Nicolae Ciucă a vorbit de măsurile din programul de guvernare și a precizat că vor exista creșteri pentru alocații, salarii și pensii.
Premierul desemnat a precizat că PNRR e „axul programului de guvernare” și a transmis că sumele alocate pentru investiții vor crește la 7% din PIB.
„Am depus programul de guvernare al coaliției. Se bazează pe reziliență, stabilitate, transparență, echitate și eficiență.
Are în centru cetățeanul român și vor fi luate următoarele măsuri principale:
Sumele alocate pentru investiții vor fi în conformitate cu procentul de 7% din PIB. Creștem de la 5,7 la 7.
PNR e axul programului de guvernare, suntem obligați să respectăm liniile din PNNR și măsurile legislative care ne obligă la procesul de reformă”, a specificat premierul desemnat.
Nicolae Ciucă a explicat că urmează să fie pus în aplicare planul de investiții Anghel Saligny, iar un proiect considerat deosebit de important de coaliție este crearea unei infrastructuri pentru a fi legate regiunile istorice.
„O altă măsură – să sprijinim decalajul între comunitățile locale și să punem în aplicare planul de investiții Anghel Saligny.
S-au depus proiecte de 134 miliarde.
Legarea regiunilor istorice prin infrastructură și conectarea la coridoarele paneuropene”, a spus premierul desemnat.
Nicolae Ciucă a precizat că se va mări indemnizația socială cu 25% și pensiile vor fi indexate cu 10%.
Totodată, pensionarii care primesc mai puțin de 1600 de lei lunar, vor primi în ianuarie un ajutor de 1.200 de lei.
„Pe măsurile sociale, e pentru prima dată când se mărește indemnizația socială minimă cu aproximativ 25%.
Vor fi indexate pensiile cu 10%. Pentru pensionari cu pensie între 1000-1600 în ianuarie un ajutor de 1200 de lei pentru a trece peste iarnă”, a anunțat Nicolae Ciucă.
Alocațiile copiilor vor crește și ele: la 600 de lei cele pentru minorii sub doi ani, iar pentru copiii între 2-18 ani, ele vor ajunge la 243 de lei.
Nicolae Ciucă a anunțat și creșterea salariului minim brut la 2.550 de lei și faptul că pentru persoanele cu dizabilități vor primi o a 13-a indemnizație.
„Sunt măsuri pentru creșterea alocației pentru copii până la 2 ani, 600 de lei, pentru ceilalți 243 de lei.
Salariul minim brut va crește la 2550 de lei.
Pentru persoanele cu dizabilități se va asigura cea de-a 13-a indemnizație.
Angajatorii vor putea menține un angajat cu salariul minim nu mai mult de 24 luni”, a spus acesta.
Nicolae Ciucă a vorbit și despre SIIJ și a precizat că se vor lua măsuri pentru desființarea acestei secții la începutul anului viitor.
„Pentru desființarea SIIJ există o asumare la nivelul coaliției până la 31 martie 2022 să se pună în aplicare o inițiativă legislativă să se desființeze și să se înființeze o nouă structură”, a spus Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă a depus lista miniștrilor în Parlament. Miercuri încep audierile acestora, de la ora 10:00.
Guvernul Ciucă va avea votul de învestire în ziua de joi, iar după aceea urmează să fie depus jurământul, la Palatul Cotroceni.
Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii – 10.00 – 10.45
Adrian Chesnoiu, Ministrul Agriculturii Și Dezvoltarii Rurale -10.00 – 10.45
Eduard Novak, Ministrul Sportului – 10.00 – 10.45
Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educatiei – 11.00 – 11.45
Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice Și Administrației – 11.00 – 11.45
Adrian Câciu, Ministrul Finantelor – 11.00 – 11.45
Cătălin Predoiu, Ministrul Justitiei -11.00 – 11.45
Florin Roman, Ministrul Cercetarii, Inovarii Si Digitalizarii – 12.00 – 12.45
Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor Si Infrastructurii – 12.00 – 12.45
Dan Vîlceanu, Ministrul Investitiilor Si Proiectelor Europene – 12.00 – 12.45
Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății – 12.00 – 12.45
Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe – 12.45 – 13.30
Tanczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor Si Padurilor – 12.45 – 13.30
Virgil Popescu, Ministrul Energiei – 12.45 – 13.30
Florin Marin Spătaru, Ministrul Economiei – 16.30 – 17.10
Marius Budăi, Ministrul Muncii Și Solidarității Sociale – 16.30 – 17.10
Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne – 16.30 – 17.10
Vasile Dîncu, Ministrul Apărării Naționale – 17.10 – 17.45
Gabriela Firea, Ministrul Familiei, Tineretului Și Egalității De Șanse – 17.10 – 17.45
Daniel Cadariu, Ministrul Antreprenoriatului Și Turismului – 17.10 – 17.45
Premier: Nicolae Ciucă
Vicepremieri: Sorin Grindeanu (PSD) și Kelemen Hunor (UDMR)
Miniștrii PSD:
Finanțe -Adrian Câciu
Transporturi – Sorin Grindeanu
Munca – Marius Budăi
Sănătatea – Alexandru Rafila
Agricultura – Adrian Chesnoiu
Economie – Florin Spătaru
Apărare – Vasile Dîncu
Cultură – Lucian Romașcanu
Tineret și Familie – Gabriela Firea
Miniștrii PNL:
Justiţie – Cătălin Predoiu
Fondurile Europene – Dan Vîlceanu
Digitalizare – Florin Roman
IMM și Turism – Daniel Cadariu
Interne – Lucian Bode
Educație – Sorin Cîmpeanu
Energie – Virgil Popescu
Externe – Bogdan Aurescu
Miniștrii UDMR:
Dezvoltare, Lucrări Publice și Administrație – Cseke Attila
Mediu – Tanczos Barna
Sport – Eduard Novak
Sorin Grindeanu a fost propunerea lui Marcel Ciolacu la ședința PSD pentur funcția de vicepremier, variantă acceptată de partid.
De asemenea, Marius Humelnicu a fost înlocuit de Florin Spătaru pentru Ministerul Economiei.
La ora 18 ar urma să fie depusă oficial lista cabinetului Ciucă la Parlament, iar la 18:30 se va stabili calendarul învestirii Guvernului, precizează Digi24.
Marius Humelnicu, propus din partea PSD ca ministru al Economiei, a transmis marți un mesaj în care a anunțat că a decis, din motive personale, să renunțe la nominalizarea pentru Guvern.
”Am decis să renunţ la nominalizarea pentru funcţia de ministru al Economiei din motive personale şi să continui să sprijin îndeplinirea programului de guvernare din Parlament.
Vreau să le mulţumesc colegilor mei din organizaţia PSD Galaţi pentru onoarea de a mă propune în funcţia de ministru al Economiei şi colegilor mei din partid”, a declarat senatorul Humelnicu, conform Agerpres.
Programată în cursul după amiezii de marți la ora 15.00, depunerea în Parlament a listei de miniștri din Cabinetul Ciucă a fost amânată.
Acest demers procedural ar putea avea loc marţi seară sau miercuri dimineaţă, pentru a se respecta calendarul convenit de cele trei partide din coaliție, de a da votul învestiturii pe Executiv joi, anunță News.ro.
Întârzierea vine după ce în PSD ar fi apărut o serie de dispute privind unele poziții ministeriale. Social-democraţii au renunțat la propunerea pentru Ministerul Economiei, senatorul Marius Humelnicu, propus de filiala PSD Galați.
Marți, la ora 16.00, va avea loc o ședință în care se va definitiva lista miniștrilor, inclusiv postul de vicepremier şi cel de Secretar General al Guvernului, încă disputate în interiorul social-democraților.
Marius Humelnicu, propunerea PSD pentru Ministerul Economiei în Guvernul Nicolae Ciucă, ar urma să fie înlocuit, notează G4Media.
Variante să ocupe această poziție ar fi, în acest moment, Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Daniel Zamfir și Florin Spătaru, director în cadrul șantierului naval Damen Galați.
Noua propunere pentru Economie va fi validată într-o ședință a social-democraților programată marți la ora 16:30. În aceeași ședință, PSD trebuie să stabilească cine va fi vicepremier în Guvernul Ciucă. Pentru funcție se luptă Sorin Grindeanu, susținut de Marcel Ciolacu și Gabriela Firea.
PSD a surprins, luni, când l-a propus pentru funcția de ministru al Economiei pe un fost jucător al Oțelului Galați. Humelnicu a mai fost city manager la Galați, dar și fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor.
Marți, 23 noiembrie, componența Guvernului Nicolae Ciucă şi programul de guvernare al noii coaliţii PNL-PSD-UDMR vor fi depuse în Parlament.
Tot în cursul acestei zile urmează a se stabili calendarul audierii miniștrilor propuși şi votul în plenul reunit al celor două Camere.
Votul de învestitură al Executivului, conform declarațiilor liderilor politici din ultimele zile, va fi cel mai probabil joi, 25 noiembrie.
Înainte de audieri și votul în plen, conducerea PSD are o ședință importantă, marți, pentru a definitiva propunerea de vicepremier din partea partidului şi secretarul general al Guvernului (SGG).
Luni, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, a anunţat că va lua o decizie în privinţa celor două nume şi o va anunța marți.
În ultimele zile, în PSD au fost nemulțumiri legate de postul de vicepremier, care ar fi urmat să fie deţinut de Sorin Grindeanu, propus la Ministerul Transporturilor.
Ministrul propus la Familie și Tineret, Gabriela Firea, ar fi transmis în partid că nu este mulţumită de portofoliul primit şi ar dori postul de vicepremier fără portofoliu, scrie Hotnews.
PSD și PNL au validat, luni, lista cu miniștri pentru cele 17 portofolii:
Miniștrii propuşi de PSD:
Miniştrii propuşi de PNL:
Nicolae Ciucă, premierul desemnat de Klaus Iohannis să conducă Guvernul PNL-PSD-UDMR, dă asigurări că noul Cabinet va trece la treabă din prima clipă după primirea votului de învestitură din partea Parlamentului, iar noii guvernanți vor depune toate eforturile de care sunt capabili pentru a asigura stabilitate și perspectiva unei vieți mai bune.
”Am primit din partea Președintelui României responsabilitatea de a forma o echipă de guvernare care să fie supusă aprobării Parlamentului. Forțele politice, cele care doresc să depășim cât mai curând crizele multiple ce încearcă greu țara noastră, au șansa ca în zilele următoare să își asume această responsabilitate. Vă asigur că, odată primit votul instituției fundamentale a democrației, vom trece la treabă din prima clipă.
Nu avem timp de pierdut! Depășirea situației critice va fi posibilă doar prin dedicare, disponibilitate la efort și solidaritate. Țara noastră merită un profil mai puternic în Europa și în lume, pentru că suntem un popor cu multe calități.
Avem foarte multe de făcut împreună, iar noi vom depune toate eforturile de care suntem capabili pentru a asigura stabilitate și perspectiva unei vieți mai bune”, spune premierul.
Miercuri, de la ora 19.00, Partidul Social Democrat va prezenta măsurile din programul de guvernare.
PSD a anunţat că va amâna evenimentul de marţi, în care era programată prezentarea măsurilor din programul de guvernare, de la ora 18,00, pentru miercuri, începând cu ora 19,00, la Palatul Parlamentului, sala I. C. Brătianu, notează Agerpres.