Sport

Lista posibililor adversari ai Universităţii Craiova în turul 2 al UEFA Conference League. Oltenii, emoţii mari în Europa

U Craiova a câştigat Cupa României şi va juca în turul 2 preliminar al UEFA Europa Conference League. FANATIK îţi prezintă lista posibililor adversari.
23.05.2021 | 10:34
Lista posibililor adversari ai Universitatii Craiova in turul 2 al UEFA Conference League Oltenii emotii mari in Europa
Lista posibililor adversari ai Universităţii Craiova în turul 2 al UEFA Conference League. FOTO: colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

U Craiova este a doua reprezentantă a României în UEFA Europa Conference League (ECL), unde va evolua în turul 2 preliminar. Oltenii au un coeficient slab (6,000 puncte), însă au şanse foarte mari să fie în urna capilor de serie la tragerea la sorţi de pe 16 iunie 2021.

Lista posibililor adversari ai Universităţii Craiova în turul 2 al UEFA Conference League

Universitatea Craiova va fi una dintre cele 90 de echipe aflate la startul turului II preliminar din ECL, pe ruta non-campioanelor. În afara oltenilor, în această fază mai au acces cele 35 de câştigătoare ale primului tur preliminar şi 54 de calificate direct în această fază: 14 câştigătoare de cupă naţională şi 40 de formaţii care au obţinut poziţia necesară în campionatul intern.

ADVERTISEMENT

U Craiova va fi cu siguranţă cap de serie în turul II preliminar, graţie coeficientului de 6,000, pentru că se află în cele mai bune 45 de cluburi din această fază. Chiar dacă nu se cunosc numele tuturor formaţiilor calificate pentru ECL, calculele arată că oltenii vor fi cu siguranţă în primele 45.

Important de precizat este faptul că, în cazul în care o echipă ce are coeficient mai slab elimină un cap de serie în primul tur preliminar, aceasta va prelua coeficientul învinsei la tragerea la sorţi pentru turul secund. În momentul de faţă, şase echipe din turul I au deja coeficient mai bun decât Craiova: FC Fehervar (11,500, Ungaria), Dundalk (10,500, Irlanda), Suduva Marijampole (8,750, Lituania), The New Saints (7,500, Ţara Galilor), Spartak Trnava (7,500, Cehia) şi Olimpija Ljubljana (6,750, Slovacia). Iar alte 5 formaţii cu rating mai bun decât al oltenilor se pot califica în primul tur, la finalul întrecerilor interne din Slovacia (locul 2 în campionat), Luxemburg (locul 2 din campionat), Bosnia (câştigătoarea Cupei + locul 2 în ligă), Armenia (câştigătoarea Cupei).

ADVERTISEMENT

În turul secund, dintre echipele deja calificate, 24 au un coeficient mai mare sau egal cu acela al Craiovei, iar alte 5 cluburi superioare oltenilor pot obţine calificarea în această fază. Practic, Universitatea poate să se situeze între locurile 30 şi 40, din punct de vedere al coeficienţilor, adică va fi cap de serie în turul II preliminar.

Asta înseamnă că va evita echipe dificile precum FC Basel, Astana, Qarabak, PAOK Salonic, AEK Atena, Partizan Belgrad, BATE Borisov sau Molde. În schimb, poate juca unor adversari modeşti ca:

ADVERTISEMENT
  • Tobol (Kazahstan) – 3,125
  • Şahtior Karagandy (Kazahstan) – 3,125
  • Torpedo-BelAZ Zhodino (Belarus) – 3,050
  • Rakow Czestochowa (Polonia) – 3,025
  • Pogon Szczecin (Polonia) – 3,025
  • Bohemians (Irlanda) – 1,575
  • Sligo Rovers (Irlanda) – 1,575
  • Sfîntul Gheorghe (Moldova) – 1,500
  • Birkirkara (Malta) – 1,500
  • Valmiera (Letonia) – 1,475
  • Dinamo Batumi (Georgia) – 1,375
  • Honka (Finlanda) – 1,375
  • Dila Gori (Georgia) – 1,375
  • Gagra (Georgia) – 1,375
  • Llapi (Kosovo) – 1,166
  • Paide (Estonia) – 1,000
  • Decic (Muntenegru) – 1,000
  • Podgorica (Muntenegru) – 1,000

Echipele trecute cu roşu sunt calificate direct în turul 2 preliminar şi vor fi în urna a 2-a. Echipele trecute cu italic vor juca în turul 1 preliminar şi pot întâlni U Craiova doar dacă se califică în turul 2.

ADVERTISEMENT

Craiova nu poate fi cap de serie în turul III

Începând din turul al treilea preliminar, Universitatea îşi pierde statutul de cap de serie. Celor 24 de echipe superioare din punct de vedere al coeficientului UEFA (care va fi valabil indiferent dacă formaţia cap de serie se va califica sau nu în faza următoare) li se mai mai adaugă alte 7 formaţii care încep ECL direct din turul III. Iar toate cele 7 echipe au un coeficient superior oltenilor. Practic, la tragerea la sorţi pentru turul III preliminar, 31 de echipe din cele 52 vor intra cu punctaj mai bun, adică echipa din Bănie nu poate fi cap de serie.

Cei mai grei adversari pe care îi poate întâlni Craiova în turul III sunt cei pe care i-a evitat în primă fază, plus Pacos (Portugalia), Vitesse (Ţările de Jos), Rubin Kazan (Rusia) sau Trabzonspor (Turcia).

Programul echipelor româneşti în preliminariile UEFA Europa Conference League

  • 16 iunie 2021 – tragere la sorţi turul 2
  • 19 iulie – tragere la sorţi turul 3
  • 22 iulie şi 29 iulie – meciurile din turul 2
  • 2 august – tragere la sorţi play-off
  • 5 august şi 12 august – meciuri din turul 3
  • 19 august şi 26 august – mecuri din play-off
  • 27 august – tragere la sorţi pentru faza grupelor

Ce este UEFA Europa Conference League şi cum se desfăşoară

UEFA Europa Conference League (ECL) este o nouă competiţie continentală introdusă de UEFA, începând din acest sezon. Înfiinţarea ei a fost anunţată de forul continental pe 2 decembrie 2018, iar sezonul 2021-2022 este primul din istorie. Ierarhic, este a treia întrecere ca valoare după Champions League şi Europa League, astfel că echipele eliminate din cele două pot „retrograda“ în ECL de-a lungul sezonului, în diverse faze ale întrecerii.

România va avea trei reprezentante în această competiţie: FCSB (ocupanta locului secund în Liga 1), U Craiova (câştigătoarea Cupei) şi o a treia echipă ce va fi stabilită printr-un baraj în două faze. În prima rundă, se vor întâlni Chindia şi Viitorul (cele mai bine clasate echipe din play-out cu licenţă pentru Europa), iar, în ultima etapă, câştigătoarea dintre cele două va juca împotriva lui Sepsi (locul 4 în play-off). Învingătoarea acestui ultim duel va juca în ECL.

Toate cele 3 echipe româneşti vor începe competiţia din turul II preliminar, pe runda non-campioanelor, având de trecut trei faze eliminatorii înainte de ajunge în grupele competiţiei: turul II, turul III şi play-off.

În grupe, vor fi prezente 32 de echipe (8 grupe de 4), 17 provenite din calificări pe ruta non-campioanelor, 5 din ruta campioanelor şi alte 10 eliminate în play-off-ul Europa League.

La finalul grupelor, cele opt locuri 1 se califică direct în optimi. Ocupantele locurilor secunde la finalul grupelor vor juca un tur în plus (un play-off echivalent cu 16-imi), contra celor 8 echipe clasate pe locurile 3 în grupele Europa League. Învingătoarele ajung în optimi. Din acest moment, se parcurge un traseu normal, sferturi, semifinale şi finală. Câştigătoarea ECL va juca în grupele Europa League din sezonul viitor, dacă nu obţine o calificare superioară (Liga Campionilor) prin clasarea în campionatul intern.

25 mai 2022 este data la care va avea loc prima finală de Conference League, iar stadionul „Kombetare“, din Tirana, Albania, o va găzdui.


  • (P) Cota BETANO pentru U Craiova – Academica Clinceni: 2,30 este cota pentru „1 solist”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT