News

Lista produselor din China de care trebuie să te ferești la cumpărături! Marii retaileri le comercializează fără jenă. Ce explicație are Ministerul Sănătății

09.03.2020 | 18:23
Lista produselor din China de care trebuie sa te feresti la cumparaturi Marii retaileri le comercializeaza fara jena Ce explicatie are Ministerul Sanatatii
ADVERTISEMENT

Lista produselor din China de care trebuie să te ferești la cumpărături este una importantă. De curând, pe fondul îngrijorării cu privire la epidemia de coronavirus, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Constanţa a cerut Direcţiei de Sănătate Publică şi Biroului Vamal să împiedice introducerea pe piaţă a produselor importate din această țară.

Lista produselor din China de care trebuie să te ferești la cumpărături!

Concret, vorbim despre jucării, cosmetice, articole textile, încălțăminte sau electrocasnice, toate fiind considerate suspecte în acest moment. „Am transmis o adresă către Direcţia Generală de Sănătate Publică Constanţa şi către vamă, pentru a ne da concursul în evaluarea importurilor de jucării, cosmetice, electrocasnice provenite din China.

ADVERTISEMENT

Situaţia actuală, legată de îmbolnăvirile din această ţară, ar trebui sa fie un semnal de alarmă”, a spus Horia Constantinescu, şeful Comisariatului Județean despre produsele care ajungeau în țara noastră la un preț mai mic, pe filiera China.

Marii retaileri le comercializează fără jenă

„Având în vedere existenţa în China a unei noi tulpini de coronavirus, ce poate fi mortală pentru anumite categorii de persoane, care se transmite pe cale aeriană şi pentru care nu există încă tratament, vă solicităm sprijinul în împiedicarea punerii pe piaţă în vederea comercializării a produselor care intră în contact direct cu consumatorii din ţara noastră (jucării, cosmetice, articole textile, încălţăminte)”, reieșea din adresa transmisă de conducerea CJPC Constanţa către Direcția de Sănătate Publică.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a dat asigurări pentru consumatorii din România că nu există riscul contaminării cu noul coronavirus.

Aceștia spun că potrivit experţilor în domeniul medical, riscul de a contracta noul coronavirus prin intermediul mărfurilor şi produselor având ca ţară de origine China este unul extrem de mic.

ADVERTISEMENT

Specialiștii zic că s-au făcut deja studii serioase și s-a demonstrat că durata de viaţă a virusului, în afara corpului uman, este de doar 24 de ore, în timp ce transportul port-to-port a unui container cu mărfuri, din China până în România, durează, în medie, între 30 şi 35 de zile.

„Vorbim în special de câteva produse cum ar fi usturoi, pomelo, pește și produse din pește. Riscul unei contaminări este practic nul, pentru că viabilitatea virusului este de câteva ore, iar circuitul produselor din China durează trei sau patru săptămâni”, au transmis și cei din Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că discutăm despre pierderi economice absolut impresionante între cele două țări . România importă anual produse chinezeşti în valoare de cinci miliarde de dolari şi exportă către această țară produse de 900 milioane de dolari.

 

 

 

 

 

ADVERTISEMENT