acolo unde se va efectua un test rapid pentru gripă. Asta în condițiile în care persoanele de rând nu au acces la sprijinul celor de la DSP, cel puțin nu în București.

Măsuri parlamentare sporite în Parlament, după primul caz depistat de coronavirus
Măsuri parlamentare sporite în Parlament, după primul caz depistat de coronavirus

Parlamentul urmează să lucreze de acasă?

Surse parlamentare au mai anunțat pentru FANATIK și faptul că instituția caută și alte soluții pentru a funcționa, pe timp de coronavirus. Astfel, parlamentarii români caută o formula legală pentru modificarea regulamentului Camerelor. Mai exact, parlamentarii caută soluții constituționale pentru a putea lucra de acasă și pentru a vota online.

ADVERTISEMENT

Sursele noastre susțin că, de când a început toată isteria cu privire la coronavirus, oamenii „de rând” din Parlament sunt destul de panicați de perspectiva de a lucra într-un mediu în care se pot infecta cu covid-19.

Un episod amuzant în acest sens ne-a fost povestit de un angajat din Parlament, care ne-a explicat faptul că soția celui care repară ușile în parlament ar fi în autoizolare de teamă coronavirus. Din acest motiv, femeile de servciu dezinfectează absolut toate clanțele cu spirt! De altfel, spirtul este la mare căutare în locația unde își fac veacul aleșii neamului. Asta pentru că nu mai există dezinfectant de mâini.

Măsuri parlamentare sporite în Parlament, după primul caz depistat de coronavirus
Spirtul a luat locul dezinfectanților de mâini în Parlament

Până atunci însă, măsurile luate în Parlamentul României au ca scop să diminueze răspândirea coronavirusului printre demnitari. Interesant este însă că acestea par să nu vizeze și personalul auxiliar din Palatul Parlamentului, care numără aproximativ o mie de persoane, începând cu experți și consilieri, până la persoanele responsabile cu curățenia sau cu cantina Parlamentului.

ADVERTISEMENT