News

Lista statelor cu risc epidemiologic ridicat, actualizată. Carantină pentru persoanele care vin din aceste țări

19.03.2021 | 23:48
Lista statelor cu risc epidemiologic ridicat actualizata Carantina pentru persoanele care vin din aceste tari
ADVERTISEMENT

Lista statelor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată. Carantina este obligatorie pentru oamenii care sosesc în România din aceste țări.

În ședința de vineri, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea numărul 18. Prin aceasta s-au stabilit și majorările stocurilor echipamentelor medicale.

ADVERTISEMENT

Aceste majorări sunt necesare pentru buna desfășurare a campaniei de vaccinare. Una dintre absențele însemnate este Spania, țara fiind scoasă din „zona galbenă”.

Lista statelor cu risc epidemiologic ridicat, actualizată. Carantină pentru persoanele care vin din aceste țări

Potrivit legilor în vigoare, oamenii care ajung pe teriroriul țării noastre vor intra în carantină pentru zece zile dacă vin din aceste zone și prezintă un test PCR negativ, efectuat cu maxim 72 de ore înainte. În cazul în care nu dețin un semenea test, perioada de carantinare va fi prelungită la 14 zile.

ADVERTISEMENT
Țările din „zona galbenă”
Țările din „zona galbenă”

Totodată, prin Hotărârea numărul 18, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat și majorarea stocurilor de echipamente medicale:  „se aprobă majorarea cantităților stocurilor de urgență medicală cu produse, materiale și echipamente sanitare necesare în procesul de vaccinare a populației împotriva virusului SARS-CoV-2.”

Aceștia au propus ca, pentru asigurarea fondurilor necesare achiziționării produselor prevăzute mai sus, să fie alocate la nevoie, Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

ADVERTISEMENT

Statele incluse în „zona galbenă” sunt: Teritoriul Insulelor Wallis si Futuna, Cehia, Estonia, Bonaire, Saint Eustatius and Saba, Muntenegru, Ungaria, Seychelles, Serbia, Iordania, Malta, Liban, San Marino, Cipru, Palestina, Suedia, Polonia, Slovacia, Bahrain, Italia, Slovenia, Israel, Aruba, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Franța, Monaco, Bulgaria, Kosovo, Andorra, Brazilia, Kuweit, Insula Man, Uruguay, Olanda, Letonia, Luxemburg, Austria, Puerto Rico, Albania, Saint Lucia, Emiratele Arabe Unite, Chile, Maldive, Belgia, Insulele Turks si Caicos, Bosnia and Herzegovina, Marea Britanie, Africa de Sud.

Reprezentanții Comitetului Național pentru Situații de Urgență au precizat că prezența pe listă a Africii de Sud și Angliei se datoarează detecției circulației în populația umană a unor variante de virus SARS – CoV – 2 cu transmitere
mai ridicată. Tulpinile mutante din aceste țări au fost depistate și în România.

ADVERTISEMENT

Întreaga lume se pregătește pentru valul al treila al pandemiei. Acesta a debutat deja pe teritoriul țării noastre, iar astăzi a fost stabilit un nou record negativ, acela al celor mai mulți pacienți internați în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă.

ADVERTISEMENT