News

Lista țărilor cu risc epidemiologic a fost actualizată. Austria intră în zona roșie, Grecia trece în cea galbenă

A fost actualizată lista țărilor cu rist epidemiologic. Grecia a trecut în zona galbenă, iar Austria a intrat în cea roșie
23.09.2021 | 21:05
Lista tarilor cu risc epidemiologic a fost actualizata Austria intra in zona rosie Grecia trece in cea galbena
ADVERTISEMENT

În ședința de joi, 23 septembrie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea numărul 74. A fost actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic.

Totodată, a fost modificată hotărârea nr. 43 din 2021 privind aprobarea listei țărilor cu risc epidemiologic ridicat, criteriile pe baza cărora se stabilesc acestea, precum și a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc din acestea în România.

ADVERTISEMENT

Lista țărilor cu risc epidemiologic a fost actualizată. Austria intră în zona roșie, Grecia trece în cea galbenă

„Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de astăzi, 23 septembrie Hotărârea numărul 74 prin pentru actualizarea listei ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat precum şi modificarea şi completarea HCNSU 43 din 01.07.2021 privind aprobarea listei ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, criteriile pe baza cărora se stabilesc acestea, precum şi a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc din acestea în România”, a transmis, joi, CNSU.

Sunt mai multe modificări față de lista precedentă. În zona roșie au intrat Croația, Letonia, Austria, Bosnia Herțegovina, Noua Caledonie, Gibraltar, Saint Vincent și Grenadine și Curacao.

ADVERTISEMENT

În zona galbenă au trecut, în urma scăderii ratei de infectare:Grecia, Cipru, Norvegia Liechtenstein, Kazahstan, Azerbaidjan, Jamaica, Fiji, Sri Lanka, Jersey și Anguilla;

Tot în zona galbenă au trecut, dar în urma creșterii incidenței:  Slovacia, Luxemburg, Groenlanda, Canada, Singapore și Sao Tome și Principe;

ADVERTISEMENT

În zona verde au intrat următoarele țări: Portugalia, Islanda, Japonia, Monaco, Liban, Irak, Eswatini, Timorul de Est și Insulele Virgine Britanice.

Autoritățile au mai transmis că a fost modificată vârsta de la care copiii sunt exceptați de la obligativitatea prezentării unui test RT-PCR, de a șase la 12 ani. Măsurile se aplică de duminică, 26 septembrie 2021, ora 00:00.

ADVERTISEMENT

Ce oameni pot scăpa de carantină

Amintim că persoanele care vin în România din țările aflate în zona galbenă pot evita carantina dacă prezintă rezultatul negativ al unui test PCR, dacă sunt vaccinate sau dacă au trecut prin boală.

În schimb, oamenii care vin în țara noatră din zone aflate în lista roșie, pot evita carantina doar dacă s-au vaccinat.

Măsura carantinei se aplică pentru o perioadă de 14 zile Este valabilă şi prevederea potrivit căreia dacă o persoană carantinată face un test COVID-19 în a opta zi de carantină şi rezultatul e negativ poate ieşi din carantină în a zecea zi.

ADVERTISEMENT